Jakten på sårbare mørkemenn: – For meg er film og aktivisme to sider av samme sak, forteller Deeyah Kahn som i NRK-aktuelle Jihad forvandler jihadismens tilhengere til sårbare, komplekse mennesker.
Den duknakkede konsulenten: Den en gang så mektige filmkonsulenten i NFI er blitt vingeklippet og har forsvunnet fra offentligheten. Hva har skjedd?
– En styrke at folk mener mest om vår festival: – Filmbransjen utvikler seg, og vi er med på opp- og nedturene, forteller Tonje Hardersen festivaldirektør for Den Norske Filmfestivalen i Haugesund.
– Vi vil oppfordre til handling: – Det er en klassedimensjon i skolesystemet som er underkommunisert, mener regissør Kari Anne Moe. I Pøbler går hun videre med sin utforsking av ungdom.
På outsiderens side: Å forstå og menneskeliggjøre de som stiller seg utenfor fellesskapet er et viktig prosjekt for Erik Skjoldbjærg – aktuell med premiere på TV 2-dramaserien Okkupert og spillefilmen Pyromanen.
Kjærlighet og opprør: Da to av norsk punks frontfigurer døde med få års mellomrom, skjønte Thomas Robsahm at han måtte dokumentere punkens historie i Norge før det var for seint.
Norske dokumentarister inntar Pyongyang: David Kinsella og Tommy Gulliksen har hver for seg forsøkt å trenge gjennom forsvarsmuren til Nord-Korea. Les om deres strategier.
En eksplosiv drone: Regissør Tonje Hessen Schei om den lange reisen med Drone – fra klipperommet til Det hvite hus.
Når alt stopper opp: – Krisen i Hellas er ikke en finanskrise, men en moralsk krise, mener regissør Alexander Zwart. Sammen med sine greske kone har han laget kortfilmen Stagnasjon om hvordan krisen berører vanlige grekere.
En elendig skuespillers bekjennelser: Jeg eier ikke talent som skuespiller. Likevel har jeg gjort mer grunntrening for skuespillere enn noen skuespiller jeg kjenner, forteller Øystein Stene. Så hvor viktig er talent, egentlig?
One Take Wonder: – Jeg skulle prøve å være som en krigsfotograf, sier Sebastian Brandth Grøvlen om sitt arbeid på Norges-aktuelle En natt i Berlin, skutt i én tagning.
Ny artikkelserie: Nordiske serieskapere: Danske Charlotte Sieling slo igjennom som regissør på tv-serien Krøniken og ble internasjonalt anerkjent for sitt arbeid på Broen og Borgen.
Tweeden er truet: Ivar Køhns utspill er en slags pissing i buksa for å holde lisensidéen varm, mener Arne Berggren.
– Det nordiske blikket må bli større! – Hvor blir det av de virkelig store nordiske prosjektene, spør direktør Petri Kemppinen i Nordisk Film&TV Fond som feirer 25 år.
Er den nordiske modellen truet? Den svenske kulturministeren har sagt opp filmavtalen, den norske krever mer privat kapital og i Danmark forsvinner de mindre filmene fra kinoene. Hva holder på å skje?
The Look of Authenticity: Klipper Niels Pagh Andersen har jobbet med Joshua Oppenheimers polyfone mesterverk The Act of Killing og oppfølgeren The Look of Silence. Han er stolt av at filmene tar veien om surrealismen for å nå frem til det autentiske.
Nasjonalskatter i bevegelse: Ulike fortellinger krever ulike formater, sier Rasmus Sivertsen som er aktuell med Knutsen og Ludvigsen, Flåklypa-universet og Hakkebakkeskogen på én gang.
De digitale detaljenes djevel: I Sony-filmen Pixels har Storm Studios og daglig leder Thomas Reppen bygget opp Taj Mahal – og ødelagt det på spektakulært vis.
Breiens balansekunst: Anja Breien klarte å balansere 1970-årenes mange krav til filmskapere – og sette kunstfilmens vilkår på dagsorden, skriver Johanne Kielland Servold.
Filmarvens fotsoldater: Når han nå forlater laboratoriet ved Nasjonalbiblioteket er de fleste norske spillefilmer i farger fra 1960-tallet til begynnelsen av 1990-tallet restaurert. Møt Andrzej Kiwala.
– Vi måtte slåss for å få filme på 35mm: Filmfotograf Charlotte Bruus Christensen kjempet for favorittformatet da hun og Thomas Vinterberg ble hyret til nyinnspillingen av kinoaktuelle Far from the Madding Crowd.