Tre norske filmer til konkurransen på CPH:DOX

Tre norske filmer til konkurransen på CPH:DOX

Nefise Özkal Lorentzen, Emil Trier og Gunnar Hall Jensen har nye filmer i det nordiske konkurranseprogrammet på CPH:DOX.

Foto fra Seyran Ateş: Sex, Revolution and Islam

De tre norske filmskaperne deltar i et konkurranseprogram som gjenspeiler en nordisk dokumentarfilm som fortsatt markerer seg sterkt internasjonalt. I det som blir programsjef Tine Fischers siste år som kurator (hun blir ny rektor ved Den danske filmskolen), har tre norske filmer kommet med så langt (flere kan komme til etter hvert). Også den dansk-norske filmen Summer Night by the Beach av Kirsten Astrup og Maria  Bordorff deltar i konkurranse, om New:Vision Award. I den internasjonale konkurransen deltar Life of Ivanna som har norsk co-produsent gjennom Mette Cheng Munthe Kaas. Filmen skildrer «en ung kvinne som tilhører urfolket Nenet fra den russiske polarsirkelen». Regissør er Renato Borrayo Serrano.

Nefise Özkal Lorentzens Seyran Ateş: Sex, Revolution and Islam er en film om en kvinnelig imam i Berlin som krever en seksuell revolusjon innen Islam. Det er utvilsomt brennbar tematikk: Seyran Ates har vært gjenstand for to fatwaer og er hele tiden omkranset av livvakter. I filmen følger Özkal Lorentzen Ates over hele verden, også til Norge, hvor hun blir tildelt Universitetet i Oslos menneskerettighetspris.

”Filmen er en lekfull blanding av nyhetsbilder, intervju og poetiske sekvenser som utforsker drivkreftene bak hennes virksomhet og de personlige og sosiale kostnadene av valgene hennes”, heter det i omtalen av filmprosjektet. ”Denne filmen viser hennes indre styrke og hennes humoristiske livsanskuelse”.

Produsent er Jørgen Lorentzen ved Integral Film. Anders Hoft er fotograf.

Trust Me

Emil Trier står for både manus og regi på Trust me / Stol på meg, en dokumentar om Waleed Ahmed – unggutten fra Enebakk som ble omfavnet av norsk offentlighet, for så å ende opp i et amerikansk sikkerhetsfengsel. Det er Motlys som er hovedprodusent, i samarbeid med blant annet Zentropa Sverige. Arthaus skal slippe filmen i Norge, TriArt i Sverige.

”Han var en ung, karismatisk mann som tok Norge med storm. Waleed ble hyllet av media som en begavet entreprenør, fikk tittelen ”Norges Mark Zuckerberg”, og ble invitert inn i Kronprinsparets sirkel av innflytelsesrike venner. Og så viste alt seg å være en bløff. Den mest kjente svindelen han sto bak var å selge falske rettigheter til Justin Bieber-konserter. I etterkant av tiltalen i USA ble Ahmed også tiltalt for forsikringssvindel i Norge. Trier har med Thomas Robsahm fra Motlys som produsent og Nicolai Moland som medprodusent.

Oh, It Hertz!

Oh, It Hertz! er en ny særegen dokumentar fra Gunnar Hall Jensen. Christian Falch og Torstein Parelius produserer for UpNorth.

«Filmen handler om lyd som medisin, lyd som terror, lydens påvirkning på kropp og sjel. Den tar utgangspunkt i påstanden om at stormaktene med Joseph Goebbels i spissen under krigens første måneder vedtok å endre kammertonen. Dette er standarden for stemming av instrumenter, og motivasjonen skulle være å manipulere massene. Kammertonen fra 1939 styrer fremdeles hvordan vi lytter til musikk i dag. Gjennom etterforskningen av dette komplottet gjør filmen et dypdykk i lydens oppsiktsvekkende og forunderlige verden. Gjennom lydkunstnere, historikere, konspirasjonsteoretikere og forskere avdekkes en fascinerende fortelling om lyd, ulyd, makt og konspirasjon.»

Den dansk-norske filmen Summer Night by the Beach av Kirsten Astrup & Maria  Bordorff deltar i konkurransen om New:Vision Award, ved siden av 12 korte film- og videoverker av samtidskunstnere. «Kunstnerduoen Astrup & Bordorffs farverige filmkabaret udspiller sig i et parallelt, hedonistisk univers baseret på livet ved Kongshavn-badene og Sommerscenen i Oslo.»


Filmene som konkurrer om NORDIC:DOX AWARD:

How to Kill a Cloud (Tuija Halttunen, Finland, Verdenspremiere)
Hun har tre år til at få det til at regne i ørkenen. Men for hvilken pris? En finsk kvinde i et dilemma mellem forskning, finansiering og frihed.

Julia&I (Nina Hobert, Sverige/Danmark, Verdenspremiere)
Venskabet mellem to unge kvinder, der lever på kanten i København, skildret af den ene over fire vilde, voldsomme og vigtige år i deres liv.

Min bror, mit hjem (Follow You Home) (Kathrine Ravn Kruse, Danmark, Verdenspremiere)
Efter 9 års adskillelse er to flygtningebrødre blevet forenet i Danmark. Med et præstepar på sidelinjen kæmper Popal for ikke at miste sin bror igen.

Oh, It Hertz! (Gunnar Hall Jensen, Norge, Verdenspremiere)
En musikolog følger tråden fra nazisternes manipulations-fantasier til al den musik, vi lytter til i dag. Er der faktisk noget om den obskure teori?

Raising a School Shooter (Frida Barkfors & Lasse Barkfors, Danmark/Sverige/Frankrig/ Belgien, Verdenspremiere)
Tre forældre til amerikanske unge, der har begået skoleskyderier, taler ud i en film, som sætter ord på et ubegribeligt traume.

Seyran Ateş: Sex, Revolution and Islam (Nefise Özkal Lorentzen, Norge, Verdenspremiere)
Imam, feminist og fortaler for en ny seksuel revolution. Mød ildsjælen Seyran Ateş, der sætter livet på spil i tolerancens hellige navn.

Skyggebarn (He’s My Brother) (Cille  Hannibal & co-instr. Christine Hanberg, Danmark, Norge, Verdenspremiere)
Hvad vil det sige at give sit liv til en anden?

Solutions (Pernille Rose Grønkjær, Danmark, Verdenspremiere)
Nogle af verdens førende forskere isolerer sig i 10 dage i New Mexicos ørken. Målet: at udvikle reelle løsninger på verdens mest akutte problemer.

The Banality of Grief (Jon Bang Carlsen, Danmark, Verdenspremiere)
Et impressionistisk kærlighedsbrev til hans elskede kone efter hendes bortgang, skrevet med kameraet som pen af dansk films store eventyrer.

The Hero’s Journey to the Third Pole – A Bipolar Musical Documentary With Elephants (Andri Magnason & Anní Ólafsdóttir, Island, International premiere)
Et umage islandsk par på rejse i Nepal i en herlig, tragikomisk og hjertevarm doku-musical om mental sundhed – og elefanter. 

Thyland (Elsewhere) (Vibeke Bryld, Danmark, Verdenspremiere)
Sansemættet hybriddokumentar, der puster magien og mystikken tilbage i den danske natur nord for Limfjorden.

Trust Me (Emil Trier, Norge, Verdenspremiere)
Den utrolige røverhistorie om den norske storsvindler, der tog alle ved næsen fra Oslo til Los Angeles. En storfilm med en pokkers god historie.

 

Tre norske filmer til konkurransen på CPH:DOX

Tre norske filmer til konkurransen på CPH:DOX

Nefise Özkal Lorentzen, Emil Trier og Gunnar Hall Jensen har nye filmer i det nordiske konkurranseprogrammet på CPH:DOX.

Foto fra Seyran Ateş: Sex, Revolution and Islam

De tre norske filmskaperne deltar i et konkurranseprogram som gjenspeiler en nordisk dokumentarfilm som fortsatt markerer seg sterkt internasjonalt. I det som blir programsjef Tine Fischers siste år som kurator (hun blir ny rektor ved Den danske filmskolen), har tre norske filmer kommet med så langt (flere kan komme til etter hvert). Også den dansk-norske filmen Summer Night by the Beach av Kirsten Astrup og Maria  Bordorff deltar i konkurranse, om New:Vision Award. I den internasjonale konkurransen deltar Life of Ivanna som har norsk co-produsent gjennom Mette Cheng Munthe Kaas. Filmen skildrer «en ung kvinne som tilhører urfolket Nenet fra den russiske polarsirkelen». Regissør er Renato Borrayo Serrano.

Nefise Özkal Lorentzens Seyran Ateş: Sex, Revolution and Islam er en film om en kvinnelig imam i Berlin som krever en seksuell revolusjon innen Islam. Det er utvilsomt brennbar tematikk: Seyran Ates har vært gjenstand for to fatwaer og er hele tiden omkranset av livvakter. I filmen følger Özkal Lorentzen Ates over hele verden, også til Norge, hvor hun blir tildelt Universitetet i Oslos menneskerettighetspris.

”Filmen er en lekfull blanding av nyhetsbilder, intervju og poetiske sekvenser som utforsker drivkreftene bak hennes virksomhet og de personlige og sosiale kostnadene av valgene hennes”, heter det i omtalen av filmprosjektet. ”Denne filmen viser hennes indre styrke og hennes humoristiske livsanskuelse”.

Produsent er Jørgen Lorentzen ved Integral Film. Anders Hoft er fotograf.

Trust Me

Emil Trier står for både manus og regi på Trust me / Stol på meg, en dokumentar om Waleed Ahmed – unggutten fra Enebakk som ble omfavnet av norsk offentlighet, for så å ende opp i et amerikansk sikkerhetsfengsel. Det er Motlys som er hovedprodusent, i samarbeid med blant annet Zentropa Sverige. Arthaus skal slippe filmen i Norge, TriArt i Sverige.

”Han var en ung, karismatisk mann som tok Norge med storm. Waleed ble hyllet av media som en begavet entreprenør, fikk tittelen ”Norges Mark Zuckerberg”, og ble invitert inn i Kronprinsparets sirkel av innflytelsesrike venner. Og så viste alt seg å være en bløff. Den mest kjente svindelen han sto bak var å selge falske rettigheter til Justin Bieber-konserter. I etterkant av tiltalen i USA ble Ahmed også tiltalt for forsikringssvindel i Norge. Trier har med Thomas Robsahm fra Motlys som produsent og Nicolai Moland som medprodusent.

Oh, It Hertz!

Oh, It Hertz! er en ny særegen dokumentar fra Gunnar Hall Jensen. Christian Falch og Torstein Parelius produserer for UpNorth.

«Filmen handler om lyd som medisin, lyd som terror, lydens påvirkning på kropp og sjel. Den tar utgangspunkt i påstanden om at stormaktene med Joseph Goebbels i spissen under krigens første måneder vedtok å endre kammertonen. Dette er standarden for stemming av instrumenter, og motivasjonen skulle være å manipulere massene. Kammertonen fra 1939 styrer fremdeles hvordan vi lytter til musikk i dag. Gjennom etterforskningen av dette komplottet gjør filmen et dypdykk i lydens oppsiktsvekkende og forunderlige verden. Gjennom lydkunstnere, historikere, konspirasjonsteoretikere og forskere avdekkes en fascinerende fortelling om lyd, ulyd, makt og konspirasjon.»

Den dansk-norske filmen Summer Night by the Beach av Kirsten Astrup & Maria  Bordorff deltar i konkurransen om New:Vision Award, ved siden av 12 korte film- og videoverker av samtidskunstnere. «Kunstnerduoen Astrup & Bordorffs farverige filmkabaret udspiller sig i et parallelt, hedonistisk univers baseret på livet ved Kongshavn-badene og Sommerscenen i Oslo.»


Filmene som konkurrer om NORDIC:DOX AWARD:

How to Kill a Cloud (Tuija Halttunen, Finland, Verdenspremiere)
Hun har tre år til at få det til at regne i ørkenen. Men for hvilken pris? En finsk kvinde i et dilemma mellem forskning, finansiering og frihed.

Julia&I (Nina Hobert, Sverige/Danmark, Verdenspremiere)
Venskabet mellem to unge kvinder, der lever på kanten i København, skildret af den ene over fire vilde, voldsomme og vigtige år i deres liv.

Min bror, mit hjem (Follow You Home) (Kathrine Ravn Kruse, Danmark, Verdenspremiere)
Efter 9 års adskillelse er to flygtningebrødre blevet forenet i Danmark. Med et præstepar på sidelinjen kæmper Popal for ikke at miste sin bror igen.

Oh, It Hertz! (Gunnar Hall Jensen, Norge, Verdenspremiere)
En musikolog følger tråden fra nazisternes manipulations-fantasier til al den musik, vi lytter til i dag. Er der faktisk noget om den obskure teori?

Raising a School Shooter (Frida Barkfors & Lasse Barkfors, Danmark/Sverige/Frankrig/ Belgien, Verdenspremiere)
Tre forældre til amerikanske unge, der har begået skoleskyderier, taler ud i en film, som sætter ord på et ubegribeligt traume.

Seyran Ateş: Sex, Revolution and Islam (Nefise Özkal Lorentzen, Norge, Verdenspremiere)
Imam, feminist og fortaler for en ny seksuel revolution. Mød ildsjælen Seyran Ateş, der sætter livet på spil i tolerancens hellige navn.

Skyggebarn (He’s My Brother) (Cille  Hannibal & co-instr. Christine Hanberg, Danmark, Norge, Verdenspremiere)
Hvad vil det sige at give sit liv til en anden?

Solutions (Pernille Rose Grønkjær, Danmark, Verdenspremiere)
Nogle af verdens førende forskere isolerer sig i 10 dage i New Mexicos ørken. Målet: at udvikle reelle løsninger på verdens mest akutte problemer.

The Banality of Grief (Jon Bang Carlsen, Danmark, Verdenspremiere)
Et impressionistisk kærlighedsbrev til hans elskede kone efter hendes bortgang, skrevet med kameraet som pen af dansk films store eventyrer.

The Hero’s Journey to the Third Pole – A Bipolar Musical Documentary With Elephants (Andri Magnason & Anní Ólafsdóttir, Island, International premiere)
Et umage islandsk par på rejse i Nepal i en herlig, tragikomisk og hjertevarm doku-musical om mental sundhed – og elefanter. 

Thyland (Elsewhere) (Vibeke Bryld, Danmark, Verdenspremiere)
Sansemættet hybriddokumentar, der puster magien og mystikken tilbage i den danske natur nord for Limfjorden.

Trust Me (Emil Trier, Norge, Verdenspremiere)
Den utrolige røverhistorie om den norske storsvindler, der tog alle ved næsen fra Oslo til Los Angeles. En storfilm med en pokkers god historie.

 

MENY