Norsk dokumentarfilm-boom under Eurodok

Norsk dokumentarfilm-boom under Eurodok

14 norske dokumentarfilmer er tatt ut til den europeiske dokumentarfilmfestivalen Eurodok, som arrangeres på Cinemateket i slutten av mars. Her kan du lese mer om alle filmene.

Foto: Mogadishu Soldier – Piraya films dokumentar om borgerkrigen i Somalia

Det er 16. året på rad festivalen Eurodok (29.03 – 02.04) kan tilby norske og europeiske dokumentarer til hovedstadens kinopublikum. Enkelte av filmene er tidligere vist på norske og internasjonale festivaler, som prisbelønte Nowhere to hide og Mogadishu Soldier. Noen få er eksamensfilmer, som Husker du meg og Å møtes i en bil. Andre får sin norske festivalpremiere under Eurodok. Dessuten kan filmen skilte med directors cut-versjonen av The Magnitsky Act – Behind the scenes.

Festivalen, som arrangeres på Cinemateket i Oslo, ønsker å fremme det beste innen ny europeisk dokumentarfilm og skal være et rom «hvor ytringsfriheten står i fokus, og som måler temperaturen på Europa, filmatisk og politisk», heter det i profilen. Eurodok har siden 2003 hatt et eget konkurranseprogram med pris for beste dokumentar. I tillegg kåres det hvert år en film som vinner publikumsprisen.

Årets programkomité, som har bestått av Kathrine Haaheim, Irene Torp Halvorsen og Kaia Høidalen (alle ansatt i NFI), mener å ha funnet fram til filmer som ”gir et unikt innsyn i triste, opprivende og skremmende verdener, men menneskene som portretteres er tapre, med en uredd holdning til det fremmede, om det så gjelder sykdom, krig eller flukt”. Temaer som flyktningkrise og krig, demens og sykdom, barnearbeid og urettferdighet dominerer programmet. ”Norske dokumentarister er opptatt av å sette dagsorden og belyse vanskelige politiske og sosiale forhold også utenfor landets grenser. Allikevel er ikke filmene uten overraskende og morsomme øyeblikk”.

Oversikten over de utenlandske dokumentarfilmene vil bli offentliggjort 13. mars.

De 14 filmene som er tatt ut til programmet:

69 MINUTTER AV 86 DAGER


I 69 minutter av 86 dager følger vi 3-år gamle Lena og hennes familie som er på flukt fra krig og elendighet. Med sitt langsomme og dvelende tempo skiller denne dokumentaren seg fra andre filmer med samme tema. Dette er en historie om barndom, familiebånd og håp i en verden som er vanskelig å forstå.

Regi: Egil Håskjold Larsen. Produsent: Tone Grøttjord-Glenne for Sant & Usant

 

AD ASTRA

Ad Astra er en film om skjønnheten i betong! På 60-tallet ble det bygget en rekke kirker rundt om i Norge i den noe kontroversielle stilen brutalisme – bygg som ofte ses på som kalde og fremmede i det norske landskapet. Kan filmen kanskje lære oss å se disse kirkene med et nytt blikk?

Regi: Paul Tunge og Egil Håskjold Larsen. Produsent: Egil Håskjold Larsen

 

DØDSÅRSAK: UKJENT

Hvor mye er et menneskeliv verdt? spør regissør Anniken Hoel i denne filmen som gir et sjokkerende innblikk i hvordan legemiddelindustrien trår over lik for å tjene penger. 12 år har gått siden Annikens søster døde, bare 35 år gammel. Hun hadde diagnosen schizofreni og gikk på sterke antipsykotiske medisiner da hun plutselig falt om. Etter søsterens død legger Anniken ut på en lang reise i søken etter sannheten.

Regi: Anniken Hoel. Produsent: Andrew Grant for Manifestofilm

 

HUSKER DU MEG?


Husker du meg? følger tre forholdsvis unge mennesker som er rammet av ulike varianter av demens. Når minner og hukommelse forsvinner må alle relasjoner omdefineres – det er ikke bare den syke som ikke kjenner igjen sine nærmeste, også familiemedlemmene må forholde seg til et helt nytt og hjelpetrengende menneske.

Regi: Ragnhild Nøst Bergem. Produsent: Høgskolen i Lillehammer

 

KAYAYO – DE LEVENDE HANDLEKURVENE


Åtte år gamle Bamunu har ikke sett familien sin på to år, etter at hun ble sendt til Accra for å tjene penger til familien. I den ghanesiske hovedstaden jobber hun som bærer, kayayo, og må slite for noen få cedi dagen. Dette er en prisvinnende film om tapt barndom i en verden der drømmer forblir nettopp det – drømmer.

Regi: Mari Bakke Riise. Produsent: Jørgen Lorentzen for Integral film

 

KUK OG KORS – MUSIKKEN SOM IKKE VILLE DØ

Musikkjournalist André Løyning ville se nærmere på støyrockbandet Årabrot og avtalte med vokalist, gitarist og låtskriver Kjetil Nernes og kjæresten Karin Park et besøk i Djura i Sverige, hvor de to bor i et gammelt kirkebygg. Så kom beskjeden om at Kjetil hadde fått aggressiv strupekreft og resultatet ble en helt annen og langt mer personlig film enn hva de i utgangspunktet hadde tenkt.

Regi: André Løyning. Produsent: Kristian Landmark

 

MAMMAS HÅR


Da mammaen til regissør Maja Arnekleiv fikk brystkreft, var det ingen som visste hvordan det kom til å gå. Det eneste som var sikkert var at hun kom til å miste det lange håret sitt. Maja bestemmer seg for at uansett hva som skjer så vil hun ta masse bilder, og i løpet av 18 måneder tar hun mer enn 3000. 730 av disse har blitt til denne animerte kortdokumentaren.

Regi: Maja Arnekleiv. Produsent: Maja Arnekleiv for Trollfilm

 

MOGADISHU SOLDIER

 

I Somalia kjemper FN-soldater fra Burundi og Uganda mot radikale islamister fra Al-Shabaab. Gjennom et helt år har to av disse soldatene dokumentert ulike sider ved krigen. Mogadishu Soldier vil garantert provosere og kanskje også snu opp ned på den vestlige verdens bilde av hvordan en krig burde være.

Regi: Torstein Grude. Produsent: Bjarte Mørner Tveit og Torstein Grude for Piraya Film

 

NOWHERE TO HIDE

I området kjent som «Dødens triangel» i Irak møter vi sykepleieren og firebarnsfaren Nori idet de amerikanske styrkene trekker seg ut av landet. Som første norske film noensinne vant Nowhere to Hide hovedprisen på IDFA, med begrunnelsen: «Det finnes filmer som er fantastiske å se, og filmer som verden behøver å se. Denne filmen er begge deler.»

Regi: Zaradasht Ahmed. Produsent: Mette Cheng Munthe-Kaas for Ten Thousand Images

 

NÅR JEG HØRER FUGLENE SYNGE


Gjennom intervjuer med fem ivorianske barn som har måttet flykte fra krigen i Elfenbenskysten, dukker historier om mot, styrke, muligheter og håp opp. En nydelig animert dokumentar som belyser en svært aktuell problemstilling når vi nå ser millioner av mennesker på flukt. Filmen er blitt vist på en rekke festivaler i utlandet og vant hele tre priser på Chicago International Children’s Film Festival.

Regi: Trine Vallevik Håbjørg. Produsent: Trine Vallevik Håbjørg for Råsalt

 

SKOLEN


Hva husker du best fra barneskolen? Hvem var du i klassen? Med denne filmen tar regissør Sunniva Sundby deg tilbake til tiden da verden var på størrelse med skolegården. En 19 minutters langs reise gjennom et forlatt skolebygg der restene av tidligere elevers minner kommer til liv i korridorene.

Regi: Sunniva Sundby. Produsent: Natalya Sarch og Thomas Robsahm for Motlys

 

THEA


12 år gamle Thea fra Otta har en alvorlig og dramatisk form for epilepsi, men i denne filmen setter hun også ord på alt hun synes er fint i livet sitt. Thea er en ærlig og sjarmerende kortdokumentar om hvordan det er å vokse opp med alvorlig sykdom.

Regi: Halvor Nitteberg. Produsenter: Elisabeth Aspelin og Halvor Nitteberg

 

THE MAGNITSKY ACT – BEHIND THE SCENES

Foto fra «The Magnitsky Act – Behind the Scenes».

PÅ Eurodok kan du se en av tidenes mest kontroversielle norskproduserte dokumentarer, nå i en nyklippet director’s cut-versjon! The Magnitsky Act er en spennende gravedokumentar full av internasjonale intriger, og en viktig påminnelse om filmens evne til å skape debatt og rette oppmerksomhet mot kritikkverdige samfunnsforhold.

Regi: Andrei Nekrasov. Produsent: Torstein Grude for Piraya Film

 

Å MØTES I EN BIL


På forsommeren 2016 haiket Mali G. Røsseth seg gjennom en rekke europeiske  land og møtte fremmede mennesker – i bilene deres. Med en GoPro plassert i frontruta pratet hun med folk på knotete engelsk eller bare med lyder og tegn. Å møtes i en bil er en morsom film som sier noe om hvor store kulturforskjeller som faktisk fins i vår lille verdensdel.

Regi: Mali Galaaen Røsseth. Produsent: Nordland kunst- og filmfagskole

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Norsk dokumentarfilm-boom under Eurodok

Norsk dokumentarfilm-boom under Eurodok

14 norske dokumentarfilmer er tatt ut til den europeiske dokumentarfilmfestivalen Eurodok, som arrangeres på Cinemateket i slutten av mars. Her kan du lese mer om alle filmene.

Foto: Mogadishu Soldier – Piraya films dokumentar om borgerkrigen i Somalia

Det er 16. året på rad festivalen Eurodok (29.03 – 02.04) kan tilby norske og europeiske dokumentarer til hovedstadens kinopublikum. Enkelte av filmene er tidligere vist på norske og internasjonale festivaler, som prisbelønte Nowhere to hide og Mogadishu Soldier. Noen få er eksamensfilmer, som Husker du meg og Å møtes i en bil. Andre får sin norske festivalpremiere under Eurodok. Dessuten kan filmen skilte med directors cut-versjonen av The Magnitsky Act – Behind the scenes.

Festivalen, som arrangeres på Cinemateket i Oslo, ønsker å fremme det beste innen ny europeisk dokumentarfilm og skal være et rom «hvor ytringsfriheten står i fokus, og som måler temperaturen på Europa, filmatisk og politisk», heter det i profilen. Eurodok har siden 2003 hatt et eget konkurranseprogram med pris for beste dokumentar. I tillegg kåres det hvert år en film som vinner publikumsprisen.

Årets programkomité, som har bestått av Kathrine Haaheim, Irene Torp Halvorsen og Kaia Høidalen (alle ansatt i NFI), mener å ha funnet fram til filmer som ”gir et unikt innsyn i triste, opprivende og skremmende verdener, men menneskene som portretteres er tapre, med en uredd holdning til det fremmede, om det så gjelder sykdom, krig eller flukt”. Temaer som flyktningkrise og krig, demens og sykdom, barnearbeid og urettferdighet dominerer programmet. ”Norske dokumentarister er opptatt av å sette dagsorden og belyse vanskelige politiske og sosiale forhold også utenfor landets grenser. Allikevel er ikke filmene uten overraskende og morsomme øyeblikk”.

Oversikten over de utenlandske dokumentarfilmene vil bli offentliggjort 13. mars.

De 14 filmene som er tatt ut til programmet:

69 MINUTTER AV 86 DAGER


I 69 minutter av 86 dager følger vi 3-år gamle Lena og hennes familie som er på flukt fra krig og elendighet. Med sitt langsomme og dvelende tempo skiller denne dokumentaren seg fra andre filmer med samme tema. Dette er en historie om barndom, familiebånd og håp i en verden som er vanskelig å forstå.

Regi: Egil Håskjold Larsen. Produsent: Tone Grøttjord-Glenne for Sant & Usant

 

AD ASTRA

Ad Astra er en film om skjønnheten i betong! På 60-tallet ble det bygget en rekke kirker rundt om i Norge i den noe kontroversielle stilen brutalisme – bygg som ofte ses på som kalde og fremmede i det norske landskapet. Kan filmen kanskje lære oss å se disse kirkene med et nytt blikk?

Regi: Paul Tunge og Egil Håskjold Larsen. Produsent: Egil Håskjold Larsen

 

DØDSÅRSAK: UKJENT

Hvor mye er et menneskeliv verdt? spør regissør Anniken Hoel i denne filmen som gir et sjokkerende innblikk i hvordan legemiddelindustrien trår over lik for å tjene penger. 12 år har gått siden Annikens søster døde, bare 35 år gammel. Hun hadde diagnosen schizofreni og gikk på sterke antipsykotiske medisiner da hun plutselig falt om. Etter søsterens død legger Anniken ut på en lang reise i søken etter sannheten.

Regi: Anniken Hoel. Produsent: Andrew Grant for Manifestofilm

 

HUSKER DU MEG?


Husker du meg? følger tre forholdsvis unge mennesker som er rammet av ulike varianter av demens. Når minner og hukommelse forsvinner må alle relasjoner omdefineres – det er ikke bare den syke som ikke kjenner igjen sine nærmeste, også familiemedlemmene må forholde seg til et helt nytt og hjelpetrengende menneske.

Regi: Ragnhild Nøst Bergem. Produsent: Høgskolen i Lillehammer

 

KAYAYO – DE LEVENDE HANDLEKURVENE


Åtte år gamle Bamunu har ikke sett familien sin på to år, etter at hun ble sendt til Accra for å tjene penger til familien. I den ghanesiske hovedstaden jobber hun som bærer, kayayo, og må slite for noen få cedi dagen. Dette er en prisvinnende film om tapt barndom i en verden der drømmer forblir nettopp det – drømmer.

Regi: Mari Bakke Riise. Produsent: Jørgen Lorentzen for Integral film

 

KUK OG KORS – MUSIKKEN SOM IKKE VILLE DØ

Musikkjournalist André Løyning ville se nærmere på støyrockbandet Årabrot og avtalte med vokalist, gitarist og låtskriver Kjetil Nernes og kjæresten Karin Park et besøk i Djura i Sverige, hvor de to bor i et gammelt kirkebygg. Så kom beskjeden om at Kjetil hadde fått aggressiv strupekreft og resultatet ble en helt annen og langt mer personlig film enn hva de i utgangspunktet hadde tenkt.

Regi: André Løyning. Produsent: Kristian Landmark

 

MAMMAS HÅR


Da mammaen til regissør Maja Arnekleiv fikk brystkreft, var det ingen som visste hvordan det kom til å gå. Det eneste som var sikkert var at hun kom til å miste det lange håret sitt. Maja bestemmer seg for at uansett hva som skjer så vil hun ta masse bilder, og i løpet av 18 måneder tar hun mer enn 3000. 730 av disse har blitt til denne animerte kortdokumentaren.

Regi: Maja Arnekleiv. Produsent: Maja Arnekleiv for Trollfilm

 

MOGADISHU SOLDIER

 

I Somalia kjemper FN-soldater fra Burundi og Uganda mot radikale islamister fra Al-Shabaab. Gjennom et helt år har to av disse soldatene dokumentert ulike sider ved krigen. Mogadishu Soldier vil garantert provosere og kanskje også snu opp ned på den vestlige verdens bilde av hvordan en krig burde være.

Regi: Torstein Grude. Produsent: Bjarte Mørner Tveit og Torstein Grude for Piraya Film

 

NOWHERE TO HIDE

I området kjent som «Dødens triangel» i Irak møter vi sykepleieren og firebarnsfaren Nori idet de amerikanske styrkene trekker seg ut av landet. Som første norske film noensinne vant Nowhere to Hide hovedprisen på IDFA, med begrunnelsen: «Det finnes filmer som er fantastiske å se, og filmer som verden behøver å se. Denne filmen er begge deler.»

Regi: Zaradasht Ahmed. Produsent: Mette Cheng Munthe-Kaas for Ten Thousand Images

 

NÅR JEG HØRER FUGLENE SYNGE


Gjennom intervjuer med fem ivorianske barn som har måttet flykte fra krigen i Elfenbenskysten, dukker historier om mot, styrke, muligheter og håp opp. En nydelig animert dokumentar som belyser en svært aktuell problemstilling når vi nå ser millioner av mennesker på flukt. Filmen er blitt vist på en rekke festivaler i utlandet og vant hele tre priser på Chicago International Children’s Film Festival.

Regi: Trine Vallevik Håbjørg. Produsent: Trine Vallevik Håbjørg for Råsalt

 

SKOLEN


Hva husker du best fra barneskolen? Hvem var du i klassen? Med denne filmen tar regissør Sunniva Sundby deg tilbake til tiden da verden var på størrelse med skolegården. En 19 minutters langs reise gjennom et forlatt skolebygg der restene av tidligere elevers minner kommer til liv i korridorene.

Regi: Sunniva Sundby. Produsent: Natalya Sarch og Thomas Robsahm for Motlys

 

THEA


12 år gamle Thea fra Otta har en alvorlig og dramatisk form for epilepsi, men i denne filmen setter hun også ord på alt hun synes er fint i livet sitt. Thea er en ærlig og sjarmerende kortdokumentar om hvordan det er å vokse opp med alvorlig sykdom.

Regi: Halvor Nitteberg. Produsenter: Elisabeth Aspelin og Halvor Nitteberg

 

THE MAGNITSKY ACT – BEHIND THE SCENES

Foto fra «The Magnitsky Act – Behind the Scenes».

PÅ Eurodok kan du se en av tidenes mest kontroversielle norskproduserte dokumentarer, nå i en nyklippet director’s cut-versjon! The Magnitsky Act er en spennende gravedokumentar full av internasjonale intriger, og en viktig påminnelse om filmens evne til å skape debatt og rette oppmerksomhet mot kritikkverdige samfunnsforhold.

Regi: Andrei Nekrasov. Produsent: Torstein Grude for Piraya Film

 

Å MØTES I EN BIL


På forsommeren 2016 haiket Mali G. Røsseth seg gjennom en rekke europeiske  land og møtte fremmede mennesker – i bilene deres. Med en GoPro plassert i frontruta pratet hun med folk på knotete engelsk eller bare med lyder og tegn. Å møtes i en bil er en morsom film som sier noe om hvor store kulturforskjeller som faktisk fins i vår lille verdensdel.

Regi: Mali Galaaen Røsseth. Produsent: Nordland kunst- og filmfagskole

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY