Oscar-nominasjon til Anders Hammers «Do Not Split»

Oscar-nominasjon til Anders Hammers «Do Not Split»

Anders Hammers «Do Not Split» er nominert til en Oscar innen kortdokumentar-kategorien.

Som vi tidligere har meldt om, var en lang rekke norske filmer aktuelle kandidater for Oscarnominasjoner –  både dokumentarfilmene Gunda og Kunstneren og tyven, samt kortfilmene Sparkekoret og Maria Sødahls drama Håp. Men da nominasjonene ble offentliggjort i dag var det kun én norsk fimskaper som nådde opp: Anders Hammer med Do Not Split.

Filmen er en av ti korte dokumentarer som er med videre i kampen om en Oscar. Den er laget i samarbeid med det amerikanske filmselskapet Field of Vision og har fått støtte av Fritt Ord og Viken Filmsenter.

Do not split handler om Hongkong-protestene som brøt ut tidlig i fjor sommer da politikerne skulle behandle en lovendring som ville ha åpnet for å utlevere mistenkte i straffesaker til Kina. Demonstrantene fryktet at mange av deres demokratiske rettigheter ville forvitre og at Hongkong skulle bli sidestilt med andre byer i fastlands-Kina. Ganske snart ble protestene utvidet til det som betegnes som en grunnleggende kamp for demokratiet. I filmen får vi se kampen mellom tre hovedgrupper; de pro-demokratiske demonstrantene, pro-Kina-demonstrantene og politiet.

Hammer dro til Hongkong i fjor sommer i juni da uroen startet, uten å være sikker på om han ville lage en dokumentar:

– Da jeg dro dit begynte jeg først med å orientere meg der. Jeg ville gjøre en dokumentar dersom jeg så at jeg hadde noe å bidra med. Tanken var å følge demonstrasjonene så tett som mulig. Jeg prøvde litt forskjellige måter å gjøre det på og endte til slutt opp med å filme demonstrantene, politiet og pro-Kina-demonstrantene så tett på som jeg klarte, sa han i intervju med Rushprint.

Hammer mener at Hongkong-protestene var og fortsatt er noe av det viktigste som skjer i internasjonal politikk nå. De globale konsekvensene er vidtrekkende.

– Det handler om Kinas rolle i verden, og hvordan andre land skal forholde seg til deres ambisjoner. Det blir avgjørende for den globale politiske utviklingen: Hva gjør man når Kinas ekspansjonsiver utfordrer grunnleggende menneskerettigheter? De kinesiske politiske lederne ønsker utvilsomt å legge større områder direkte under sin kontroll, og å påvirke den globale økonomien og politikken.

Les hele intervjuet med Hammer om filmen

Oscar-nominasjon til Anders Hammers «Do Not Split»

Oscar-nominasjon til Anders Hammers «Do Not Split»

Anders Hammers «Do Not Split» er nominert til en Oscar innen kortdokumentar-kategorien.

Som vi tidligere har meldt om, var en lang rekke norske filmer aktuelle kandidater for Oscarnominasjoner –  både dokumentarfilmene Gunda og Kunstneren og tyven, samt kortfilmene Sparkekoret og Maria Sødahls drama Håp. Men da nominasjonene ble offentliggjort i dag var det kun én norsk fimskaper som nådde opp: Anders Hammer med Do Not Split.

Filmen er en av ti korte dokumentarer som er med videre i kampen om en Oscar. Den er laget i samarbeid med det amerikanske filmselskapet Field of Vision og har fått støtte av Fritt Ord og Viken Filmsenter.

Do not split handler om Hongkong-protestene som brøt ut tidlig i fjor sommer da politikerne skulle behandle en lovendring som ville ha åpnet for å utlevere mistenkte i straffesaker til Kina. Demonstrantene fryktet at mange av deres demokratiske rettigheter ville forvitre og at Hongkong skulle bli sidestilt med andre byer i fastlands-Kina. Ganske snart ble protestene utvidet til det som betegnes som en grunnleggende kamp for demokratiet. I filmen får vi se kampen mellom tre hovedgrupper; de pro-demokratiske demonstrantene, pro-Kina-demonstrantene og politiet.

Hammer dro til Hongkong i fjor sommer i juni da uroen startet, uten å være sikker på om han ville lage en dokumentar:

– Da jeg dro dit begynte jeg først med å orientere meg der. Jeg ville gjøre en dokumentar dersom jeg så at jeg hadde noe å bidra med. Tanken var å følge demonstrasjonene så tett som mulig. Jeg prøvde litt forskjellige måter å gjøre det på og endte til slutt opp med å filme demonstrantene, politiet og pro-Kina-demonstrantene så tett på som jeg klarte, sa han i intervju med Rushprint.

Hammer mener at Hongkong-protestene var og fortsatt er noe av det viktigste som skjer i internasjonal politikk nå. De globale konsekvensene er vidtrekkende.

– Det handler om Kinas rolle i verden, og hvordan andre land skal forholde seg til deres ambisjoner. Det blir avgjørende for den globale politiske utviklingen: Hva gjør man når Kinas ekspansjonsiver utfordrer grunnleggende menneskerettigheter? De kinesiske politiske lederne ønsker utvilsomt å legge større områder direkte under sin kontroll, og å påvirke den globale økonomien og politikken.

Les hele intervjuet med Hammer om filmen

MENY