Mer filmisk Filmplanet

Denne uken gjenoppsto Filmplaneten i ny drakt på NRK3.
– Det eneste som er likt med det tidligere Filmplaneten er navnet, sier programleder Siril Heyerdahl.

Denne uken gjenoppsto Filmplaneten i ny drakt på NRK3.
– Det eneste som er likt med det tidligere Filmplaneten er navnet, sier programleder Siril Heyerdahl.

Tidligere har hun vært programleder i både P1 og P3, men dette er Heyerdahls debut på tv-skjermen. Som programleder for Filmplaneten fronter hun det NRK, i følge seg selv, kaller landets aller viktigste filmprogram. Men både form- og innholdsmessig er programmet totalt forvandlet.

– Programprofilen på Filmplaneten var mer dokumentarbasert tidligere. Nå med den nye programserien ser programmet mer filmisk ut. Vi leker oss litt og låner estetikk fra filmer, og lar denne prege helheten, forklarer Heyerdahl.

Som mener at programmet innholdsmessig sett er delt inn i klare temaer.

– I tillegg til å ha ny programleder og et nytt konsept er hvert enkelt program temabasert, slik at samtlige intervjuer som inngår i et program omhandler det samme temaet.

– For eksempel handler et program om hva man kan lese ut av mat på film. Der har vi hentet flere eksempler fra dansk film. Vi intervjuet blant annet Mogens Rukov, som innførte begrepet ”den naturlige historien” i dansk film, og som derfor har fått mye av æren for at danskene hyppig bruker mat som et fortellergrep i film. Rukov har skrevet manus til blant annet Thomas Vinterbergs Festen, hans nye film En Mand kommer hjem og Per Flys Arven. Ellers viser vi klipp fra Lasse Spang Olsens I kina spiser de hund og Nicolas Winding Refns Pusher.

–Men også i den norske filmen Den brysomme mannen brukes mat som et bilde på den ultimate formen for ensomhet, når hovedpersonen sitter alene og spiser,legger hun til.

Andre temaer som dukker opp i programserien er forholdet mellom film og dataspill, den kvinnelige actionhelten og om god film egentlig er matematikk. Men også norsk film krever sin plass i den nye programserien, som i alt består av 10 programmer.

– Nå er nivået på norsk film veldig bra, og norske filmskapere fortjener mer plass og mediedekning. Vi konsentrerer oss mye om norsk og skandinavisk film.

Men saken har også to sider. Vil man intervjue de store filmstjernene om deres siste film vris det lett til en slags reklamekampanje for filmen fordi de legger sterkere føringer for intervjuet, forklarer Heyerdahl.

– Da er det bedre å få norske regissører eller filmskapere til å uttale seg om tendenser i den kommersielle filmindustrien, mener hun.

Men Filmplaneten har plass til mer enn kun film. Programmet er basert på et utvidet filmbegrep.

– Drama- og tv-serier i dag er av en så høy filmatisk kvalitet at vi har valgt å inkludere dem i programmet. Tv-serier som ”Sopranos” og ”The Wire” fortjener en plass i et filmprogram, spesielt i en tid hvor filmen og tv-seriene nærmer hverandre.

Filmplaneten vises på NRK 3, som henvender seg til målgruppen 15-40 år. At målgruppen programmet henvender seg til består av en relativt ung seerskare har satt sitt preg på den nye programprofilen. Heyerdahl er på sin side meget glad for at programmet også vises i reprise på NRK2 og NRK 1.

– NRK3 er jo en helt ny kanal.Det tar tid før folk venner seg til en ny kanal, som vi så med TV2 Nyhetskanalen.

Mer filmisk Filmplanet

Denne uken gjenoppsto Filmplaneten i ny drakt på NRK3.
– Det eneste som er likt med det tidligere Filmplaneten er navnet, sier programleder Siril Heyerdahl.

Denne uken gjenoppsto Filmplaneten i ny drakt på NRK3.
– Det eneste som er likt med det tidligere Filmplaneten er navnet, sier programleder Siril Heyerdahl.

Tidligere har hun vært programleder i både P1 og P3, men dette er Heyerdahls debut på tv-skjermen. Som programleder for Filmplaneten fronter hun det NRK, i følge seg selv, kaller landets aller viktigste filmprogram. Men både form- og innholdsmessig er programmet totalt forvandlet.

– Programprofilen på Filmplaneten var mer dokumentarbasert tidligere. Nå med den nye programserien ser programmet mer filmisk ut. Vi leker oss litt og låner estetikk fra filmer, og lar denne prege helheten, forklarer Heyerdahl.

Som mener at programmet innholdsmessig sett er delt inn i klare temaer.

– I tillegg til å ha ny programleder og et nytt konsept er hvert enkelt program temabasert, slik at samtlige intervjuer som inngår i et program omhandler det samme temaet.

– For eksempel handler et program om hva man kan lese ut av mat på film. Der har vi hentet flere eksempler fra dansk film. Vi intervjuet blant annet Mogens Rukov, som innførte begrepet ”den naturlige historien” i dansk film, og som derfor har fått mye av æren for at danskene hyppig bruker mat som et fortellergrep i film. Rukov har skrevet manus til blant annet Thomas Vinterbergs Festen, hans nye film En Mand kommer hjem og Per Flys Arven. Ellers viser vi klipp fra Lasse Spang Olsens I kina spiser de hund og Nicolas Winding Refns Pusher.

–Men også i den norske filmen Den brysomme mannen brukes mat som et bilde på den ultimate formen for ensomhet, når hovedpersonen sitter alene og spiser,legger hun til.

Andre temaer som dukker opp i programserien er forholdet mellom film og dataspill, den kvinnelige actionhelten og om god film egentlig er matematikk. Men også norsk film krever sin plass i den nye programserien, som i alt består av 10 programmer.

– Nå er nivået på norsk film veldig bra, og norske filmskapere fortjener mer plass og mediedekning. Vi konsentrerer oss mye om norsk og skandinavisk film.

Men saken har også to sider. Vil man intervjue de store filmstjernene om deres siste film vris det lett til en slags reklamekampanje for filmen fordi de legger sterkere føringer for intervjuet, forklarer Heyerdahl.

– Da er det bedre å få norske regissører eller filmskapere til å uttale seg om tendenser i den kommersielle filmindustrien, mener hun.

Men Filmplaneten har plass til mer enn kun film. Programmet er basert på et utvidet filmbegrep.

– Drama- og tv-serier i dag er av en så høy filmatisk kvalitet at vi har valgt å inkludere dem i programmet. Tv-serier som ”Sopranos” og ”The Wire” fortjener en plass i et filmprogram, spesielt i en tid hvor filmen og tv-seriene nærmer hverandre.

Filmplaneten vises på NRK 3, som henvender seg til målgruppen 15-40 år. At målgruppen programmet henvender seg til består av en relativt ung seerskare har satt sitt preg på den nye programprofilen. Heyerdahl er på sin side meget glad for at programmet også vises i reprise på NRK2 og NRK 1.

– NRK3 er jo en helt ny kanal.Det tar tid før folk venner seg til en ny kanal, som vi så med TV2 Nyhetskanalen.

MENY