Bergenstoget plyndres på nytt.

Bergenstoget plyndres på nytt.

En rekke nye prosjekter har fått tilskudd fra Vestnorsk filmsenter – deriblant Victoria må dø-regissør Gunnbjörg Gunnarsdottir som utvikler en ny versjon av krimklassikeren «Bergenstoget plyndret i natt!».

Foto: fra 1928-versjonen av «Bergenstoget plyndret i natt!».

Kinoaktuelle Gunnbjörg Gunnarsdottir og produsenten På Film får i årets første tildelingsrunde fra Vestnorsk filmsenter midler til utvikling av en action-krim-komedie basert på krimklassikeren Bergenstoget plyndret i natt!.

Nå skal Gunnarsdottir gå løs på den klassiske “heist”-sjangeren med samme publikumsvennlige og lekne humor som i hennes første spillfilm, Victoria må dø, heter det i omtalen fra Vestnorsk filmsenter.

Bergenstoget plyndret i natt! er et filmprosjekt om en gruppe studenter som bestemmer seg for å plyndre toget mellom Oslo og Bergen. Prosjektet er basert på boken fra 1923, skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie. Boken er en viktig del av norsk kriminallitteratur og den regnes som Norges første «påskekrim».

Filmkonsulent Hanne-Lovise Skartveit begrunner tildelingen på følgende måte:

«Bergenstoget plyndret i natt! er en action-krim-komedie om unge mennesker som går til ekstreme lengder i sin søken etter å bryte ut av kjedsomheten i et overbeskyttet, privilegert liv. Filmskaperen går løs på den klassiske sjangeren “heist”-film med samme publikumsvennlige humor og lekenhet som hun viste i sin forrige film. Prosjektet er derfor egnet til å utnytte det momentum som en kinolansering kan gi et regissør-produsent par som har vist store ambisjoner, ståpåvilje og gjennomføringsevne i samarbeid med lokale krefter.»

Regissør- produsentparet bak familiefilmen Birk & Magna er også i gang med et nytt spillfilmprosjekt. Skjoldmøyen utspiller seg under vikingtiden og handler om «en ung kvinne som opplever krig og store tap, og må finne veien fra hevn og hat til forsoning og vennskap.» Filmskaperne utvikler en ny spenningsfylt historie rettet mot et ungt publikum, som også tar opp store spørsmål, sier filmkonsulent Hanne-Lovise Skartveit om regissør Christer Steffensen og produsent Sivert Kalvø Harang sitt nyeste prosjekt.

Anders Emblem fikk sitt andre tilskudd fra Vestnorsk til prosjektet Also a Life. Det er «en hybrid film om livet på en avlastningsbolig for barn og unge som lever med psykisk utviklingshemming.

På dokumentarsiden retter flere filmskapere blikket ut mot ulike deler av verden i denne runden, som i Myanmar Promises og Sangeeta fra produsenten Aldeles som mottar midler til utvikling.

Sangeeta handler om «en indisk kvinne som ble angrepet med syre som 17-åring. Vi følger kampen hennes for rettferdighet. Myanmar promises er «et poetisk reflekterende portrett av et unikt burmesisk skjebnefellesskap der nåværende og tidligere DVB-journalister møtes for å dele erfaringer og drømmer fra et liv i liv kamp for frihet». 

I Krigens teatre, av Eivind Tolås og T-1252 Film, blir vi tatt med til et sirkus i Bergen med dyptgripende bånd til Ukraina. Dokumentaren viser krigen gjennom sirkusartistene som kjemper.

Kald front av Christer Fasmer omhandler også krigen i Ukraina, og forteller om dem som kjemper for et fritt Ukraina og nordmennene som støtter dem.

Westory tar oss med til USA på en feelgood-reise i Amerikadrømmen, som handler om en beskjeden sunnmøring med en drøm om å leve av musikken og utgi plate i Amerika.

Kortdokumentaren Hvor bla det av ferga mi?, samproduksjonen The Female Way og dokumentarserien «Nytt liv i gamle hus» mottar også produksjonsmidler denne runden.

Les mer om alle tildelingene.

Bergenstoget plyndres på nytt.

Bergenstoget plyndres på nytt.

En rekke nye prosjekter har fått tilskudd fra Vestnorsk filmsenter – deriblant Victoria må dø-regissør Gunnbjörg Gunnarsdottir som utvikler en ny versjon av krimklassikeren «Bergenstoget plyndret i natt!».

Foto: fra 1928-versjonen av «Bergenstoget plyndret i natt!».

Kinoaktuelle Gunnbjörg Gunnarsdottir og produsenten På Film får i årets første tildelingsrunde fra Vestnorsk filmsenter midler til utvikling av en action-krim-komedie basert på krimklassikeren Bergenstoget plyndret i natt!.

Nå skal Gunnarsdottir gå løs på den klassiske “heist”-sjangeren med samme publikumsvennlige og lekne humor som i hennes første spillfilm, Victoria må dø, heter det i omtalen fra Vestnorsk filmsenter.

Bergenstoget plyndret i natt! er et filmprosjekt om en gruppe studenter som bestemmer seg for å plyndre toget mellom Oslo og Bergen. Prosjektet er basert på boken fra 1923, skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie. Boken er en viktig del av norsk kriminallitteratur og den regnes som Norges første «påskekrim».

Filmkonsulent Hanne-Lovise Skartveit begrunner tildelingen på følgende måte:

«Bergenstoget plyndret i natt! er en action-krim-komedie om unge mennesker som går til ekstreme lengder i sin søken etter å bryte ut av kjedsomheten i et overbeskyttet, privilegert liv. Filmskaperen går løs på den klassiske sjangeren “heist”-film med samme publikumsvennlige humor og lekenhet som hun viste i sin forrige film. Prosjektet er derfor egnet til å utnytte det momentum som en kinolansering kan gi et regissør-produsent par som har vist store ambisjoner, ståpåvilje og gjennomføringsevne i samarbeid med lokale krefter.»

Regissør- produsentparet bak familiefilmen Birk & Magna er også i gang med et nytt spillfilmprosjekt. Skjoldmøyen utspiller seg under vikingtiden og handler om «en ung kvinne som opplever krig og store tap, og må finne veien fra hevn og hat til forsoning og vennskap.» Filmskaperne utvikler en ny spenningsfylt historie rettet mot et ungt publikum, som også tar opp store spørsmål, sier filmkonsulent Hanne-Lovise Skartveit om regissør Christer Steffensen og produsent Sivert Kalvø Harang sitt nyeste prosjekt.

Anders Emblem fikk sitt andre tilskudd fra Vestnorsk til prosjektet Also a Life. Det er «en hybrid film om livet på en avlastningsbolig for barn og unge som lever med psykisk utviklingshemming.

På dokumentarsiden retter flere filmskapere blikket ut mot ulike deler av verden i denne runden, som i Myanmar Promises og Sangeeta fra produsenten Aldeles som mottar midler til utvikling.

Sangeeta handler om «en indisk kvinne som ble angrepet med syre som 17-åring. Vi følger kampen hennes for rettferdighet. Myanmar promises er «et poetisk reflekterende portrett av et unikt burmesisk skjebnefellesskap der nåværende og tidligere DVB-journalister møtes for å dele erfaringer og drømmer fra et liv i liv kamp for frihet». 

I Krigens teatre, av Eivind Tolås og T-1252 Film, blir vi tatt med til et sirkus i Bergen med dyptgripende bånd til Ukraina. Dokumentaren viser krigen gjennom sirkusartistene som kjemper.

Kald front av Christer Fasmer omhandler også krigen i Ukraina, og forteller om dem som kjemper for et fritt Ukraina og nordmennene som støtter dem.

Westory tar oss med til USA på en feelgood-reise i Amerikadrømmen, som handler om en beskjeden sunnmøring med en drøm om å leve av musikken og utgi plate i Amerika.

Kortdokumentaren Hvor bla det av ferga mi?, samproduksjonen The Female Way og dokumentarserien «Nytt liv i gamle hus» mottar også produksjonsmidler denne runden.

Les mer om alle tildelingene.

MENY