Samtidig som rystelsene etter The Magnitsky Act – Behind the scenes fortsatt ikke har lagt seg, er filmskaper Andrei Nekrasov (foto) og produsent Torstein Grude i Piraya film i gang med en oppfølger. Under co-produksjonsforumet CPH:FORUM i København i mars skal andre akt av filmen, med tittelen The Magnitsky Act II, presenteres for internasjonale co-produsenter.
Det er ingen hemmelighet at Nekrasov og Piraya har filmet mye under den første filmens kontroversielle møter med kritikere og publikum, og det forventes at en del av disse opptakene vil dukke opp i den andre filmen. I september fikk Piraya støtte av Filmkraft Rogaland til Magnitsky Narratives Exposed – Interaktiv, som ser ut til å være samme prosjektet. Det ble også presentert som en videre dokumentasjon av kontroversene rundt filmen.
I septemberutgaven av Rushprint bekreftet Nekrasov og Grude at planen hele tiden har vært å dokumentere prosessen. «Vi filmet bakommateriale hele tiden – og gjør det fortsatt», fortalte Nekrasov, og viste til at han og Piraya Film allerede var i gang med en ny film, som dokumenterer alt som har skjedd under arbeidet med og lanseringen av The Magnitsky Act.»
Montro om også noen av opptakene vil dukke opp i directors cut-versjonen av The Magnitsky Act – Behind the scenes som skal vises under Eurodok i slutten av mars? Det er første festivalen filmen deltar på etter visningen på Nordisk Panorama i september og BIFF i oktober. Trusselen om rettslig forfølging henger fortsatt over filmen, etter at aktivisten og milliardæren Bill Browder i sommer fikk kortfilmfestivalen til å droppe filmen med et mulig søksmål. Det var planlagt en slags høring, eller debatt, med filmskaperne, Browder og Helsingforskomiteen (som er sterkt kritisk til filmen), men det er fortsatt ikke blitt noe av. Du kan lese Gunnar Iversens anmeldelse av filmen her.
The Magnitsky Act handler om Sergej Magnitskij, som angivelig jobbet for Bill Browder som skatteadvokat og ble arrestert av de samme russiske etterretningsoffiserene han skal ha varslet om at stod bak en omfattende skattesvindel. Senere døde han i fengsel, noe Browder og mange med ham – deriblant Den Norske Helsingforskomité – mener at skyldes tortur og mishandling på grunn av varslingen. Opprinnelig skal også Nekrasov, som tidligere har laget flere Putin-kritiske filmer, ha ønsket å fortelle denne historien. Underveis fikk han imidlertid et annet syn på saken som harmonerer mer med versjonen offisielle russiske myndigheter holder seg til.