– Forandring nødvendig

– Jeg hadde håpet at noen i NRK-ledelsen kunne lese mitt innlegg som et signal om at noe er galt, skriver filmfotograf John Christian Rosenlund i sitt svar til Petter Wallace. – Jeg er opptatt av at vi har en levende og sterk dramaavdeling innenfor NRK.

– Jeg hadde håpet at noen i NRK-ledelsen kunne lese mitt innlegg som et signal om at noe er galt, skriver filmfotograf John Christian Rosenlund i sitt svar til Petter Wallace. – Jeg er opptatt av at vi har en levende og sterk dramaavdeling innenfor NRK.

Hvis ”bedriftsidrettslag” er oppfattet ensbetydende med staben som gjorde ”Størst av alt” mulig – da har jeg formulert meg dårlig og beklager dette på det sterkeste.

Jeg gjentar derfor det jeg sa i Rushprints nyhetsbrev:
”Størst av alt” er laget med en håndplukket stab til å løse oppgaven. Vi har hatt et kjempebra team, men med et monster utenfor”.

Jeg er imponert over den høye motivasjonen og den positive energien som til enhver tid ble levert av NRK-staben på settet. Beklager hvis det jeg sa (intervjuet i snøføyka på nattopptak) virket bråkjekt. Det var absolutt ikke meningen. Meningen var en konstruktiv kritikk som fører fram til forandring. Jeg er samtidig veldig glad for all den positive tilbakemeldingen jeg har fra folk internt i NRK.

Som Petter Wallace selv påpeker – dette må ikke ende opp som en formdebatt. Det er jeg enig i. Hva det bør handle om, er hvordan NRK Drama kan ivareta talentene og ressursene på en best mulig måte.

Som frilans filmfotograf får jeg garantert ikke flere jobber i NRK av å kritisere. Vi er alle sårbare arbeidere som kjemper om de samme jobbene. Jeg vet at jeg allerede har satt sinnet i kok hos mange i NRK. I lys av dette paradokset hadde jeg håpet at noen i NRK-ledelsen kunne lese mitt innlegg som et signal om at noe er galt, og ikke avspore debatten med et spørsmål om form og kritikk av intern stab.

Jeg er opptatt av at vi har en levende og sterk dramaavdeling innenfor NRK.

NRK har nettopp hatt stor suksess med ”Kodenavn Hunter” og nå ”Størst av alt”. Med tidenes største seertall for førstnevnte serie er det bare å ta hatten av for en drivende god historie. Jeg tror det er nettopp nå vi skal bruke denne positive energien til å tørre å stille de vanskelige spørsmålene. For det er ingen tvil om at de er vanskelige – fordi de er store, fordi de berører selve grunnfjellet i NRK-strukturen. De handler for meg om å legge et godt grunnlag for å trekke til seg de beste frilanserne utenfra inn i et system som i hovedsak har annet å gjøre enn å produsere drama.

Min erfaring med å designe og fotografere tv-drama kommer utenfra. Den kommer kanskje først og fremst fra den svenske tv-serien ”Beck” og 14 norske og internasjonale spillefilmer. Det er min erfaring som frilanser som er utgangspunktet når jeg påstår at NRK har problemer som gjør det vanskelig å oppnå de samme kvaliteter innen drama som bransjen utenfor.

Petter Wallace skriver i sitt innlegg: ”NRK har vært det ledende produksjonshus i Norge ikke bare for nyheter og sport, men også for drama for film og tv”. Jo, det er rett, det. Men NRK har samtidig også vært det eneste produksjonshuset som hadde midler til å produsere og distribuere tv-drama. Nå er det annerledes.

Han skriver videre ”Det gjelder også på teknikk, NRK (…) er blant Europas første mediehus til å produsere all drama på HD”! At NRK nå skyter drama på HD, var etter min erfaring ikke en planlagt strategi når vi skulle i gang med ”Størst av alt”. Vi brukte flere møter for å overbevise ledelsen i NRK om ”hylleverdien” og den visuelle kvaliteten av å skyte ”Størst av alt” på høykvalitets HD eller bedre (film). Vi fikk klar beskjed fra teknisk ledelse i NRK at det ennå ikke var enighet om HD som satsingsområde for drama.

Mens vi kjempet om å få ”Størst av alt” opp på et anstendig teknisk nivå, mottok NRK sin nyinnkjøpte OB-buss (outside broadcasting). Den er fremdeles en av verdens mest avanserte mobile HD-busser med 15 av de feteste HD-kameraer som er å oppdrive. Det er ingen tvil om at dette er en investering for framtiden for sporten og Melodi Grand Prix. Men den er ikke anvendelig for drama.

Når ”Beck” og ”Varg Veum” skytes på film med utstyr som er skreddersydd for drama, er det fordi innspillingstempoet ikke skal gå på bekostning av kvalitet og at man ønsker at produktet skal ha en lang levetid (hylleverdi). Vi brukte mye av vår energi til å få forståelse for å filme ”Størst av alt” først på film, deretter med et kamera med middels HD-kvalitet. Samtidig ble 15 av verdens beste HD-kameraer leid ut av NRK til Italia for å filme OL i PAL (standard tv)-kvalitet. Det finnes sikkert hundre motargumenter. Men for meg som måtte forsvare selvsagtheter for å oppnå et minimum av kvalitet, var dette absurd.

Beklager at jeg drar fram skittentøyvasken – men jeg tror det er nødvendig. Det forteller noe om hvor man ønsker å prioritere, om hvordan NRK fordeler sine ressurser. Avstanden mellom NRK Sporten og drama er stor. Jeg skjønner det, sporten produserer mye bra og har høy status i de europeiske tv-miljøene. Dramaavdelingen er i forandring og har mistet den interne status den hadde på 80-tallet. Studioet i Nydalen er lagt ned, mange av de beste i staben har sluttet.

Som en kjent amerikansk fotograf sa til en norsk assistent når assistenten prøvde å unnskylde at han ikke kunne fikse det fotografen ba om: ”Don’t give me your problems”.
Store deler av forarbeidet vårt med ”Størst av alt” handlet om å fikse problemer vi slipper å forholde oss til når vi gjør drama utenfor NRK. Det er nok av store utfordringer og problemer. Men de bør alle handle om det som til slutt synes på tv eller kino.

Det handler ikke om mangel på økonomi. Budsjettene er ikke større når det produseres nordisk kvalitetsdrama utenfor NRK. Det finnes ingen god produsent i det private markedet som ønsker å bruke en krone mer enn nødvendig. Men felles for dem er at vi kjemper om det samme målet. Vi er i samme båt med felles kurs. Problemet oppstår når man må dele båten med flere styrmenn, kapteiner og rutebeskrivelser.

Jeg etterlyste en intern evaluering av ”Størst av alt” etter at vi var ferdig. Jeg skrev noen brev til diverse ledere i NRK. Responsen uteble. At dette i etterkant blir tatt opp i Rushprint og ikke i et av NRK sine eget interne fora, sier kanskje noe om problemets omfang.

NRK Drama opplever for tiden stor medgang. Mitt ønske er at NRK bruker den positive energien vi nå opplever til å etablere gode samtaler mellom NRK sentralt, dramaavdelingen og frilanserne. Samtaler om hvordan få til en best mulig dramaavdeling i NRK bestående av de beste interne og eksterne talenter. Denne samtalen bør ikke fortsette som en debatt i Rushprint, men i NRKs egne lokaler.

John Christian Rosenlund er filmfotograf.

Foto fra ”Størst av alt”

Følg debatten om NRK Drama:

NRK slipper inn lyset

– Historieløst fra Rosenlund

– Et tungvint system

– Forandring nødvendig

– Jeg hadde håpet at noen i NRK-ledelsen kunne lese mitt innlegg som et signal om at noe er galt, skriver filmfotograf John Christian Rosenlund i sitt svar til Petter Wallace. – Jeg er opptatt av at vi har en levende og sterk dramaavdeling innenfor NRK.

– Jeg hadde håpet at noen i NRK-ledelsen kunne lese mitt innlegg som et signal om at noe er galt, skriver filmfotograf John Christian Rosenlund i sitt svar til Petter Wallace. – Jeg er opptatt av at vi har en levende og sterk dramaavdeling innenfor NRK.

Hvis ”bedriftsidrettslag” er oppfattet ensbetydende med staben som gjorde ”Størst av alt” mulig – da har jeg formulert meg dårlig og beklager dette på det sterkeste.

Jeg gjentar derfor det jeg sa i Rushprints nyhetsbrev:
”Størst av alt” er laget med en håndplukket stab til å løse oppgaven. Vi har hatt et kjempebra team, men med et monster utenfor”.

Jeg er imponert over den høye motivasjonen og den positive energien som til enhver tid ble levert av NRK-staben på settet. Beklager hvis det jeg sa (intervjuet i snøføyka på nattopptak) virket bråkjekt. Det var absolutt ikke meningen. Meningen var en konstruktiv kritikk som fører fram til forandring. Jeg er samtidig veldig glad for all den positive tilbakemeldingen jeg har fra folk internt i NRK.

Som Petter Wallace selv påpeker – dette må ikke ende opp som en formdebatt. Det er jeg enig i. Hva det bør handle om, er hvordan NRK Drama kan ivareta talentene og ressursene på en best mulig måte.

Som frilans filmfotograf får jeg garantert ikke flere jobber i NRK av å kritisere. Vi er alle sårbare arbeidere som kjemper om de samme jobbene. Jeg vet at jeg allerede har satt sinnet i kok hos mange i NRK. I lys av dette paradokset hadde jeg håpet at noen i NRK-ledelsen kunne lese mitt innlegg som et signal om at noe er galt, og ikke avspore debatten med et spørsmål om form og kritikk av intern stab.

Jeg er opptatt av at vi har en levende og sterk dramaavdeling innenfor NRK.

NRK har nettopp hatt stor suksess med ”Kodenavn Hunter” og nå ”Størst av alt”. Med tidenes største seertall for førstnevnte serie er det bare å ta hatten av for en drivende god historie. Jeg tror det er nettopp nå vi skal bruke denne positive energien til å tørre å stille de vanskelige spørsmålene. For det er ingen tvil om at de er vanskelige – fordi de er store, fordi de berører selve grunnfjellet i NRK-strukturen. De handler for meg om å legge et godt grunnlag for å trekke til seg de beste frilanserne utenfra inn i et system som i hovedsak har annet å gjøre enn å produsere drama.

Min erfaring med å designe og fotografere tv-drama kommer utenfra. Den kommer kanskje først og fremst fra den svenske tv-serien ”Beck” og 14 norske og internasjonale spillefilmer. Det er min erfaring som frilanser som er utgangspunktet når jeg påstår at NRK har problemer som gjør det vanskelig å oppnå de samme kvaliteter innen drama som bransjen utenfor.

Petter Wallace skriver i sitt innlegg: ”NRK har vært det ledende produksjonshus i Norge ikke bare for nyheter og sport, men også for drama for film og tv”. Jo, det er rett, det. Men NRK har samtidig også vært det eneste produksjonshuset som hadde midler til å produsere og distribuere tv-drama. Nå er det annerledes.

Han skriver videre ”Det gjelder også på teknikk, NRK (…) er blant Europas første mediehus til å produsere all drama på HD”! At NRK nå skyter drama på HD, var etter min erfaring ikke en planlagt strategi når vi skulle i gang med ”Størst av alt”. Vi brukte flere møter for å overbevise ledelsen i NRK om ”hylleverdien” og den visuelle kvaliteten av å skyte ”Størst av alt” på høykvalitets HD eller bedre (film). Vi fikk klar beskjed fra teknisk ledelse i NRK at det ennå ikke var enighet om HD som satsingsområde for drama.

Mens vi kjempet om å få ”Størst av alt” opp på et anstendig teknisk nivå, mottok NRK sin nyinnkjøpte OB-buss (outside broadcasting). Den er fremdeles en av verdens mest avanserte mobile HD-busser med 15 av de feteste HD-kameraer som er å oppdrive. Det er ingen tvil om at dette er en investering for framtiden for sporten og Melodi Grand Prix. Men den er ikke anvendelig for drama.

Når ”Beck” og ”Varg Veum” skytes på film med utstyr som er skreddersydd for drama, er det fordi innspillingstempoet ikke skal gå på bekostning av kvalitet og at man ønsker at produktet skal ha en lang levetid (hylleverdi). Vi brukte mye av vår energi til å få forståelse for å filme ”Størst av alt” først på film, deretter med et kamera med middels HD-kvalitet. Samtidig ble 15 av verdens beste HD-kameraer leid ut av NRK til Italia for å filme OL i PAL (standard tv)-kvalitet. Det finnes sikkert hundre motargumenter. Men for meg som måtte forsvare selvsagtheter for å oppnå et minimum av kvalitet, var dette absurd.

Beklager at jeg drar fram skittentøyvasken – men jeg tror det er nødvendig. Det forteller noe om hvor man ønsker å prioritere, om hvordan NRK fordeler sine ressurser. Avstanden mellom NRK Sporten og drama er stor. Jeg skjønner det, sporten produserer mye bra og har høy status i de europeiske tv-miljøene. Dramaavdelingen er i forandring og har mistet den interne status den hadde på 80-tallet. Studioet i Nydalen er lagt ned, mange av de beste i staben har sluttet.

Som en kjent amerikansk fotograf sa til en norsk assistent når assistenten prøvde å unnskylde at han ikke kunne fikse det fotografen ba om: ”Don’t give me your problems”.
Store deler av forarbeidet vårt med ”Størst av alt” handlet om å fikse problemer vi slipper å forholde oss til når vi gjør drama utenfor NRK. Det er nok av store utfordringer og problemer. Men de bør alle handle om det som til slutt synes på tv eller kino.

Det handler ikke om mangel på økonomi. Budsjettene er ikke større når det produseres nordisk kvalitetsdrama utenfor NRK. Det finnes ingen god produsent i det private markedet som ønsker å bruke en krone mer enn nødvendig. Men felles for dem er at vi kjemper om det samme målet. Vi er i samme båt med felles kurs. Problemet oppstår når man må dele båten med flere styrmenn, kapteiner og rutebeskrivelser.

Jeg etterlyste en intern evaluering av ”Størst av alt” etter at vi var ferdig. Jeg skrev noen brev til diverse ledere i NRK. Responsen uteble. At dette i etterkant blir tatt opp i Rushprint og ikke i et av NRK sine eget interne fora, sier kanskje noe om problemets omfang.

NRK Drama opplever for tiden stor medgang. Mitt ønske er at NRK bruker den positive energien vi nå opplever til å etablere gode samtaler mellom NRK sentralt, dramaavdelingen og frilanserne. Samtaler om hvordan få til en best mulig dramaavdeling i NRK bestående av de beste interne og eksterne talenter. Denne samtalen bør ikke fortsette som en debatt i Rushprint, men i NRKs egne lokaler.

John Christian Rosenlund er filmfotograf.

Foto fra ”Størst av alt”

Følg debatten om NRK Drama:

NRK slipper inn lyset

– Historieløst fra Rosenlund

– Et tungvint system

MENY