«Barn» er norsk kandidat til Nordisk råds filmpris

«Barn» er norsk kandidat til Nordisk råds filmpris

Dag Johan Haugeruds «Barn» er den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris. Blant konkurrentene finner vi svenske «Charter» – med Ane Dahl Torp i hovedrollen.

Etter den voldsomme suksessen med hele ni Amandapriser, kommer nominasjonen til Nordisk råds filmpris kanskje ikke som en like voldsom overraskelse på Dag Johan Haugerud.

Den kritikerroste spillefilmen konkurrerer med en rekke andre kvalitetsfilmer fra Norden: Danske Onkel av Frelle Petersen, finske Koirat Eivät Käytä Housuja (Dogs don’t wear pants) av Jukka-Pekka Valkeapää, islandske Bergmál (Echo) av Rúnar Rúnarsson og svenske Charter av Amanda Kernell – med Ane Dahl Torp i hovedrollen.

Dag Johan Haugerud har både skrevet manus og hatt regi på Barn. Hans gjennombrudd kom med langfilmen Som du ser meg (2012)Syv år senere er altså Barn nominert til filmprisen (les vår samtale med ham om filmen her).

Den prestisjefylte filmprisen på 350.000 DKK gis til en film «som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.»

Den norske juryen består av Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen og Britt Sørensen. De sier følgende i deres begrunnelse:

«Barn er en film som i sin kjerne handler om «den norske væremåten». Samtidig strekker den seg kunstnerisk og tematisk langt ut over dette. En i utgangspunktet tragisk historie balanseres på en subtil streng av politisk finurlighet og menneskelig varme. Via tre generasjoner og deres kryssrelasjoner tegnes et mangfoldig bilde av et samfunn der voksne og barn lever tett sammen, men likevel befinner seg i hver sin verden, og befatter seg med skyldfølelse og samvittighet på ulikt vis. På en dempet måte handler Barn om det mest fundamentale i livet.»

Prisen offentliggjøres tirsdag 27. oktober under Nordisk råds sesjon i Harpa i Reykjavik.

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 17. gang. I fjor mottok Dronningen, regissert av May el-Toukhy prisen. Tidligere har den gått til markante filmer som Kona fer í stríð (Woman at War) i 2018, Little Wing (2017), Louder than Bombs (2016), Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Den nasjonale juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd (kulturministrene). Juryen velges blant framstående personligheter som i sitt arbeid forholder seg analytisk og kritisk til film. Den nasjonale juryen utnevnes for en treårsperiode. Lederne for hver av de nasjonale juryene danner den nordiske juryen.

«Barn» er norsk kandidat til Nordisk råds filmpris

«Barn» er norsk kandidat til Nordisk råds filmpris

Dag Johan Haugeruds «Barn» er den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris. Blant konkurrentene finner vi svenske «Charter» – med Ane Dahl Torp i hovedrollen.

Etter den voldsomme suksessen med hele ni Amandapriser, kommer nominasjonen til Nordisk råds filmpris kanskje ikke som en like voldsom overraskelse på Dag Johan Haugerud.

Den kritikerroste spillefilmen konkurrerer med en rekke andre kvalitetsfilmer fra Norden: Danske Onkel av Frelle Petersen, finske Koirat Eivät Käytä Housuja (Dogs don’t wear pants) av Jukka-Pekka Valkeapää, islandske Bergmál (Echo) av Rúnar Rúnarsson og svenske Charter av Amanda Kernell – med Ane Dahl Torp i hovedrollen.

Dag Johan Haugerud har både skrevet manus og hatt regi på Barn. Hans gjennombrudd kom med langfilmen Som du ser meg (2012)Syv år senere er altså Barn nominert til filmprisen (les vår samtale med ham om filmen her).

Den prestisjefylte filmprisen på 350.000 DKK gis til en film «som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.»

Den norske juryen består av Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen og Britt Sørensen. De sier følgende i deres begrunnelse:

«Barn er en film som i sin kjerne handler om «den norske væremåten». Samtidig strekker den seg kunstnerisk og tematisk langt ut over dette. En i utgangspunktet tragisk historie balanseres på en subtil streng av politisk finurlighet og menneskelig varme. Via tre generasjoner og deres kryssrelasjoner tegnes et mangfoldig bilde av et samfunn der voksne og barn lever tett sammen, men likevel befinner seg i hver sin verden, og befatter seg med skyldfølelse og samvittighet på ulikt vis. På en dempet måte handler Barn om det mest fundamentale i livet.»

Prisen offentliggjøres tirsdag 27. oktober under Nordisk råds sesjon i Harpa i Reykjavik.

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 17. gang. I fjor mottok Dronningen, regissert av May el-Toukhy prisen. Tidligere har den gått til markante filmer som Kona fer í stríð (Woman at War) i 2018, Little Wing (2017), Louder than Bombs (2016), Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Den nasjonale juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd (kulturministrene). Juryen velges blant framstående personligheter som i sitt arbeid forholder seg analytisk og kritisk til film. Den nasjonale juryen utnevnes for en treårsperiode. Lederne for hver av de nasjonale juryene danner den nordiske juryen.

MENY