”Dronningen” tildelt Nordisk råds filmpris for 2019

”Dronningen” tildelt Nordisk råds filmpris for 2019

Nordisk råds filmpris for 2019 går til den danske filmen ”Dronningen” av manusforfatter og regissør May el-Toukhy. «Dronningen er en imponerende bedrift. Den får en nesten umulig oppgave til å framstå som lett og ubesværet,” skriver juryen i sin begrunnelse.

Foto: (fra høyre) Regissør May el-Toukhy og produsentene Caroline Blanco og René Ezra.

Prisoverrekkelsen fant sted i kveld under Nordisk råds prisutdeling i Konserthuset i Stockholm. Regissør og medforfatter May el-Toukhy fikk prisen for sitt samarbeid med manusforfatter Maren Louise Käehne og produsentene Caroline Blanco og René Ezra. Men innsatsen til Trine Dyrholm i hovedrollen kan heller ikke undervurderes, og ble fremhevet av filmskaperne.

Den norske kandidaten var Tuva Novotnys Blindsone med Pia Tjelta i hovedrollen.

Den prestisjefylte filmprisen på 350.000 danske kroner gis til ”en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen.” Filmen Dronningen utforsker utviklingen ”i en tragisk familiehemmelighet, trinn for trinn, i det konsekvensene av hybris, begjær og løgner går sammen om å skape et ufattelig dilemma”, heter det blant annet i omtalen.

”Anne, en dyktig og engasjert advokat med barn og unge som spesialfelt, lever et tilsynelatende perfekt liv med sin ektemann, legen Peter, og parets tvillingdøtre. Når hennes tenåringsstesønn Gustav flytter inn hos dem, fører Annes voksende begjær henne inn på en farlig vei, og med avsløringen av det hele utløses en kjede av hendelser som truer med å ødelegge hennes verden”.

Tidligere i høst kunne Rushprints lesere få et innblikk i prosessen bak filmen gjennom vårt intervju med Trine Dyrholm i hovedrollen.

– For meg har det vært en kjempeseier å kunne skape et kvinneportrett som også ulike menn kan forstå og relatere seg til, sa Dyrholm den gangen. – Den ultimate likestilling i kunsten må være når vi tør å fortelle alle typer historier om begge kjønn.

Juryen hadde følgende å si i sin begrunnelse:

Handler den om en midtlivskrise? Om klasse? Eller om lyst og lidenskap? Er hun sexmisbruker? Eller psykopat? Vi er vant til at film serverer et tydelig poeng, vi vet nesten alltid om en filmfigur er god eller ond, men med Dronningen overlater instruktør May el-Toukhy og medforfatter Maren Louise Käehne det til oss, publikum, å finne fokus og moral og dømme hovedpersonen Anne, som gjør nettopp det hun IKKE bør – innleder en affære med stesønnen sin. Det merkelige er at det føles helt riktig å få det ansvaret. Det er ikke en fornøyelse å lære Anne å kjenne – men det er en berusende fornøyelse å oppleve en finmasket film som gir oss de rette redskapene til at vi selv kan finne vårt eget forhold til et komplekst menneske. Og som tror på at vi er i stand til det. Det er umulig å ikke framheve Trine Dyrholm for hennes formidabelt nyanserte skuespill som “Dronning” Anne, men på alle nivåer – foto, musikk, produksjonsdesign, manuskript m.m. – er Dronningen en imponerende bedrift. Den får en nesten umulig oppgave til å framstå som lett og ubesværet.”

Dronningen er regissør og manusforfatter May el-Toukhy (1977) sin andre spillefilm. Hennes første og nasjonale gjennombrudd, Lang historie kort (2015), fikk Bodil-priser for beste kvinnelige skuespiller og beste manus og en Robert-pris for beste kvinnelige birolle.

Dronningen hadde verdenspremiere på Sundance Film Festival i 2019, der den mottok publikumsprisen i World Cinema Dramatic Competition. Filmen fikk også pris for beste nordiske film og beste kvinnelige skuespiller og publikumsprisen ved Göteborg filmfestival, og pris for beste regi ved Transilvania internasjonale filmfestival.


Om Nordisk råds filmpris:
Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked. Premiepengene blir fordelt likt mellom manusforfatter, regissør og produsent, som understreker at film er en kunstart der samarbeidet mellom disse profesjonene er av høy betydning.

Fjorårets vinner av Nordisk råds filmpris var islandske Women at War av Benedikt Elingsson. Tidligere vinnere er blant annet Selma Vilhunens Little Wing, Joachim Triers Louder than Bombs, Benedikt Erlingssons Of Horses and Men, Thomas Vinterbergs Jakten, Dagur Karis Virgin Mountain, Pernilla Augusts Beyond og Lars von Trier’s Antichrist.


 

”Dronningen” tildelt Nordisk råds filmpris for 2019

”Dronningen” tildelt Nordisk råds filmpris for 2019

Nordisk råds filmpris for 2019 går til den danske filmen ”Dronningen” av manusforfatter og regissør May el-Toukhy. «Dronningen er en imponerende bedrift. Den får en nesten umulig oppgave til å framstå som lett og ubesværet,” skriver juryen i sin begrunnelse.

Foto: (fra høyre) Regissør May el-Toukhy og produsentene Caroline Blanco og René Ezra.

Prisoverrekkelsen fant sted i kveld under Nordisk råds prisutdeling i Konserthuset i Stockholm. Regissør og medforfatter May el-Toukhy fikk prisen for sitt samarbeid med manusforfatter Maren Louise Käehne og produsentene Caroline Blanco og René Ezra. Men innsatsen til Trine Dyrholm i hovedrollen kan heller ikke undervurderes, og ble fremhevet av filmskaperne.

Den norske kandidaten var Tuva Novotnys Blindsone med Pia Tjelta i hovedrollen.

Den prestisjefylte filmprisen på 350.000 danske kroner gis til ”en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen.” Filmen Dronningen utforsker utviklingen ”i en tragisk familiehemmelighet, trinn for trinn, i det konsekvensene av hybris, begjær og løgner går sammen om å skape et ufattelig dilemma”, heter det blant annet i omtalen.

”Anne, en dyktig og engasjert advokat med barn og unge som spesialfelt, lever et tilsynelatende perfekt liv med sin ektemann, legen Peter, og parets tvillingdøtre. Når hennes tenåringsstesønn Gustav flytter inn hos dem, fører Annes voksende begjær henne inn på en farlig vei, og med avsløringen av det hele utløses en kjede av hendelser som truer med å ødelegge hennes verden”.

Tidligere i høst kunne Rushprints lesere få et innblikk i prosessen bak filmen gjennom vårt intervju med Trine Dyrholm i hovedrollen.

– For meg har det vært en kjempeseier å kunne skape et kvinneportrett som også ulike menn kan forstå og relatere seg til, sa Dyrholm den gangen. – Den ultimate likestilling i kunsten må være når vi tør å fortelle alle typer historier om begge kjønn.

Juryen hadde følgende å si i sin begrunnelse:

Handler den om en midtlivskrise? Om klasse? Eller om lyst og lidenskap? Er hun sexmisbruker? Eller psykopat? Vi er vant til at film serverer et tydelig poeng, vi vet nesten alltid om en filmfigur er god eller ond, men med Dronningen overlater instruktør May el-Toukhy og medforfatter Maren Louise Käehne det til oss, publikum, å finne fokus og moral og dømme hovedpersonen Anne, som gjør nettopp det hun IKKE bør – innleder en affære med stesønnen sin. Det merkelige er at det føles helt riktig å få det ansvaret. Det er ikke en fornøyelse å lære Anne å kjenne – men det er en berusende fornøyelse å oppleve en finmasket film som gir oss de rette redskapene til at vi selv kan finne vårt eget forhold til et komplekst menneske. Og som tror på at vi er i stand til det. Det er umulig å ikke framheve Trine Dyrholm for hennes formidabelt nyanserte skuespill som “Dronning” Anne, men på alle nivåer – foto, musikk, produksjonsdesign, manuskript m.m. – er Dronningen en imponerende bedrift. Den får en nesten umulig oppgave til å framstå som lett og ubesværet.”

Dronningen er regissør og manusforfatter May el-Toukhy (1977) sin andre spillefilm. Hennes første og nasjonale gjennombrudd, Lang historie kort (2015), fikk Bodil-priser for beste kvinnelige skuespiller og beste manus og en Robert-pris for beste kvinnelige birolle.

Dronningen hadde verdenspremiere på Sundance Film Festival i 2019, der den mottok publikumsprisen i World Cinema Dramatic Competition. Filmen fikk også pris for beste nordiske film og beste kvinnelige skuespiller og publikumsprisen ved Göteborg filmfestival, og pris for beste regi ved Transilvania internasjonale filmfestival.


Om Nordisk råds filmpris:
Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked. Premiepengene blir fordelt likt mellom manusforfatter, regissør og produsent, som understreker at film er en kunstart der samarbeidet mellom disse profesjonene er av høy betydning.

Fjorårets vinner av Nordisk råds filmpris var islandske Women at War av Benedikt Elingsson. Tidligere vinnere er blant annet Selma Vilhunens Little Wing, Joachim Triers Louder than Bombs, Benedikt Erlingssons Of Horses and Men, Thomas Vinterbergs Jakten, Dagur Karis Virgin Mountain, Pernilla Augusts Beyond og Lars von Trier’s Antichrist.


 

MENY