Ringen er sluttet

Guttorm Petterson og SF Norge kan se tilbake på noen fantastiske år som distributør av Ringenes Herre-trilogien. Filmene har fått klassikerstatus og er en gullgruve, men entusiasmen fra fansen har vært viktigst.

Guttorm Petterson og SF Norge kan se tilbake på noen fantastiske år som distributør av Ringenes Herre-trilogien. Filmene har fått klassikerstatus og er en gullgruve, men entusiasmen fra fansen har vært viktigst.

– Først var Ringenes Herre et enormt prosjekt Peter Jackson ville få til, men de store selskapene sa nei. New Line Cinema, som er det største uavhengige filmselskapet i USA, sa seg villige. Filmen fikk forskudd fra distributører for å finansiere innspillingen, og også SF i Skandinavia har vært med på denne finansieringen, forteller Guttorm Petterson, direktør i SF Norge.

Hvordan har det vært?

– Det har vært et eventyr for oss. Økonomisk sett har det vært en gullgruve. Den første filmen ble sett av 1 million og 25 tusen kinogjengere, og det er jo relativt bra, noe av det største siden Titanic. For å se To tårn gikk nesten like mange på kino. Atter en konge ligger 10-15 prosent foran To Tårn, og vil nok trekke 1,2 millioner besøkende. Tilsammen vil filmene da være sett av tre millioner mennesker. Det er pent, ler han.

Og nordmenn har også gått til innkjøp av filmene. Ringens brorskap har solgt 355 000 og To tårn 295 000 kjøpefilmer.

Men det er entusiasmen fra fansen som har betydd mest, ifølge Petterson.

– Før den første filmen lå folk i kø en ukes tid i forkant. Det er sjelden vare på kino. Vi hadde en førpremiere med Ari og Martha, rett etter at de hadde satt ringen på fingeren.

– Med To tårn gikk vi en helt annen vei. Vi la til rette for en kø i Frognerparken. De første dukket opp 14 dager før premieren, og Norge fikk internasjonal oppmerksomhet. Med den tredje filmen arrangerte vi en festforestilling i Oslo Spektrum med 5000 mennesker. Gigantforestillingen var den største i verden, og ble lagt merke til fra New Line, sier han.

Hva er så spesielt med Ringenes Herre?

– Produksjonsmessig er det en helt spesiell film, med å filme tre filmer samtidig over 274 kontinuerlige opptaksdager. Det er morsomt å være med på en filmhistorisk begivenhet. Jeg snakket med Jackson i København i desember, som hadde deadline på Atter en Konge-DVD-en før jul, forteller Petterson.

Har den store interessen for filmene skygget for andre filmer?

– Ja, det er det negative, at filmene til de grader har gått utover filmer i nærheten. I en viss periode dominerer denne filmen kinoene helt. Men det å oppleve en så gigantisk kino-opplevelse har hatt en langtids positiv effekt på publikum, mener han.

Blir det mer Tolkien fra Jackson?

– Han har rettighetene til Hobbiten, og blir den filmet for New Line Cinema, kommer den til oss, men det blir nok noen år til, sier Petterson.

Ringen er sluttet

Guttorm Petterson og SF Norge kan se tilbake på noen fantastiske år som distributør av Ringenes Herre-trilogien. Filmene har fått klassikerstatus og er en gullgruve, men entusiasmen fra fansen har vært viktigst.

Guttorm Petterson og SF Norge kan se tilbake på noen fantastiske år som distributør av Ringenes Herre-trilogien. Filmene har fått klassikerstatus og er en gullgruve, men entusiasmen fra fansen har vært viktigst.

– Først var Ringenes Herre et enormt prosjekt Peter Jackson ville få til, men de store selskapene sa nei. New Line Cinema, som er det største uavhengige filmselskapet i USA, sa seg villige. Filmen fikk forskudd fra distributører for å finansiere innspillingen, og også SF i Skandinavia har vært med på denne finansieringen, forteller Guttorm Petterson, direktør i SF Norge.

Hvordan har det vært?

– Det har vært et eventyr for oss. Økonomisk sett har det vært en gullgruve. Den første filmen ble sett av 1 million og 25 tusen kinogjengere, og det er jo relativt bra, noe av det største siden Titanic. For å se To tårn gikk nesten like mange på kino. Atter en konge ligger 10-15 prosent foran To Tårn, og vil nok trekke 1,2 millioner besøkende. Tilsammen vil filmene da være sett av tre millioner mennesker. Det er pent, ler han.

Og nordmenn har også gått til innkjøp av filmene. Ringens brorskap har solgt 355 000 og To tårn 295 000 kjøpefilmer.

Men det er entusiasmen fra fansen som har betydd mest, ifølge Petterson.

– Før den første filmen lå folk i kø en ukes tid i forkant. Det er sjelden vare på kino. Vi hadde en førpremiere med Ari og Martha, rett etter at de hadde satt ringen på fingeren.

– Med To tårn gikk vi en helt annen vei. Vi la til rette for en kø i Frognerparken. De første dukket opp 14 dager før premieren, og Norge fikk internasjonal oppmerksomhet. Med den tredje filmen arrangerte vi en festforestilling i Oslo Spektrum med 5000 mennesker. Gigantforestillingen var den største i verden, og ble lagt merke til fra New Line, sier han.

Hva er så spesielt med Ringenes Herre?

– Produksjonsmessig er det en helt spesiell film, med å filme tre filmer samtidig over 274 kontinuerlige opptaksdager. Det er morsomt å være med på en filmhistorisk begivenhet. Jeg snakket med Jackson i København i desember, som hadde deadline på Atter en Konge-DVD-en før jul, forteller Petterson.

Har den store interessen for filmene skygget for andre filmer?

– Ja, det er det negative, at filmene til de grader har gått utover filmer i nærheten. I en viss periode dominerer denne filmen kinoene helt. Men det å oppleve en så gigantisk kino-opplevelse har hatt en langtids positiv effekt på publikum, mener han.

Blir det mer Tolkien fra Jackson?

– Han har rettighetene til Hobbiten, og blir den filmet for New Line Cinema, kommer den til oss, men det blir nok noen år til, sier Petterson.

MENY