Human-prisen til «Generasjon Utøya»

Human-prisen til «Generasjon Utøya»

Aslaug Holm og Sigve Endresen ble i kveld tildelt Human-prisen for beste norske dokumentar for «Generasjon Utøya».

«Sjelden har vi sett en mer nødvendig film, med så sterke, sårbare og imponerende hovedpersoner», skriver juryen i sin begrunnelse for å gi Generasjon Utøya Human-prisen for beste norske dokumentar.

Videre heter det i begrunnelsen:

«Vinnerfilmen fanger tida vi lever i, og balanserer hårfint mellom smerte og håp. Heldigvis lander den på håp, et håp som vi sårt trenger. Det er en sterk visuell film som viser at ord betyr noe. Med et varsomt blikk, og uten å være bombastisk, tar den opp noen av de viktigste temaene i samfunnsdebatten i dag.

Den viser med tydelighet konsekvensene av hatefulle ytringer, og at kampen mot høyreekstremismen i Norge ikke er vunnet. Hvert ord teller. Vi kan ikke ta demokratiet for gitt. Filmen portretterer på vakkert vis de modige ungdomspolitikerne som nekter å la seg kneble, og som trosser traumene, til tross for at de ble angrepet av terroristen. For dem er det livsviktig å fortsette å kjempe for det de tror på. Vi andre kan bare takke for at de hjelper oss å tro på framtida. Filmen viser at det er håp for demokratiet. Å lage en film om det mest smertefulle, men som fortsatt gir håp, er en bragd i seg selv. Vinnerfilmen er Generasjon Utøya.»

Prisen ble delt ut i kveld under en digital seremoni på siste dagen av HUMAN-festivalen. Regien på Generasjon Utøya er ved Aslaug Holm og Sigve Endresen, produsent er Fenris film. Hederlig omtale gikk til Alt det jeg er av Tone Grøttjord-Glenne (Produsent: Sant og Usant) Human Rights Human Wrongs Award for beste menneskerettighetsfilm gikk til danske Reunited av Mira Jargil (les hele begrunnelsen).

Her på Rushprint.no har Gunnar Iversen gitt Generasjon Utøya en sterk anbefaling i sin gjennomgang av festivalen:

«Generasjon Utøya er en film å bli klok av. Den klarer å skape en nærmest perfekt balanse mellom det rent menneskelige i den tette og åpne skildringen av fire modige, generøse og meget kloke unge kvinner, og en skildring av nasjonen Norge og en ny politisk kultur. Repolitiseringen av 22. juli er viktig, og filmen gir et betimelig perspektiv på det som har skjedd i Norge i de siste ti årene. Å tilbringe knappe to timer sammen med Kamzy, Renate, Ina og Line er også et privilegium. Generasjon Utøya gir oss et intimt bilde av fire engasjerte politikere, minner oss om at ord kan bli til vold, og gir oss det verdifulle perspektivet som gjør at vi alle kan gå videre.»

Les Gunnar Iversens oppsummering av festivalen

Human-prisen til «Generasjon Utøya»

Human-prisen til «Generasjon Utøya»

Aslaug Holm og Sigve Endresen ble i kveld tildelt Human-prisen for beste norske dokumentar for «Generasjon Utøya».

«Sjelden har vi sett en mer nødvendig film, med så sterke, sårbare og imponerende hovedpersoner», skriver juryen i sin begrunnelse for å gi Generasjon Utøya Human-prisen for beste norske dokumentar.

Videre heter det i begrunnelsen:

«Vinnerfilmen fanger tida vi lever i, og balanserer hårfint mellom smerte og håp. Heldigvis lander den på håp, et håp som vi sårt trenger. Det er en sterk visuell film som viser at ord betyr noe. Med et varsomt blikk, og uten å være bombastisk, tar den opp noen av de viktigste temaene i samfunnsdebatten i dag.

Den viser med tydelighet konsekvensene av hatefulle ytringer, og at kampen mot høyreekstremismen i Norge ikke er vunnet. Hvert ord teller. Vi kan ikke ta demokratiet for gitt. Filmen portretterer på vakkert vis de modige ungdomspolitikerne som nekter å la seg kneble, og som trosser traumene, til tross for at de ble angrepet av terroristen. For dem er det livsviktig å fortsette å kjempe for det de tror på. Vi andre kan bare takke for at de hjelper oss å tro på framtida. Filmen viser at det er håp for demokratiet. Å lage en film om det mest smertefulle, men som fortsatt gir håp, er en bragd i seg selv. Vinnerfilmen er Generasjon Utøya.»

Prisen ble delt ut i kveld under en digital seremoni på siste dagen av HUMAN-festivalen. Regien på Generasjon Utøya er ved Aslaug Holm og Sigve Endresen, produsent er Fenris film. Hederlig omtale gikk til Alt det jeg er av Tone Grøttjord-Glenne (Produsent: Sant og Usant) Human Rights Human Wrongs Award for beste menneskerettighetsfilm gikk til danske Reunited av Mira Jargil (les hele begrunnelsen).

Her på Rushprint.no har Gunnar Iversen gitt Generasjon Utøya en sterk anbefaling i sin gjennomgang av festivalen:

«Generasjon Utøya er en film å bli klok av. Den klarer å skape en nærmest perfekt balanse mellom det rent menneskelige i den tette og åpne skildringen av fire modige, generøse og meget kloke unge kvinner, og en skildring av nasjonen Norge og en ny politisk kultur. Repolitiseringen av 22. juli er viktig, og filmen gir et betimelig perspektiv på det som har skjedd i Norge i de siste ti årene. Å tilbringe knappe to timer sammen med Kamzy, Renate, Ina og Line er også et privilegium. Generasjon Utøya gir oss et intimt bilde av fire engasjerte politikere, minner oss om at ord kan bli til vold, og gir oss det verdifulle perspektivet som gjør at vi alle kan gå videre.»

Les Gunnar Iversens oppsummering av festivalen

MENY