Tom Cruise og MI8 henter ut hele insentivpotten

Tom Cruise og MI8 henter ut hele insentivpotten

Insentivordningen hadde i denne runden bare budsjett til det aller største prosjektet. Det betyr at Tom Cruise og den neste Mission Impossible-filmen stikker av med hele potten på over 68 millioner.

– Det var veldig mange store og gode prosjekter som søkte denne gang, og vi skulle gjerne ha tilbudt refusjonsramme til dem alle, men slik situasjonen er i dag er det altså bare budsjettmidler nok til det aller største prosjektet – Scorpio, sier direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt.

Det betyr at Tom Cruise og hans samarbeidspartner Paramount kan stikke av med hele insentivpotten for denne runden. «Libra» var dekknavnet til Mission Impossible 7 i søknadsrunden til insentivordningen ifjor. Årets dekknavn, Scorpio, er stjernetegnet som følger etter Libra i dyrekretsen. Det er Paramounts faste samarbeidspartner i Norge, Truenorth, som står oppført som søker.

Norsk filminstitutt mottok elleve søknader til insentivordningen for 2021. Totalt sju norske og fire utenlandske produksjoner har søkt ordningen. De søkte tilsammen om en refusjonsramme på 247,8 millioner krone. Blant søknadene var også prosjekter fra Motion Blur (Troll), Cinenord (Ny Wisting-sesong), Maipo (Festning Norge), Nordisk film production (Fenris), Yellow Bird (Hodejegerne – the prequel), ITV Studios Norge (Emergency Unit) og Paradox Rettigheter (Velkommen til Utmark, sesong 2). Også neste sesongen av Ragnarok var inne med en søknad fra danske SAM.  Blant de utenlandske var også den britiske Jo Nesbø-adaptasjonen av «Marekors».

Men det var altså  Scorpio som fikk hele potten. Det vil neppe stilne noe av kritikken om at ordningen er for begrenset (les mer om det her). Men det vil i hvert fall ikke forsterke kritikken om at de norske prosjektene har «annektert» ordningen (den er jo opprinnelig ment for utenlandske søkere).

Noe av årsaken til at kun ett prosjekt fikk tilskudd er at potten er redusert siden sist – fra 103 til 68 millioner (i revidert budsjett kuttet regjeringen 30 millioner). Samlet sum søkerne oppga i søknadene at de ville bruke på opptak i Norge var 991,2 mill. kroner. Det er over dobbelt så mye som i fjor, da samlet sum søkerne oppgav at de ville bruke i Norge var på 474 mill. kroner. Det er forventet at den nye Mission Impossible-filmen vil kunne legge igjen mer enn den forrige, med tanke på at en større del av filmen vil bli spilt inn i Norge denne gangen.

Tom Cruise og MI8 henter ut hele insentivpotten

Tom Cruise og MI8 henter ut hele insentivpotten

Insentivordningen hadde i denne runden bare budsjett til det aller største prosjektet. Det betyr at Tom Cruise og den neste Mission Impossible-filmen stikker av med hele potten på over 68 millioner.

– Det var veldig mange store og gode prosjekter som søkte denne gang, og vi skulle gjerne ha tilbudt refusjonsramme til dem alle, men slik situasjonen er i dag er det altså bare budsjettmidler nok til det aller største prosjektet – Scorpio, sier direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt.

Det betyr at Tom Cruise og hans samarbeidspartner Paramount kan stikke av med hele insentivpotten for denne runden. «Libra» var dekknavnet til Mission Impossible 7 i søknadsrunden til insentivordningen ifjor. Årets dekknavn, Scorpio, er stjernetegnet som følger etter Libra i dyrekretsen. Det er Paramounts faste samarbeidspartner i Norge, Truenorth, som står oppført som søker.

Norsk filminstitutt mottok elleve søknader til insentivordningen for 2021. Totalt sju norske og fire utenlandske produksjoner har søkt ordningen. De søkte tilsammen om en refusjonsramme på 247,8 millioner krone. Blant søknadene var også prosjekter fra Motion Blur (Troll), Cinenord (Ny Wisting-sesong), Maipo (Festning Norge), Nordisk film production (Fenris), Yellow Bird (Hodejegerne – the prequel), ITV Studios Norge (Emergency Unit) og Paradox Rettigheter (Velkommen til Utmark, sesong 2). Også neste sesongen av Ragnarok var inne med en søknad fra danske SAM.  Blant de utenlandske var også den britiske Jo Nesbø-adaptasjonen av «Marekors».

Men det var altså  Scorpio som fikk hele potten. Det vil neppe stilne noe av kritikken om at ordningen er for begrenset (les mer om det her). Men det vil i hvert fall ikke forsterke kritikken om at de norske prosjektene har «annektert» ordningen (den er jo opprinnelig ment for utenlandske søkere).

Noe av årsaken til at kun ett prosjekt fikk tilskudd er at potten er redusert siden sist – fra 103 til 68 millioner (i revidert budsjett kuttet regjeringen 30 millioner). Samlet sum søkerne oppga i søknadene at de ville bruke på opptak i Norge var 991,2 mill. kroner. Det er over dobbelt så mye som i fjor, da samlet sum søkerne oppgav at de ville bruke i Norge var på 474 mill. kroner. Det er forventet at den nye Mission Impossible-filmen vil kunne legge igjen mer enn den forrige, med tanke på at en større del av filmen vil bli spilt inn i Norge denne gangen.

MENY