Oslo filmfond prioriterer sterke lokale historier

Oslo filmfond prioriterer sterke lokale historier

I sine første tildelinger går Oslo filmfond inn i seks nye prosjekter. Blant filmskaperne finner vi etablerte navn som Eirik Svensson og Thomas Seeberg Torjussen og ferskere talenter som Thea Hvistendahl og Johanna Pyykkö.

Foto: Thea Hvistendahl er blant filmskaperne som har fått tilskudd

Publikum i Oslo og resten av landet kan se frem til «nye spennende og viktige historier» fra hovedstaden på kino og tv-skjermer de neste årene, melder Oslo filmfond og leder Leif Holst Jensen i fondets aller første tildeling (les mer om fondets innretning her). Ikke overraskende er prosjektene godt forankret i hovedstadens mangfoldige liv. Oslo Filmfond forvalter en investeringskapital på ni millioner kroner, og har besluttet å disponere seks millioner til søkerne i denne runden. Det var tilsammen 21 søknader.

Kaveh Tehrani kommer med Hør her’a! – «en energisk, politisk, varm, morsom og raus fortelling fra det flerkulturelle Oslo, basert på Gulraiz Sharifs kritikerroste debutroman».

Eirik Svensson har regien på thrilleren Ammo – «en reise inn i norsk våpenindustri, en industri som står midt i en revolusjon – kunstig intelligens».

Johanna Pyykkö er underveis med sin første langfilm, Ebba, om «18 år gamle Ebba, en outsider som beundrer suksess og rikdom, og som drømmer om den store kjærligheten. En sommernatt finner hun en mann som har slått hodet sitt og mistet hukommelsen».

Thea Hvistendahl har adaptert Håndtering av Udøde sammen med La den rette komme inn-forfatter John Ajvide Lindqvist, basert på hans roman. Filmen «er en vakker og mørk fortelling om det å miste noen, satt på spissen gjennom et antall døde som gjennoppstår».

Jon Haukeland holder på med Krigerne –  en dokumentar «om bånd mellom to mennesker som kjenner seg igjen i hverandres skjebne, de er underlagt institusjoner og regler i samfunnet som fører dem sammen, men som også skiller dem når de trenger hverandre som mest».

Thomas Seeberg Torjussen er serieskaper og regissør på KUPPEL 16 – en fremtidsserie for ungdom. Om Anton og Emma (15 år) som bor i forskjellige klimasoner, men i samme by.

Her følger utfyllende omtaler av prosjektene og fondets begrunnelse:

Hør her´a! – Spillefilm, produsert av Motlys, regi ved Kaveh Tehrani.

«Hør her’a! er en energisk, politisk, varm, morsom og raus fortelling fra det flerkulturelle Oslo, basert på Gulraiz Sharifs kritikerroste debutroman. Vi møter Mahmoud, snart seksten år. Det er sommerferie, og han har ikke søkt sommerjobb fordi han vet at folk som heter Mahmoud Mahrof ikke blir kalt inn på intervju. Han bor i tolvte etasje i en blokk i utkanten av byen og ser for seg lange dager sammen med kompisen sin, enøyde Arif fra Somalia. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, familien får besøk av Onkel Ji fra Pakistan, og lillebror Ali har en stor hemmelighet som Mahmoud må hjelpe han med.»

«Oslo filmfond investerer i prosjektet fordi produksjonen velger å flytte hjem opptak fra utlandet etter investering fra fondet, og filmen forteller en aktuell og morsom historie fra Oslo, som vi tror på kunstnerisk og kommersielt. Fondet investerer 1.400.000 kroner i prosjektet.»


Ammo – thrillerdramaserie for TV2, produsert av Anagram, regi ved Eirik Svensson, hovedrolle Nicolai Cleve Broch

«Thrilleren Ammo følger Bjørns reise inn i norsk våpenindustri, en industri som står midt i en revolusjon – kunstig intelligens. Bjørn blir raskt en stjerne i selskapet og får ansvaret for en stor avtale med Frankrike. Bjørn oppdager da at teknologien han selger er ulovlig, og at han er ansatt for å få skylden hvis dette skulle bli oppdaget. Når menneskeliv går tapt som følge av teknologien må han kjempe en livsfarlig kamp mot mektige aktører for å renvaske seg selv, men hvem kan han stole på?»

«Ammo er forankret i norsk virkelighet og vår historie, men berører svært det internasjonale samfunn og belyser et emne som mange ikke vil snakke høyt om hverken i Norge eller utlandet. Handlingen fortelles på et individ nivå via hovedkarakteren Bjørn og hans familie for å vise hvordan norsk teknologi kan berøre hver enkelt som er involvert og ikke minst de teknologien rammer.Hovedopptak på 40 dager var lagt til Litauen på grunn av skatterabatt i finansieringen. Med støtte fra Oslo filmfondog selskapets økte egen investering flyttes alle opptak fra Litauen til Oslo. Fondet investerer 1.500.000 kroner i prosjektet.»


Krigerne – kinodokumentar, produsert av Medieoperatørene, regi ved Jon Haukeland

«Berat jobber med ungdommer i Oslo og er bekymret for Mamo som stadig kommer i konflikt med politiet. For å hindre at Mamo blir sendt på institusjon tar Berat initiativ til at han kan flytte hjem til ham selv. De starter en ny hverdag sammen, der Berat lærer Mamo å snu døgnet, følge opp skole og holde avtaler. Berat blir også med Mamo til et avhør med politiet, der støtter han Mamo og ber om at det er advokat til stede. Dagen etter blir han innkalt til et møte med bydelen, han får beskjed om at politiet har sjekket bakgrunnen hans, funnet ut at han har flere straffesaker fra tidligere, og at han derfor ikke kan ha Mamo boende hos seg. Berat har lovet Mamo at han skal hjelpe han uansett hva som skjer, de har et bånd som om de nå er familie. Berat legger ut på en reise til Gol i Hallingdal, der han vokste opp, for å finne ut hvordan han kan gjenvinne sin egen verdighet og få Mamo tilbake.»

«Krigere er en film om bånd mellom to mennesker som kjenner seg igjen i hverandres skjebne, de er underlagt institusjoner og regler i samfunnet som fører dem sammen, men som også skiller dem når de trenger hverandre som mest. Oslo filmfond investerer i prosjektet fordi det forteller nye og viktige historier fra Oslo, og har en god finansiering og distribusjonsplan som vil sikre at filmen kommer ut til publikum. Fondet investerer kr 300 000 i prosjektet.»


Ebba – spillefilm, produsert av Oslo Pictures, regi ved Johanna Pyykkö

«Filmen handler om 18 år gamle Ebba, en outsider som beundrer suksess og rikdom, og som drømmer om den store kjærligheten. En sommernatt finner hun en mann som har slått hodet sitt og mistet hukommelsen. Han ser ut til å være østeuropeer og Ebba synes han er fantastisk vakker. Ebba går på en impuls og lyver for mannen. Hun forteller at hun er kjæresten hans og at de to er veldig forelsket i hverandre. Etter hvert som mannen blir friskere oppdager Ebba ting om hans fortid som skremmer henne og hun lurer på hva han selv egentlig husker.»

«Oslo filmfond investerer i prosjektet for å sikre spillefilmdebuten til en talentfull regissør, og for å få fortalt en aktuell og annerledes historie fra Oslo. Vi har også tro på prosjektets kunstneriske om kommersielle potensiale. Fondet investerer kr. 800.000 i prosjektet.»


Håndtering av de udøde – spillefilm, produsert av Einar film Drama, regi ved Thea Hvistendahl

«Håndtering av Udøde er en vakker og mørk fortelling om det å miste noen, satt på spissen gjennom et antall døde som gjennoppstår. Filmen tar for seg tre familiers opplevelse av det uforståelige, og foregår over tre intenst varme sommerdager i Oslo. Det er en film som blander sjanger med realisme på et troverdig vis, men også en gripende beretning om å akseptere det vi ikke kan kontrollere – og om kjærlighet sterkere enn døden.

Håndtering av Udøde er en spillefilm med manus av svenske John Ajvide Lindqvist, basert på romanen med samme navn. Lindqvist debuterte med romanen La Den Rette Komme Inn som siden ble adaptert til film og vant flere prestisjetunge priser og var banebrytende innen sin sjanger. Regissør Thea Hvistendahl har lenge vært tilknyttet Einar Film Drama. Hun har regissert flere kortfilmer, reklamefilmer og musikkvideoer og i 2018 produserte Einar Film Drama hennes debutfilm Adjø Montebello. Filmen produserer av Einar film Drama i samarbeid med svenske Zentropa. Nordisk film distribuerer, og Trust Nordisk er internasjonal salgsagent.

«Oslo filmfond investerer i prosjektet for å sikre regissørens spillefilmdebut, samt flere opptak i Oslo, og tror på filmens kunstneriske og kommersielle suksess. Fondet investerer kr. 1.000.000 i prosjektet.»


Kuppel 16, produsert av Tordenfilm for NRK, regi/serieskaper: Thomas Seeberg Torjussen

«Kuppel 16 er en ny, norsk dramaserie som lages av Tordenfilm for NRK. Serien spilles inn i Oslo og omegn i perioden oktober 2021 til januar 2022, og forventes å ha premiere på NRK i løpet av 2022.

«Handlingen er fra Oslo, år 2138. Anton og Emma (begge 15) bor i forskjellige klimasoner, men i samme by. De skulle egentlig aldri møtes, og i hvert fall ikke forelske seg i hverandre. Men når det utenkelige skjer må de snu verden på hodet for å få være sammen. Kuppel 16 er en tankevekkende og underholdende fremtidsserie for ungdom. Men den vil også appellere til voksne.»

Kuppel 16 er skrevet og regisseres av Thomas Seeberg Torjussen, med Daniel Voldheim som co-regissør og sjefsfotograf, og produseres av Ingunn Sundelin og Eric Vogel fra Tordenfilm for NRK Super/NRK. Produksjonen er også støttet av blant andre Norsk Filminstitutt, Nordisk Film & TV Fond, Creative Europe MEDIA Programme samt Storyline Studios og Filmparken.

«Oslo filmfond investerer i prosjektet fordi vi oppfatter det som et spennende og aktuelt prosjekt, med en tematikk og målgruppe fondet ønsker å støtte. Prosjektet har også et godt kunstnerisk og kommersielt potensiale. Fondet investerer kr. 1.000.000 kroner.»


Om Oslo filmfond: Oslo Filmfond AS er et selskap som er heleid av Oslo kommune, og ble stiftet i april 2021. Kommunen har bevilget 9 mill. til drift og investering i 2021, samt 4 mill. til drift i hhv. 2022 og 2023. Fondets daglige leder er Leif Holst Jensen. Byrådet ønsker at fondet «skal fremme tilknytning til regionen, nyskapende, bærekraftige og klimavennlige produksjoner, samt bredde, et mangfold av stemmer og uttrykk, inkludering og likestilling».


 

Oslo filmfond prioriterer sterke lokale historier

Oslo filmfond prioriterer sterke lokale historier

I sine første tildelinger går Oslo filmfond inn i seks nye prosjekter. Blant filmskaperne finner vi etablerte navn som Eirik Svensson og Thomas Seeberg Torjussen og ferskere talenter som Thea Hvistendahl og Johanna Pyykkö.

Foto: Thea Hvistendahl er blant filmskaperne som har fått tilskudd

Publikum i Oslo og resten av landet kan se frem til «nye spennende og viktige historier» fra hovedstaden på kino og tv-skjermer de neste årene, melder Oslo filmfond og leder Leif Holst Jensen i fondets aller første tildeling (les mer om fondets innretning her). Ikke overraskende er prosjektene godt forankret i hovedstadens mangfoldige liv. Oslo Filmfond forvalter en investeringskapital på ni millioner kroner, og har besluttet å disponere seks millioner til søkerne i denne runden. Det var tilsammen 21 søknader.

Kaveh Tehrani kommer med Hør her’a! – «en energisk, politisk, varm, morsom og raus fortelling fra det flerkulturelle Oslo, basert på Gulraiz Sharifs kritikerroste debutroman».

Eirik Svensson har regien på thrilleren Ammo – «en reise inn i norsk våpenindustri, en industri som står midt i en revolusjon – kunstig intelligens».

Johanna Pyykkö er underveis med sin første langfilm, Ebba, om «18 år gamle Ebba, en outsider som beundrer suksess og rikdom, og som drømmer om den store kjærligheten. En sommernatt finner hun en mann som har slått hodet sitt og mistet hukommelsen».

Thea Hvistendahl har adaptert Håndtering av Udøde sammen med La den rette komme inn-forfatter John Ajvide Lindqvist, basert på hans roman. Filmen «er en vakker og mørk fortelling om det å miste noen, satt på spissen gjennom et antall døde som gjennoppstår».

Jon Haukeland holder på med Krigerne –  en dokumentar «om bånd mellom to mennesker som kjenner seg igjen i hverandres skjebne, de er underlagt institusjoner og regler i samfunnet som fører dem sammen, men som også skiller dem når de trenger hverandre som mest».

Thomas Seeberg Torjussen er serieskaper og regissør på KUPPEL 16 – en fremtidsserie for ungdom. Om Anton og Emma (15 år) som bor i forskjellige klimasoner, men i samme by.

Her følger utfyllende omtaler av prosjektene og fondets begrunnelse:

Hør her´a! – Spillefilm, produsert av Motlys, regi ved Kaveh Tehrani.

«Hør her’a! er en energisk, politisk, varm, morsom og raus fortelling fra det flerkulturelle Oslo, basert på Gulraiz Sharifs kritikerroste debutroman. Vi møter Mahmoud, snart seksten år. Det er sommerferie, og han har ikke søkt sommerjobb fordi han vet at folk som heter Mahmoud Mahrof ikke blir kalt inn på intervju. Han bor i tolvte etasje i en blokk i utkanten av byen og ser for seg lange dager sammen med kompisen sin, enøyde Arif fra Somalia. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, familien får besøk av Onkel Ji fra Pakistan, og lillebror Ali har en stor hemmelighet som Mahmoud må hjelpe han med.»

«Oslo filmfond investerer i prosjektet fordi produksjonen velger å flytte hjem opptak fra utlandet etter investering fra fondet, og filmen forteller en aktuell og morsom historie fra Oslo, som vi tror på kunstnerisk og kommersielt. Fondet investerer 1.400.000 kroner i prosjektet.»


Ammo – thrillerdramaserie for TV2, produsert av Anagram, regi ved Eirik Svensson, hovedrolle Nicolai Cleve Broch

«Thrilleren Ammo følger Bjørns reise inn i norsk våpenindustri, en industri som står midt i en revolusjon – kunstig intelligens. Bjørn blir raskt en stjerne i selskapet og får ansvaret for en stor avtale med Frankrike. Bjørn oppdager da at teknologien han selger er ulovlig, og at han er ansatt for å få skylden hvis dette skulle bli oppdaget. Når menneskeliv går tapt som følge av teknologien må han kjempe en livsfarlig kamp mot mektige aktører for å renvaske seg selv, men hvem kan han stole på?»

«Ammo er forankret i norsk virkelighet og vår historie, men berører svært det internasjonale samfunn og belyser et emne som mange ikke vil snakke høyt om hverken i Norge eller utlandet. Handlingen fortelles på et individ nivå via hovedkarakteren Bjørn og hans familie for å vise hvordan norsk teknologi kan berøre hver enkelt som er involvert og ikke minst de teknologien rammer.Hovedopptak på 40 dager var lagt til Litauen på grunn av skatterabatt i finansieringen. Med støtte fra Oslo filmfondog selskapets økte egen investering flyttes alle opptak fra Litauen til Oslo. Fondet investerer 1.500.000 kroner i prosjektet.»


Krigerne – kinodokumentar, produsert av Medieoperatørene, regi ved Jon Haukeland

«Berat jobber med ungdommer i Oslo og er bekymret for Mamo som stadig kommer i konflikt med politiet. For å hindre at Mamo blir sendt på institusjon tar Berat initiativ til at han kan flytte hjem til ham selv. De starter en ny hverdag sammen, der Berat lærer Mamo å snu døgnet, følge opp skole og holde avtaler. Berat blir også med Mamo til et avhør med politiet, der støtter han Mamo og ber om at det er advokat til stede. Dagen etter blir han innkalt til et møte med bydelen, han får beskjed om at politiet har sjekket bakgrunnen hans, funnet ut at han har flere straffesaker fra tidligere, og at han derfor ikke kan ha Mamo boende hos seg. Berat har lovet Mamo at han skal hjelpe han uansett hva som skjer, de har et bånd som om de nå er familie. Berat legger ut på en reise til Gol i Hallingdal, der han vokste opp, for å finne ut hvordan han kan gjenvinne sin egen verdighet og få Mamo tilbake.»

«Krigere er en film om bånd mellom to mennesker som kjenner seg igjen i hverandres skjebne, de er underlagt institusjoner og regler i samfunnet som fører dem sammen, men som også skiller dem når de trenger hverandre som mest. Oslo filmfond investerer i prosjektet fordi det forteller nye og viktige historier fra Oslo, og har en god finansiering og distribusjonsplan som vil sikre at filmen kommer ut til publikum. Fondet investerer kr 300 000 i prosjektet.»


Ebba – spillefilm, produsert av Oslo Pictures, regi ved Johanna Pyykkö

«Filmen handler om 18 år gamle Ebba, en outsider som beundrer suksess og rikdom, og som drømmer om den store kjærligheten. En sommernatt finner hun en mann som har slått hodet sitt og mistet hukommelsen. Han ser ut til å være østeuropeer og Ebba synes han er fantastisk vakker. Ebba går på en impuls og lyver for mannen. Hun forteller at hun er kjæresten hans og at de to er veldig forelsket i hverandre. Etter hvert som mannen blir friskere oppdager Ebba ting om hans fortid som skremmer henne og hun lurer på hva han selv egentlig husker.»

«Oslo filmfond investerer i prosjektet for å sikre spillefilmdebuten til en talentfull regissør, og for å få fortalt en aktuell og annerledes historie fra Oslo. Vi har også tro på prosjektets kunstneriske om kommersielle potensiale. Fondet investerer kr. 800.000 i prosjektet.»


Håndtering av de udøde – spillefilm, produsert av Einar film Drama, regi ved Thea Hvistendahl

«Håndtering av Udøde er en vakker og mørk fortelling om det å miste noen, satt på spissen gjennom et antall døde som gjennoppstår. Filmen tar for seg tre familiers opplevelse av det uforståelige, og foregår over tre intenst varme sommerdager i Oslo. Det er en film som blander sjanger med realisme på et troverdig vis, men også en gripende beretning om å akseptere det vi ikke kan kontrollere – og om kjærlighet sterkere enn døden.

Håndtering av Udøde er en spillefilm med manus av svenske John Ajvide Lindqvist, basert på romanen med samme navn. Lindqvist debuterte med romanen La Den Rette Komme Inn som siden ble adaptert til film og vant flere prestisjetunge priser og var banebrytende innen sin sjanger. Regissør Thea Hvistendahl har lenge vært tilknyttet Einar Film Drama. Hun har regissert flere kortfilmer, reklamefilmer og musikkvideoer og i 2018 produserte Einar Film Drama hennes debutfilm Adjø Montebello. Filmen produserer av Einar film Drama i samarbeid med svenske Zentropa. Nordisk film distribuerer, og Trust Nordisk er internasjonal salgsagent.

«Oslo filmfond investerer i prosjektet for å sikre regissørens spillefilmdebut, samt flere opptak i Oslo, og tror på filmens kunstneriske og kommersielle suksess. Fondet investerer kr. 1.000.000 i prosjektet.»


Kuppel 16, produsert av Tordenfilm for NRK, regi/serieskaper: Thomas Seeberg Torjussen

«Kuppel 16 er en ny, norsk dramaserie som lages av Tordenfilm for NRK. Serien spilles inn i Oslo og omegn i perioden oktober 2021 til januar 2022, og forventes å ha premiere på NRK i løpet av 2022.

«Handlingen er fra Oslo, år 2138. Anton og Emma (begge 15) bor i forskjellige klimasoner, men i samme by. De skulle egentlig aldri møtes, og i hvert fall ikke forelske seg i hverandre. Men når det utenkelige skjer må de snu verden på hodet for å få være sammen. Kuppel 16 er en tankevekkende og underholdende fremtidsserie for ungdom. Men den vil også appellere til voksne.»

Kuppel 16 er skrevet og regisseres av Thomas Seeberg Torjussen, med Daniel Voldheim som co-regissør og sjefsfotograf, og produseres av Ingunn Sundelin og Eric Vogel fra Tordenfilm for NRK Super/NRK. Produksjonen er også støttet av blant andre Norsk Filminstitutt, Nordisk Film & TV Fond, Creative Europe MEDIA Programme samt Storyline Studios og Filmparken.

«Oslo filmfond investerer i prosjektet fordi vi oppfatter det som et spennende og aktuelt prosjekt, med en tematikk og målgruppe fondet ønsker å støtte. Prosjektet har også et godt kunstnerisk og kommersielt potensiale. Fondet investerer kr. 1.000.000 kroner.»


Om Oslo filmfond: Oslo Filmfond AS er et selskap som er heleid av Oslo kommune, og ble stiftet i april 2021. Kommunen har bevilget 9 mill. til drift og investering i 2021, samt 4 mill. til drift i hhv. 2022 og 2023. Fondets daglige leder er Leif Holst Jensen. Byrådet ønsker at fondet «skal fremme tilknytning til regionen, nyskapende, bærekraftige og klimavennlige produksjoner, samt bredde, et mangfold av stemmer og uttrykk, inkludering og likestilling».


 

MENY