En av de store kinoopplevelsene på nyåret for meg var den meksikanske dokumentaren Alamar, som får norsk kinopremiere i juli. Jeg så den først under filmfestivalen i Berlin, og måtte bare se den på nytt under barnefilmfestivalen i Kristiansand.
Men da jeg kom ut av kinolokalet, forført av filmens unike harmoni mellom menneske og natur, fikk jeg virkeligheten midt i fleisen: For der skrek tabloidene til meg fra forsidene om oljekatastrofen i Mexico-gulfen. I halvannen time hadde jeg vært med en fisker, hans sønn og sønnesønn i den mest uberørte delen av Mexico-gulfen, der et av de største korallrevene i hele Karibien, Chinchorro-revet, befinner seg. Vi følger dem på fisketur, vi blir med dem når de dykker etter østers og får se den fantastiske undersjøiske floraen som er tilknyttet revet.
Filmen starter ganske trist, når faren og moren til femåringen i filmen bestemmer seg for å gå hver sin vei, og faren beslutter å ta sønnen med til sin egen far, den gamle fiskeren, for å få ham i kontakt med sine røtter før han reiser med moren til Italia. Filmen forvandler seg snart til en reise inn i et magisk rike der harmonien med naturen er total.
Regissøren Pedro González-Rubio kunne fortelle i Berlin at han fikk ideen til å lage sin debutfilm etter å ha besøkt det aktuelle området rundt Chinchorro-revet. Han så hvordan dette siste, uberørte revet i karibien var blitt stadig mer utsatt som følge av den omfattende cruisetrafikken i nærheten. Alamar er likevel ikke en temadokumentar om naturvern. Det er isteden en vakker iscenesetting av det enkle livet som fiskerne i dette området dyrker, og hvordan femåringen sammen med oss blir innviet i den unike naturens hemmeligheter.
Akkurat nå er det den amerikanske kystlinjen som er hardest rammet av det omfattende oljesølet. Chinchorro-revet befinner seg foreløpig på den heldige siden av gulfen, rett utenfor sørvest-spissen av det meksikanske fastlandet. Om dette revet skulle bli rammet av det omfattende oljesølet, vil denne filmperlen få en aktualitet det er usigelig trist å tenke på.