Konspirasjonsfilmens gullalder.

Konspirasjonsfilmens gullalder.

I år fyller «Avlyttingen» 50 år. Les mer om Francis Ford Coppolas klassiker, samt åtte andre strømmeaktuelle filmer fra samme epoken som på godt og vondt la noe av fundamentet for vår tids konspirasjonsindustri.

Foto fra »Avlyttingen» – som i år fyller 50 år.

Den amerikanske filmens besettelse rundt konspirasjoner ved inngangen til 1970-tallet oppsto ikke i et vakuum. Etter attentatene på Kennedybrødrene og Martin Luther King jr, Manson-massakren, Vietnamkrigen og Watergate var fundamentet lagt for en dyp mistro og paranoia i det amerikanske samfunnet. I 1964 hadde forfatteren Richard Hofstadter introdusert begrepet «Paranoid style in american politics», og i de neste ti årene skulle en ny generasjon filmskapere gi oss et visuelt språk for den samme tendensen.

Vår tids paranoide forestillinger og selvoppfyllende profetier om konspirasjoner som er så omseggripende at de aldri kommer til å bli avslørt, kom til uttrykk i mange av disse filmene. Det var her frykten for en Deep State, en hemmelig og destruktiv maktkonstellasjon i staten, først ble introdusert som en sentral antagonist på film. Det er umulig å se for seg dagens konspirasjonsindustri, der Hollywood ved siden av sosiale medier er en sentral premissleverandør, uten disse filmene. Både skaperne av X-files, 24 og Donald Trump er flasket opp på denne kulturen.

Man kan fort bli litt paranoid av å lage slike lister. Hvor skal man avgrense? Det kan virke som alle de mannlige filmskaperne og filmstjernene i denne perioden på en eller annen måte var involvert. Alle historiene handler om menn som kommer på sporet av hemmelige nettverk som voktes av andre menn. Var også Taxi Driver og Cutter’s War involvert? Her er et knippe filmer som har konspirasjoner som sitt hjerteblod.


Avlyttingen

 

Suksessen med Gudfaren-filmene ga regissør Francis Ford Coppola friheten til å lage denne mørke filmen om en overvåkingsekspert som blir besatt av egne opptak. Gene Hackmans hovedrollefigur er den beste i sitt fag, men bryr seg sjelden om lydkildenes innhold og hvem han overvåker. Helt til han en dag overhører hva som kan være et mord, og som inngår i en – surprise! – større konspirasjon. Filmen ble sluppet få uker før Nixon måtte gå av som president i 1974, og ble raskt knyttet til nasjonens psyke. Hackman har vel aldri vært bedre og mer sårbar enn han er her. Avslutningsscenen er briljant og en naturlig konklusjon på en hver konspirasjon som blir altoppslukende.

Viaplay


Alle presidentens menn

Regissør Alan J. Pakula er kongen av konspirasjonsfilmene, eller den «paranoide thrilleren». Dette er den tredje og mest edruelige filmen i hans konspirasjons-trilogi (de to andre følger på listen). Filmen dramatiserer Bob Woodward (Robert Redford) and Carl Bernsteins (Dustin Hoffman) gravearbeid med å avdekke Watergate-skandalen som ledet til at president Nixon måtte gå av. Den er basert på boken til disse to journalistene, men filmens suggestive kraft ligger i skyggene som alltid lurer i utkanten av bildet. Pakula og hans fotograf Gordon Willis (som hadde foto på alle tre filmene) forvandler maktsenteret Washington til en bedragersk labyrint av modernistisk arkitektur, politiske miljøer med egne koder og ikke minst: mørkelagte parkeringshus. Ikke siden klassisk amerikansk film noir fra 1940-tallet har en sigarett vært så opplysende.

Kan ses på Apple tv, Googleplay, SF Anytime, Viaplay


The Parallax View

Denne filmen er også basert på en bok, om attentatet på JFK. Men Pakula har isteden diktet videre på den myrdede presidenten som en fiksjonalisert krysning mellom JFK og broren Robert. I hovedrollen finner vi nok en gang en journalist, spilt av Warren Beatty, som motvillig  kommer på sporet av en større konspirasjon. Det viser seg at en lang rekke vitner til attentatet på presidenten er blitt drept og noen av sporene leder til et mystisk konsern, Parallax. Igjen kan det virke som konspirasjonen strekker seg dypt inn i de etablerte maktstrukturene. Men jo nærmere Beatty synes å komme, desto mer uklart blir helhetsbildet. Hvem i det hele tatt kan gå fri fra mistanke?

Amazon Prime Video


Klute

Tilsynelatende en krimthriller fra New Yorks lurvete gater der jakten på en morder forvandler seg til en pessimistisk skildring av et samfunn der ingen kan eller vil stå ansvarlig. Privatetterforsker John Klute, spilt av Donald Sutherland, forsøker å oppklare mordet på en ansatt i et selskap som produserer kjemikalier. En av ledetrådene er en prostituert (Jane Fonda) som han følger gjennom byens underverden av halliker, forretningsmenn og likegyldige politifolk. Snart innser vi at hvem som helst kan være morderen, selv Klute.

Apple tv / Googleplay


Tre dager for Condor

En researcher fra American Literary Historical Society går ut for å kjøpe lunsj, men da han kommer tilbake er alle hans kolleger myrdet. Om Robert Redfords fremste mantra i Alle presidentens menn var «follow the money», er ledetråden denne gangen mer komplisert. Han driver research for CIA og har uten å vite det utløst en blodig kjedereaksjon ved å sende inn en rapport som indirekte kan knyttes til planer om å ta kontroll over en rekke oljefelt i Midtøsten. Med oljekrisen fra 1972 friskt i minne, samt avsløringer om CIAs «råtne triks» og Daniel Elsbergs varsling i The Pentagon Papers, spiller regissør Sydney Pollack effektivt på samtidens paranoia og et utmerket ensemble skuespillere (deriblant Faye Dunaway og Max von Sydow).

Apple tv, SF Anytime


Chinatown

 

Kan en tilsynelatende nostalgisk anlagt periodefilm som utspiller seg på 1930-tallet ta temperaturen på det amerikanske samfunnet anno 1974? Ved å hente frem en nesten glemt konspirasjon fra århundreskiftet og plassere den før andre verdenskrig, oppnår regissør Roman Polanski og forfatter Robert Towne noe bemerkelsesverdig. Chinatown blir en tidløs fabel om hvordan en tøylesløs samrøre mellom politikken og kapitalen kan føre fellesskapet bak lyset. Jack Nicholson spiller privatetterforskeren i Raymond Chandler-klassen. Han kommer på sporet av en konspirasjon som er så omfattende at ingen lenger ønsker å avsløre den. Dette er kanskje, ved siden av The Dark Knight-trilogien, den dystreste studiofilmen som er laget. Det er bare filmens uimotståelige produksjonsdesign og smektende, nostalgiske musikk som hindrer den fra å drukne i en bunnløs kynisme.

Apple tv, Viaplay, Sf Anytime, Blockbuster, Google Play, Rakuten TV


Blow Out

 

Brian de Palmas film kom først i 1981, som en kulminasjon eller epilog på den paranoide tendensen i amerikansk thrillerfilm. Nok en gang er det en lydmann som blir vitne til et mulig attentat på en presidentkandidat. John Travolta spiller en foley artist som samler på lyder til å bruke i spillefilmer. I likhet med oss betrakter han verdens konspirasjoner gjennom filmen. For ham er ikke virkeligheten en forlokkende tilstand han frivillig oppsøker. De Palma hentet inspirasjon fra både Avlyttingen og Blow Up. I likhet med sistnevnte film, der en fotograf tror han har tatt bilde av et drap, sås det tvil om vi kan stole på det vi ser og hører, om fiksjonen i det hele tatt er noe godt grunnlag for å gjengi virkeligheten.

Amazon Prime, Apple tv, YouTube-channel


The Manchurian Candidate 

John Frankenheimer var tidlig ute med å ta pulsen på den amerikanske etterkrigsparanoiaen mens den kalde krigen var på sin laveste temperatur. Han regisserte flere forløpere til den voksende konspirasjonsfikseringen i amerikansk film på 1970-tallet. Jeg kunne valgt hans senere thriller, 7 Days in May, om et militærkupp i USA, men The Manchurian Candidate (1962) forblir hans mesterverk. Filmen skildrer hvordan en krigsveteran fra Koreakrigen blir hjernevasket av kinesiske og russiske agenter med det formål å ta over styringen av den amerikanske regjeringen. Filmen er ofte nevnt i tilknytning til Donald Trumps angivelige forbindelse til russiske interesser (NB! Må ikke forveksles med 2004-versjonen med Denzel Washington)

Kan ses på Amazon prime.

Maratonmannen

En av etterkrigstidens mest slitesterke konspirasjoner var forestillingen om at ledende nazister fortsatt trakk i trådene et sted i Latin-Amerika. Enkelte ledende nazister søkte nødhavn der, deriblant «dødsengelen» Mengele som var den fremste modellen for Maratonmannen. Ved å matche to av samtidens største filmskuespillere fra hver sin generasjon, Dustin Hoffman og Laurence Olivier, skaper regissør John Schlesinger et nervepirrende drama. Det handler i utgangspunktet om noen stjålne diamanter som en ung og naiv historiestudent tilfeldigvis kommer på sporet av. Men så fester Schlesinger grepet om konspirasjonen og paranoiaen, godt hjulpet av en fryktinngytende effektiv Olivier i sin kanskje beste filmrolle.

Apple tv, Googleplay, SF Anytime, Blockbuster


Denne saken ble opprinnelig publisert 1.oktober 2021. En kortere liste med fem av filmene er tidligere publisert i Aftenposten


 

Konspirasjonsfilmens gullalder.

Konspirasjonsfilmens gullalder.

I år fyller «Avlyttingen» 50 år. Les mer om Francis Ford Coppolas klassiker, samt åtte andre strømmeaktuelle filmer fra samme epoken som på godt og vondt la noe av fundamentet for vår tids konspirasjonsindustri.

Foto fra »Avlyttingen» – som i år fyller 50 år.

Den amerikanske filmens besettelse rundt konspirasjoner ved inngangen til 1970-tallet oppsto ikke i et vakuum. Etter attentatene på Kennedybrødrene og Martin Luther King jr, Manson-massakren, Vietnamkrigen og Watergate var fundamentet lagt for en dyp mistro og paranoia i det amerikanske samfunnet. I 1964 hadde forfatteren Richard Hofstadter introdusert begrepet «Paranoid style in american politics», og i de neste ti årene skulle en ny generasjon filmskapere gi oss et visuelt språk for den samme tendensen.

Vår tids paranoide forestillinger og selvoppfyllende profetier om konspirasjoner som er så omseggripende at de aldri kommer til å bli avslørt, kom til uttrykk i mange av disse filmene. Det var her frykten for en Deep State, en hemmelig og destruktiv maktkonstellasjon i staten, først ble introdusert som en sentral antagonist på film. Det er umulig å se for seg dagens konspirasjonsindustri, der Hollywood ved siden av sosiale medier er en sentral premissleverandør, uten disse filmene. Både skaperne av X-files, 24 og Donald Trump er flasket opp på denne kulturen.

Man kan fort bli litt paranoid av å lage slike lister. Hvor skal man avgrense? Det kan virke som alle de mannlige filmskaperne og filmstjernene i denne perioden på en eller annen måte var involvert. Alle historiene handler om menn som kommer på sporet av hemmelige nettverk som voktes av andre menn. Var også Taxi Driver og Cutter’s War involvert? Her er et knippe filmer som har konspirasjoner som sitt hjerteblod.


Avlyttingen

 

Suksessen med Gudfaren-filmene ga regissør Francis Ford Coppola friheten til å lage denne mørke filmen om en overvåkingsekspert som blir besatt av egne opptak. Gene Hackmans hovedrollefigur er den beste i sitt fag, men bryr seg sjelden om lydkildenes innhold og hvem han overvåker. Helt til han en dag overhører hva som kan være et mord, og som inngår i en – surprise! – større konspirasjon. Filmen ble sluppet få uker før Nixon måtte gå av som president i 1974, og ble raskt knyttet til nasjonens psyke. Hackman har vel aldri vært bedre og mer sårbar enn han er her. Avslutningsscenen er briljant og en naturlig konklusjon på en hver konspirasjon som blir altoppslukende.

Viaplay


Alle presidentens menn

Regissør Alan J. Pakula er kongen av konspirasjonsfilmene, eller den «paranoide thrilleren». Dette er den tredje og mest edruelige filmen i hans konspirasjons-trilogi (de to andre følger på listen). Filmen dramatiserer Bob Woodward (Robert Redford) and Carl Bernsteins (Dustin Hoffman) gravearbeid med å avdekke Watergate-skandalen som ledet til at president Nixon måtte gå av. Den er basert på boken til disse to journalistene, men filmens suggestive kraft ligger i skyggene som alltid lurer i utkanten av bildet. Pakula og hans fotograf Gordon Willis (som hadde foto på alle tre filmene) forvandler maktsenteret Washington til en bedragersk labyrint av modernistisk arkitektur, politiske miljøer med egne koder og ikke minst: mørkelagte parkeringshus. Ikke siden klassisk amerikansk film noir fra 1940-tallet har en sigarett vært så opplysende.

Kan ses på Apple tv, Googleplay, SF Anytime, Viaplay


The Parallax View

Denne filmen er også basert på en bok, om attentatet på JFK. Men Pakula har isteden diktet videre på den myrdede presidenten som en fiksjonalisert krysning mellom JFK og broren Robert. I hovedrollen finner vi nok en gang en journalist, spilt av Warren Beatty, som motvillig  kommer på sporet av en større konspirasjon. Det viser seg at en lang rekke vitner til attentatet på presidenten er blitt drept og noen av sporene leder til et mystisk konsern, Parallax. Igjen kan det virke som konspirasjonen strekker seg dypt inn i de etablerte maktstrukturene. Men jo nærmere Beatty synes å komme, desto mer uklart blir helhetsbildet. Hvem i det hele tatt kan gå fri fra mistanke?

Amazon Prime Video


Klute

Tilsynelatende en krimthriller fra New Yorks lurvete gater der jakten på en morder forvandler seg til en pessimistisk skildring av et samfunn der ingen kan eller vil stå ansvarlig. Privatetterforsker John Klute, spilt av Donald Sutherland, forsøker å oppklare mordet på en ansatt i et selskap som produserer kjemikalier. En av ledetrådene er en prostituert (Jane Fonda) som han følger gjennom byens underverden av halliker, forretningsmenn og likegyldige politifolk. Snart innser vi at hvem som helst kan være morderen, selv Klute.

Apple tv / Googleplay


Tre dager for Condor

En researcher fra American Literary Historical Society går ut for å kjøpe lunsj, men da han kommer tilbake er alle hans kolleger myrdet. Om Robert Redfords fremste mantra i Alle presidentens menn var «follow the money», er ledetråden denne gangen mer komplisert. Han driver research for CIA og har uten å vite det utløst en blodig kjedereaksjon ved å sende inn en rapport som indirekte kan knyttes til planer om å ta kontroll over en rekke oljefelt i Midtøsten. Med oljekrisen fra 1972 friskt i minne, samt avsløringer om CIAs «råtne triks» og Daniel Elsbergs varsling i The Pentagon Papers, spiller regissør Sydney Pollack effektivt på samtidens paranoia og et utmerket ensemble skuespillere (deriblant Faye Dunaway og Max von Sydow).

Apple tv, SF Anytime


Chinatown

 

Kan en tilsynelatende nostalgisk anlagt periodefilm som utspiller seg på 1930-tallet ta temperaturen på det amerikanske samfunnet anno 1974? Ved å hente frem en nesten glemt konspirasjon fra århundreskiftet og plassere den før andre verdenskrig, oppnår regissør Roman Polanski og forfatter Robert Towne noe bemerkelsesverdig. Chinatown blir en tidløs fabel om hvordan en tøylesløs samrøre mellom politikken og kapitalen kan føre fellesskapet bak lyset. Jack Nicholson spiller privatetterforskeren i Raymond Chandler-klassen. Han kommer på sporet av en konspirasjon som er så omfattende at ingen lenger ønsker å avsløre den. Dette er kanskje, ved siden av The Dark Knight-trilogien, den dystreste studiofilmen som er laget. Det er bare filmens uimotståelige produksjonsdesign og smektende, nostalgiske musikk som hindrer den fra å drukne i en bunnløs kynisme.

Apple tv, Viaplay, Sf Anytime, Blockbuster, Google Play, Rakuten TV


Blow Out

 

Brian de Palmas film kom først i 1981, som en kulminasjon eller epilog på den paranoide tendensen i amerikansk thrillerfilm. Nok en gang er det en lydmann som blir vitne til et mulig attentat på en presidentkandidat. John Travolta spiller en foley artist som samler på lyder til å bruke i spillefilmer. I likhet med oss betrakter han verdens konspirasjoner gjennom filmen. For ham er ikke virkeligheten en forlokkende tilstand han frivillig oppsøker. De Palma hentet inspirasjon fra både Avlyttingen og Blow Up. I likhet med sistnevnte film, der en fotograf tror han har tatt bilde av et drap, sås det tvil om vi kan stole på det vi ser og hører, om fiksjonen i det hele tatt er noe godt grunnlag for å gjengi virkeligheten.

Amazon Prime, Apple tv, YouTube-channel


The Manchurian Candidate 

John Frankenheimer var tidlig ute med å ta pulsen på den amerikanske etterkrigsparanoiaen mens den kalde krigen var på sin laveste temperatur. Han regisserte flere forløpere til den voksende konspirasjonsfikseringen i amerikansk film på 1970-tallet. Jeg kunne valgt hans senere thriller, 7 Days in May, om et militærkupp i USA, men The Manchurian Candidate (1962) forblir hans mesterverk. Filmen skildrer hvordan en krigsveteran fra Koreakrigen blir hjernevasket av kinesiske og russiske agenter med det formål å ta over styringen av den amerikanske regjeringen. Filmen er ofte nevnt i tilknytning til Donald Trumps angivelige forbindelse til russiske interesser (NB! Må ikke forveksles med 2004-versjonen med Denzel Washington)

Kan ses på Amazon prime.

Maratonmannen

En av etterkrigstidens mest slitesterke konspirasjoner var forestillingen om at ledende nazister fortsatt trakk i trådene et sted i Latin-Amerika. Enkelte ledende nazister søkte nødhavn der, deriblant «dødsengelen» Mengele som var den fremste modellen for Maratonmannen. Ved å matche to av samtidens største filmskuespillere fra hver sin generasjon, Dustin Hoffman og Laurence Olivier, skaper regissør John Schlesinger et nervepirrende drama. Det handler i utgangspunktet om noen stjålne diamanter som en ung og naiv historiestudent tilfeldigvis kommer på sporet av. Men så fester Schlesinger grepet om konspirasjonen og paranoiaen, godt hjulpet av en fryktinngytende effektiv Olivier i sin kanskje beste filmrolle.

Apple tv, Googleplay, SF Anytime, Blockbuster


Denne saken ble opprinnelig publisert 1.oktober 2021. En kortere liste med fem av filmene er tidligere publisert i Aftenposten


 

MENY