Blant kjempende kvinner i Texas.

Blant kjempende kvinner i Texas.

Julie Lunde Lillesæters «An army of women» utspiller seg i et Texas der særlig kvinners rettigheter står i fare. – Den politiske polariseringen vi ser i USA er enda tydeligere i Texas, forteller hun. Nylig hadde filmen premiere under SXSW-festivalen.

Det var da hun bodde et år i Austin, Texas at den norske filmskaperen Julie Lunde Lillesæter kom over historien om en rekke kvinner som ville saksøke lokale myndigheter og politiet. De var alle ofre for seksuell vold, men hadde møtt en rystende uforstand fra politiet og rettssystemet. Det fantes ikke noe apparat eller kunnskap nok innen politiet til å ivareta disse kvinnenes rettigheter.

«Jeg var sjokkert og regnet med at noen sikkert allerede var igang med å lage dokumentar om dette», forteller hun.

Men det var det ikke. Lillesæter fikk et journalist-visa som gjorde det mulig for henne å ta kontakt med advokatene for kvinnene. I fire år har hun fulgt deres kamp med kamera, både oppturer og nedturer, helt fram til de vant fram. Resultatet ble at politiet og Austins lokale myndigheter la seg flate for kritikken og innførte reformer. Og ikke minst: de kvinnene vi møter i filmen kunne endelig gå videre med sine liv.

Under disse årene har Lillesæter og hennes samarbeidspartnere i Differ Media kommet under huden på et stadig mer komplekst amerikansk samfunn som strever med å forene sterke motsetninger. Deres andre amerikanske dokumentarprosjekt, Stayers, følger  livet på den amerikanske øya Tangier som holder på å forsvinne i havet. Men lokalbefolkningen, som har mange Trump-tilhengere, nekter å anerkjenne årsaken som resultat av klimaendringer.

Dette innleder den nye sesongen av podkastserien Dem femte statsmakt som i år knyttes tettere opp mot den amerikanske valgkampen. Podcasten er støttet av Fritt Ord. Programleder er Kjetil Lismoen. Du kan høre tidligere episoder her.

Blant kjempende kvinner i Texas.

Blant kjempende kvinner i Texas.

Julie Lunde Lillesæters «An army of women» utspiller seg i et Texas der særlig kvinners rettigheter står i fare. – Den politiske polariseringen vi ser i USA er enda tydeligere i Texas, forteller hun. Nylig hadde filmen premiere under SXSW-festivalen.

Det var da hun bodde et år i Austin, Texas at den norske filmskaperen Julie Lunde Lillesæter kom over historien om en rekke kvinner som ville saksøke lokale myndigheter og politiet. De var alle ofre for seksuell vold, men hadde møtt en rystende uforstand fra politiet og rettssystemet. Det fantes ikke noe apparat eller kunnskap nok innen politiet til å ivareta disse kvinnenes rettigheter.

«Jeg var sjokkert og regnet med at noen sikkert allerede var igang med å lage dokumentar om dette», forteller hun.

Men det var det ikke. Lillesæter fikk et journalist-visa som gjorde det mulig for henne å ta kontakt med advokatene for kvinnene. I fire år har hun fulgt deres kamp med kamera, både oppturer og nedturer, helt fram til de vant fram. Resultatet ble at politiet og Austins lokale myndigheter la seg flate for kritikken og innførte reformer. Og ikke minst: de kvinnene vi møter i filmen kunne endelig gå videre med sine liv.

Under disse årene har Lillesæter og hennes samarbeidspartnere i Differ Media kommet under huden på et stadig mer komplekst amerikansk samfunn som strever med å forene sterke motsetninger. Deres andre amerikanske dokumentarprosjekt, Stayers, følger  livet på den amerikanske øya Tangier som holder på å forsvinne i havet. Men lokalbefolkningen, som har mange Trump-tilhengere, nekter å anerkjenne årsaken som resultat av klimaendringer.

Dette innleder den nye sesongen av podkastserien Dem femte statsmakt som i år knyttes tettere opp mot den amerikanske valgkampen. Podcasten er støttet av Fritt Ord. Programleder er Kjetil Lismoen. Du kan høre tidligere episoder her.

MENY