Et nytt nummer av RUSHPRINT er ute. Her kan du lese følgende saker:
Forløpersken
I Gymnaslærer Pedersen har den tragiske heltinnen Nina Skåtøy nærmest stjålet hovedrollen fra gymnaslæreren selv. Her forteller Ane Dahl Torp om den sterke kvinneskikkelsen og hvorfor det var så viktig for henne som skuespiller å bli fortrolig med romanfigurens politiske lidenskap.
Beretningen om en utopi
Med sin versjon av Dag Solstads kjente roman stikker Hans Petter Moland hodet inn i et politisk vepsebol. – For at jeg skal klare å lage en film av noe, så må jeg gjøre det til mitt eget stoff. Da må jeg glemme Solstad og alt annet, forteller regissøren.
Grøft entusiasmen!
Selvhjelp-satiren ”Fremtiden kommer bakfra” slår et slag for vanetenkning, Jantelov og Ola Dunk. Serieskaperne Terje Rangnes og Sigmund Falck og skuespiller Steinar Sagen introduserer med dette en ny sjangerhybrid: flatcom.
Det viktige regikonseptet
Regikonsept er et verktøy som tillegges stadig større vekt av produsenter og støttegivere når de vurderer et filmprosjekts visuelle retning. Men hvordan finne et begrepsapparat som både bevisstgjør regissøren og forenkler kommunikasjonen med andre fagfunksjoner?
Filmskapernes valg
23. mars er det tid for Den europeiske dokumentarfilmfestivalen på Cinemateket i Oslo. I den anledning har RUSHPRINT invitert norske dokumentarfilmskapere til å fortelle om europeiske dokumentarfilmer som de siste årene har gjort inntrykk på dem. Noen av filmene vil bli vist under festivalen.
Dramatisk for norsk fjernsyn
Mens NRK Drama fortsatt vil være lokomotivet i norsk dramaproduksjon, er det knyttet forventninger til TV2 og TVNorges varslede satsinger. Vi har sett på hvordan tv-kanalene vil utfylle hverandre med sine dramasatsinger i tiden framover.
Effektfull Storm
Det svenske science fiction-dramaet Storm slynger effektfullt lyd og bilde sammen. De verste kastene er skrudd sammen i Norge, hos The Chimney Pot, som med sin digitale miksekino på Frogner kino åpner et nytt kapittel i norsk film.
En Ibsen for vår tid
Regissørene Dag Johan Haugerud, Pia Lykke og Lars Göran Petterson har valgt ulike tilnærminger til Ibsen i Filmfondet og NRKs Ibsen-satsing ”Ekko av Ibsen”. Men de tre er enige om at Ibsen passer bedre på film når han settes inn i vår samtid, enn de tradisjonelle teateradapsjonene.
En new deal for regissørene?
Filmfondet innfører en ny kort- og novellefilmpott der særlig regissørenes behov for talentutvikling er tatt hensyn til. Prisverdig initiativ, mener regissørene, mens enkelte mener ordningen ikke har en klar funksjon så lange tv-kanalene ikke er med i noen novellefilmordning.
Hedda Gabler i Hollywood
Hedda Gabler er en type femme fatale som Hollywood lenge ikke kunne få nok av, forteller filmviter Audun Engelstad. Hva er det da som gjør at Shakespeare lykkes i Hollywood og ikke Ibsen?
Kællenes hevn
De seks hovedrolleinnehaverne i fotballkomedien Lange flate ballær er amatører som regissør Bjørn Fast Nagell castet allerede til reklamen langfilmen baserer seg på. – Jeg liker å jobbe med ikke-profesjonelle. Men det var viktig å ”holde dem nede”, for det er fort gjort at det blir overspill.
Kvinnene i tvil
Norske kvinnelige filmskapere ønsker ikke i utgangspunktet å bli kvotert inn med sine filmprosjekter. Men den skjeve kjønnsbalansen er uholdbar, mener de, og peker ut produsentene som flaskehalsen der det stopper opp.
Om det umulige
Manusforfatter Hans Petter Blad hadde i det lengste håpet at gymnaslæreren fikk lov til å sykle på vannet i filmversjonen av Dag Solstads roman. Her forteller han om det umulige ved å adaptere Dag Solstads litterære univers til lerretet.
Svakt om regional film
Rambøll-rapportens redegjørelse for den regionale filmen er full av mangler, mener Carina Økland, som skriver masteroppgave om regional spillefilmproduksjon i Norge. Påstanden om at regionale filmfond i Norge ikke er i stand til å bedømme filmprosjekter kunstnerisk og profesjonelt, synes ikke rapporten å ha dekning for.
Directors Cut
Ordet ”kjønnskvotering” får en til å tenke på død torsk på en kjøttvekt, konstaterer Elsa Kvamme. Men hva har det norske filmmiljøet å tape på å prøve å skape en ”kvinnefilmbølge”, med eller uten kvotering?
Vera Cruz
Vera Cruz er lei av søte og kloke barn på film. ”Det er et overgrep mot barn å dytte liksom-
søte replikker ned i halsen på dem”.
TV-boksen
Det er på tide å anerkjenne hvilken berikelse reality-sjangeren har vært for mediekulturen, mener Alex Iversen. I populærkulturell innflytelse kan reality-sjangeren bare sammenlignes med to andre kontroversielle og like globale fenomener: rap-musikk og dataspill
Sølve Skagen
"Being the Director" er et prosjekt der Trygve Allister Diesen skal forske på sin egen rolle som regissør. Det synes han er relevant i en tid der regissørens kreative domene er satt under press.
Film- og tv-faktaBevilgninger, festivaldeltakelse, priser, stabslister, og mye annet.
Bak Lerretet