Gaup på Blått Lerret Web-TV

gaup lite.jpg– Når Kautokeinoopprøret kommer på kino regner jeg med å få mye kritikk, forteller regissør Nils Gaup på Blått Lerret WEB-TV. Møt regissøren bak filmen som har kostet over 50 millioner norske kroner.

gaup stort.jpg

– Når Kautokeinoopprøret kommer på kino regner jeg med å få mye kritikk, forteller regissør Nils Gaup på Blått Lerret WEB-TV. Møt regissøren bak filmen som har kostet over 50 millioner norske kroner.

– Når Kautokeinoopprøret kommer på kino regner jeg med å få mye kritikk. I denne saken er det sterke følelser involvert, fortalte Gaup da han var gjestpå Blått Lerret.

Kautokeinoopprøret er premiereklar 18. januar neste år. Det er en film som er svært personlig for regissøren Nils Gaup. Han er selv etterkommer fra noen av de som var involvert i det myteomspunnede opprøret som krevde mange menneskeliv. Uttrykket "Kautokeino-opprøret" stammer fra den hendelsen som fant sted 8.november 1852 da en gruppe samer gjorde opprør mot den ikke-samiske øvrigheten i Kautokeino. Den lokale handelsmannen og lensmannen ble drept, handelshuset ble brent ned til grunnen.

-Filmen har kostet over 50 millioner kroner. Det var en historie jeg har ønsket å fortelle siden før jeg lagde Veiviseren. Men historien har ikke den kommersielle greia for å få finansieringen til veldig fort. Grunnen til at Kautokeino-opprøret er så dyr å lage er at Finnmark ble svidd ned av tyskerne i 1944. Det eksisterer ingen bygninger eller klær for denne tiden. Det er dyrt å lage historisk film.

Sier Gaup, som har kjent historien om Kautokeino-opprøret fra da han var en liten gutt.

-Hjemme hos oss var det noe man ikke snakket om, fordi folk i familien vår hadde blitt mordere. Er det noe barn synes er spennende å snakke om, så er det ting som er hysj-hysj. Min interesse for Kautokeino-opprøret kommer fra at jeg ikke helt fikk vite hva det var.

Kautokeino-opprøret ble en veldig skamfull hendelse. Det endte med drap og halshugginger. Det er en hendelse det ikke snakkes så mye om, fordi det rett og slett ikke passer seg, sier Gaup.

Møt Nils Gaup i samtale med Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen på BLÅTT LERRET WEB-TV.

Gaup på Blått Lerret Web-TV

gaup lite.jpg– Når Kautokeinoopprøret kommer på kino regner jeg med å få mye kritikk, forteller regissør Nils Gaup på Blått Lerret WEB-TV. Møt regissøren bak filmen som har kostet over 50 millioner norske kroner.

gaup stort.jpg

– Når Kautokeinoopprøret kommer på kino regner jeg med å få mye kritikk, forteller regissør Nils Gaup på Blått Lerret WEB-TV. Møt regissøren bak filmen som har kostet over 50 millioner norske kroner.

– Når Kautokeinoopprøret kommer på kino regner jeg med å få mye kritikk. I denne saken er det sterke følelser involvert, fortalte Gaup da han var gjestpå Blått Lerret.

Kautokeinoopprøret er premiereklar 18. januar neste år. Det er en film som er svært personlig for regissøren Nils Gaup. Han er selv etterkommer fra noen av de som var involvert i det myteomspunnede opprøret som krevde mange menneskeliv. Uttrykket "Kautokeino-opprøret" stammer fra den hendelsen som fant sted 8.november 1852 da en gruppe samer gjorde opprør mot den ikke-samiske øvrigheten i Kautokeino. Den lokale handelsmannen og lensmannen ble drept, handelshuset ble brent ned til grunnen.

-Filmen har kostet over 50 millioner kroner. Det var en historie jeg har ønsket å fortelle siden før jeg lagde Veiviseren. Men historien har ikke den kommersielle greia for å få finansieringen til veldig fort. Grunnen til at Kautokeino-opprøret er så dyr å lage er at Finnmark ble svidd ned av tyskerne i 1944. Det eksisterer ingen bygninger eller klær for denne tiden. Det er dyrt å lage historisk film.

Sier Gaup, som har kjent historien om Kautokeino-opprøret fra da han var en liten gutt.

-Hjemme hos oss var det noe man ikke snakket om, fordi folk i familien vår hadde blitt mordere. Er det noe barn synes er spennende å snakke om, så er det ting som er hysj-hysj. Min interesse for Kautokeino-opprøret kommer fra at jeg ikke helt fikk vite hva det var.

Kautokeino-opprøret ble en veldig skamfull hendelse. Det endte med drap og halshugginger. Det er en hendelse det ikke snakkes så mye om, fordi det rett og slett ikke passer seg, sier Gaup.

Møt Nils Gaup i samtale med Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen på BLÅTT LERRET WEB-TV.

MENY