Den palestinske tragedien – på YouTube

ToneAndersen_Gaza_lite.jpgTone Andersen har lagt ut videoen Look for me – The Children of Gaza på YouTube for å vise et annet bilde av sivile palestineres liv. – Videoen er ment som en motvekt til de dehumaniserende nyhetsbildene, forteller hun. Se filmen her.  

ToneAndersen_Gaza_stort.jpg

Tone Andersen har lagt ut videoen Look for me – The Children of Gaza på YouTube for å vise et annet bilde av sivile palestineres liv.
– Videoen er ment som en motvekt til de dehumaniserende nyhetsbildene, forteller hun
. Se filmen her.

Tidligere har hun blant annet fotografert Line Halvorsens dokumentar USA mot Al-Arian. Nå har filmfotograf Tone Andersen fått fritt spillerom fra det Trondheimsbaserte undergrunnsbandet Nagant til å billedlegge låta ”Look for Me” (Se videoen nederst på siden!)

Etter å ha vært permanent bosatt i de palestinske områdene i fire år mens hun jobbet med dokumentarfilm samt frilanset for NRK, dansk tv og norske aviser, satt Andersen igjen med et omfattende bildemateriale og ikke minst en rekke inntrykk hun ønsket å bearbeide. 

– Jeg satt på mye billedmateriale fra perioden jeg bodde i Palestina. Bildene som er brukt i musikkvideoen er skutt i perioden fra våren 2002 til høsten 2007. Jeg synes musikken og bildene forsterker hverandre og forteller mye om hverdagen til unge palestinere i Gaza, sier Andersen.

Som la ut den endelige versjonen av musikkvideoen på YouTube denne uken. 

– Budskapet er brennaktuelt nå etter at Israel iverksatte militærangrepet på Gaza. Jeg la ut videoen på YouTube i håp om å tegne et annet bilde av palestinernes hverdagsliv, av menneskene bak nyhetsbildet.

– 1.5 millioner mennesker, av dem 800.000 barn, er sperret inne i Gaza uten noe sted å søke tilflukt mens angrepene trappes opp dag for dag. Jeg ville sette et spesielt fokus på disse barna, som vokser opp i ruiner og uten mulighet til å ferdes fritt utenfor Gaza, et område som er mindre enn Oslo, legger hun til.

I perioden Andersen jobbet som frilanser i Midt-Østen ble hun bevisst på hvordan nyheter skapes og hvilket inntrykk tv-bildene og nyhetssendingene gir publikum her hjemme.

–Nyhetene gir et lite nyansert og ofte dehumaniserende bilde av palestinere og arabere som rasende folkemengder og dramatiske bombeangrep. Vi ser ikke enkeltpersonene som lever midt oppe i dette, 24 timer i døgnet. Barn som vokser opp i en hverdag preget av husrivninger, militærangrep og drap og uten anledning til å bevege seg fritt får få forventinger om en positiv fremtid.

– Vold avler vold. Jeg spurte en av guttene som er med i videoen hva han ville bli når han blir stor. Han svarte ”- Hamas”.

Andersen mener både den norske regjeringen og det politiske verdenssamfunnet for øvrig har tatt seg alt for god tid til å diskutere våpenhviler og planer for fredsforhandlinger. Militærangrep og invasjoner fordømmes uten at noen går inn for å fysisk stoppe det som skjer. I mellomtiden knuses infrastrukturen nok en gang, og sivile liv går tapt. Det er ingen handling bak ordene.

– De israelske militærangrepene som foregår nå, overgår alt man tidligere har sett der. Dagens situasjon er ikke noe ny i seg selv for innbyggerne av Gaza, men det er en kraftig eskalering av en langsiktig politikk som har pågått over mange år, avslutter hun.

Gaza er et av verdens tettest befolkede områder. 80 % av befolkningen er avhengige av matutdelinger.

Etter Israels uttrekning av israelske bosettere i 2005, har Gaza-stripen fortsatt vært under israelsk kontroll, både når det gjelder luftrom, sjøveien, inn- og utførsel av varer, samt kontroll over hvem som har lov til å reise ut og inn via grensen til Israel.

Se videoen Look for me – The Children of Gaza her
:

Foto: Mohammed Omer

Den palestinske tragedien – på YouTube

ToneAndersen_Gaza_lite.jpgTone Andersen har lagt ut videoen Look for me – The Children of Gaza på YouTube for å vise et annet bilde av sivile palestineres liv. – Videoen er ment som en motvekt til de dehumaniserende nyhetsbildene, forteller hun. Se filmen her.  

ToneAndersen_Gaza_stort.jpg

Tone Andersen har lagt ut videoen Look for me – The Children of Gaza på YouTube for å vise et annet bilde av sivile palestineres liv.
– Videoen er ment som en motvekt til de dehumaniserende nyhetsbildene, forteller hun
. Se filmen her.

Tidligere har hun blant annet fotografert Line Halvorsens dokumentar USA mot Al-Arian. Nå har filmfotograf Tone Andersen fått fritt spillerom fra det Trondheimsbaserte undergrunnsbandet Nagant til å billedlegge låta ”Look for Me” (Se videoen nederst på siden!)

Etter å ha vært permanent bosatt i de palestinske områdene i fire år mens hun jobbet med dokumentarfilm samt frilanset for NRK, dansk tv og norske aviser, satt Andersen igjen med et omfattende bildemateriale og ikke minst en rekke inntrykk hun ønsket å bearbeide. 

– Jeg satt på mye billedmateriale fra perioden jeg bodde i Palestina. Bildene som er brukt i musikkvideoen er skutt i perioden fra våren 2002 til høsten 2007. Jeg synes musikken og bildene forsterker hverandre og forteller mye om hverdagen til unge palestinere i Gaza, sier Andersen.

Som la ut den endelige versjonen av musikkvideoen på YouTube denne uken. 

– Budskapet er brennaktuelt nå etter at Israel iverksatte militærangrepet på Gaza. Jeg la ut videoen på YouTube i håp om å tegne et annet bilde av palestinernes hverdagsliv, av menneskene bak nyhetsbildet.

– 1.5 millioner mennesker, av dem 800.000 barn, er sperret inne i Gaza uten noe sted å søke tilflukt mens angrepene trappes opp dag for dag. Jeg ville sette et spesielt fokus på disse barna, som vokser opp i ruiner og uten mulighet til å ferdes fritt utenfor Gaza, et område som er mindre enn Oslo, legger hun til.

I perioden Andersen jobbet som frilanser i Midt-Østen ble hun bevisst på hvordan nyheter skapes og hvilket inntrykk tv-bildene og nyhetssendingene gir publikum her hjemme.

–Nyhetene gir et lite nyansert og ofte dehumaniserende bilde av palestinere og arabere som rasende folkemengder og dramatiske bombeangrep. Vi ser ikke enkeltpersonene som lever midt oppe i dette, 24 timer i døgnet. Barn som vokser opp i en hverdag preget av husrivninger, militærangrep og drap og uten anledning til å bevege seg fritt får få forventinger om en positiv fremtid.

– Vold avler vold. Jeg spurte en av guttene som er med i videoen hva han ville bli når han blir stor. Han svarte ”- Hamas”.

Andersen mener både den norske regjeringen og det politiske verdenssamfunnet for øvrig har tatt seg alt for god tid til å diskutere våpenhviler og planer for fredsforhandlinger. Militærangrep og invasjoner fordømmes uten at noen går inn for å fysisk stoppe det som skjer. I mellomtiden knuses infrastrukturen nok en gang, og sivile liv går tapt. Det er ingen handling bak ordene.

– De israelske militærangrepene som foregår nå, overgår alt man tidligere har sett der. Dagens situasjon er ikke noe ny i seg selv for innbyggerne av Gaza, men det er en kraftig eskalering av en langsiktig politikk som har pågått over mange år, avslutter hun.

Gaza er et av verdens tettest befolkede områder. 80 % av befolkningen er avhengige av matutdelinger.

Etter Israels uttrekning av israelske bosettere i 2005, har Gaza-stripen fortsatt vært under israelsk kontroll, både når det gjelder luftrom, sjøveien, inn- og utførsel av varer, samt kontroll over hvem som har lov til å reise ut og inn via grensen til Israel.

Se videoen Look for me – The Children of Gaza her
:

Foto: Mohammed Omer

MENY