«Generasjon Utøya» leder an sterkt norsk program på HUMAN

«Generasjon Utøya» leder an sterkt norsk program på HUMAN

«Generasjon Utøya» står i spissen for det norske konkurranseprogrammet under HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival. Les mer om alle filmene som deltar i hva som tegner til å bli enda et sterkt år for norsk dokumentarfilm.

Foto fra Generasjon Utøya

HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival (01.-07.mars) er nå klar med hele sitt program som ble offenliggjort i dag. Programprofilen er som vanlig preget av store globale spørsmål, men festivalen har også mange innslag av nære og personlige fortellinger, understrekes det i programomtalen. I tillegg blir det samtaler (digitale) om filmer og aktuell tematikk. I 2021 går den 13. utgaven av festivalen av stabelen og hele programmet blir, for første gang, tilgjengelig på nett.

De siste årene har norsk dokumentarfilm blitt stadig viktigere for festivalen, og det norske konkurranseprogrammet kan skilte med premierer. Størst forventninger er det kanskje knyttet til festivalpremieren på Aslaug Holm og Sigve Endresens Generasjon Utøya – et portrett av fire unge kvinner som alle overlevde Utøya.

«De fire ble alle dødelig såret, eller de så sine kjærester og venner bli henrettet. Felles for dem alle er at de er tvunget til å bearbeide det som skjedde og de har alle valgt å jobbe aktivt videre for det de tror på. De kjemper videre ikke bare på vegne av seg selv, men på vegne av en hel ungdomsgenerasjon, og samtidig gir de håp til et helt land og folk.»

Årets konkurranseprogram inkluderer også «Radiograph of a Family – som var vinneren på verdens største dokumentarfilmfestival IDFA i november 2020; Kunsten å være syndig – om å stå fram som homofil i Sudan og finne sin identitet i Norge; Vinden snur – om behovet for en rusreform, den originale og kreative; Kodenavn Nagasaki – om hovedkarakteren Marius’ forsøk på å finne sin mor som forsvant fra han da han var liten; Odelsgut og fantefølge – som handler om hvordan et kunstverk kan snu en bygd på hodet; Jakten på tonetreet – som tar oss med på den spennende og risikable jakten på det perfekte treet for å bygge en fiolin med akkurat den rette klangen; Alt det jeg er – om modige Emilie som må skape seg et liv etter en barndom med seksuelle overgrep; Gunda – en film om en gris som har gått sin seiersgang på store festivaler rundt i verden; Tro kan flytte fjell – om en gruppe gresk-ortodokse nonner som kommer til en liten bygd i Norge for å bygge et kloster på en utilgjengelig fjellhylle og Nordlands Jeanne D’Arc – som forteller historien om en av de glemte kvinnelige heltene fra andre verdenskrig.»

Norskproduserte dokumentarer deltar også i det internasjonale programmet: Det måtte en trøndersk filmskaper til for å få bragt fram historien om politikorrupsjon i New York på 70-tallet i Blue Code of Silence. Det er regissør Magnus Skatvold og Spætt Film som har utviklet historien om den korrupte politimannen Bob Leucis oppgjør med seg selv og sine egne (les vårt intervju med Skatvold om filmen). Danske Flukt ble tildelt Dragon Award for beste dokumentar for en ukes tid siden. Norsk medprodusent er Merfilm. Du kan lese mer om filmen gjennom Gunnar Iversens omtale av den i sin rapport fra årets dokumentarprogram i Gøteborg. Les også vårt intervju med Anders Hammer om Do Not Split – en sterk kortdokumentar om frihetsbevegelsen i Hong Kong.

«Generasjon Utøya» leder an sterkt norsk program på HUMAN

«Generasjon Utøya» leder an sterkt norsk program på HUMAN

«Generasjon Utøya» står i spissen for det norske konkurranseprogrammet under HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival. Les mer om alle filmene som deltar i hva som tegner til å bli enda et sterkt år for norsk dokumentarfilm.

Foto fra Generasjon Utøya

HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival (01.-07.mars) er nå klar med hele sitt program som ble offenliggjort i dag. Programprofilen er som vanlig preget av store globale spørsmål, men festivalen har også mange innslag av nære og personlige fortellinger, understrekes det i programomtalen. I tillegg blir det samtaler (digitale) om filmer og aktuell tematikk. I 2021 går den 13. utgaven av festivalen av stabelen og hele programmet blir, for første gang, tilgjengelig på nett.

De siste årene har norsk dokumentarfilm blitt stadig viktigere for festivalen, og det norske konkurranseprogrammet kan skilte med premierer. Størst forventninger er det kanskje knyttet til festivalpremieren på Aslaug Holm og Sigve Endresens Generasjon Utøya – et portrett av fire unge kvinner som alle overlevde Utøya.

«De fire ble alle dødelig såret, eller de så sine kjærester og venner bli henrettet. Felles for dem alle er at de er tvunget til å bearbeide det som skjedde og de har alle valgt å jobbe aktivt videre for det de tror på. De kjemper videre ikke bare på vegne av seg selv, men på vegne av en hel ungdomsgenerasjon, og samtidig gir de håp til et helt land og folk.»

Årets konkurranseprogram inkluderer også «Radiograph of a Family – som var vinneren på verdens største dokumentarfilmfestival IDFA i november 2020; Kunsten å være syndig – om å stå fram som homofil i Sudan og finne sin identitet i Norge; Vinden snur – om behovet for en rusreform, den originale og kreative; Kodenavn Nagasaki – om hovedkarakteren Marius’ forsøk på å finne sin mor som forsvant fra han da han var liten; Odelsgut og fantefølge – som handler om hvordan et kunstverk kan snu en bygd på hodet; Jakten på tonetreet – som tar oss med på den spennende og risikable jakten på det perfekte treet for å bygge en fiolin med akkurat den rette klangen; Alt det jeg er – om modige Emilie som må skape seg et liv etter en barndom med seksuelle overgrep; Gunda – en film om en gris som har gått sin seiersgang på store festivaler rundt i verden; Tro kan flytte fjell – om en gruppe gresk-ortodokse nonner som kommer til en liten bygd i Norge for å bygge et kloster på en utilgjengelig fjellhylle og Nordlands Jeanne D’Arc – som forteller historien om en av de glemte kvinnelige heltene fra andre verdenskrig.»

Norskproduserte dokumentarer deltar også i det internasjonale programmet: Det måtte en trøndersk filmskaper til for å få bragt fram historien om politikorrupsjon i New York på 70-tallet i Blue Code of Silence. Det er regissør Magnus Skatvold og Spætt Film som har utviklet historien om den korrupte politimannen Bob Leucis oppgjør med seg selv og sine egne (les vårt intervju med Skatvold om filmen). Danske Flukt ble tildelt Dragon Award for beste dokumentar for en ukes tid siden. Norsk medprodusent er Merfilm. Du kan lese mer om filmen gjennom Gunnar Iversens omtale av den i sin rapport fra årets dokumentarprogram i Gøteborg. Les også vårt intervju med Anders Hammer om Do Not Split – en sterk kortdokumentar om frihetsbevegelsen i Hong Kong.

MENY