Dolby Atmos – gimmick eller lyden av kinofremtiden?

Dolby Atmos – gimmick eller lyden av kinofremtiden?

I 2012 annonserte Dolby deres nye lydsystem ‘Atmos’. Snart to år senere kan man stille seg spørmålet om dette blir det ultimate lydformat, eller om det bare er Dolbys siste forsøk på overlevelse, mener lyddesigner Rune Palving.

Foto: Joseph Kosinskis ‘Oblivion’ ble mikset i Dolby Atmos.

San Francisco høsten 2012. Den internasjonale lydforening AES har sin årlige messe. Konferansedelen er fylt med seminarer om 3D audio-formater og presentasjoner av høyde-surround. Dolby vil markedsføre seg aggressivt med deres nye påfunn, Atmos. De er ikke de første: Japansk nasjonal-tv har et 22.2 format med. Iosono er ved å feste et grep i Asia med deres objektbaserte system med opp til 128 kanaler. Auro 3D i samarbeid med Barco er kanalbasert med opp til 14 kanaler.

To år har Dolby brukt på å utvikle Atmos og kommet frem til et system som er en blanding av de to førstnevnte. De første 10 kanaler er et “bed” i 7.1 med et ekstra stereo sett i taket. De resterende 118 er reservert til objekter som kan plasseres fritt i rommet eller helt presist i en spesifikk høyttaler. Objektene er kanaluavhengige og tilpasser seg det antall høyttalere som er i den gitte sal. For at dette skal virke behøves en boks til å kode det inn fra miks, og en boks til å dekode det igjen i kinoen. Onde tunger på messen snakker om at Dolby igjen desperat prøver å få et stykke hardware og en avgift inn i prosessen etter at digitaliseringen og DCP gjorde slutt på Dolby masteringen. Auro 3D bruker de spor som allerede er tilgjengelig på DCPen og er tidlig ute med å se farer i en mer komplisert prosess med unødvendig mye hardware.

Ute på George Lucas’ Skywalker Ranch er de i gang med å bygge miksekinoene om til Atmos. Et team fra Dolby viser husets miksere hvordan teknikken fungerer, mens lyddesignere rundt omkring i bygningen prøver å finne ut av hva de nye mulighetene bringer av gleder og sorger. Lydeffektlegger Al Nelson er i gang med det som vil bli hans første film i Atmos, Joseph Kosinskis Oblivion.

– Hvert nytt format fra mono til nå blir mer og mer transparente. I Atmos kan man legge lydene slik at de kommer enda mindre i veien for hverandre. Surrounden går nå helt ned til lerretet, så vi kan trekke deler av musikken og effektene ut av fronthøytalerne og skape plass til andre fortellende elementer.  Oblivion vil få et elektronisk soundtrack, så her vil vi helt klart bruke tid på å få musikken til å virke organisk gjennom panoreringer. Jeg vil komme til å jobbe annerledes med å legge atmosfæresporene hvor jeg i større grad vil bygge det opp av enkeltdeler. Vind eksempelvis består av forskjellige elementer som pip, dypere hyling og kvister lagt på helt nøyaktige steder i rommet. Dette vil påvirke måten jeg tar opp lydeffekter. Nå vil jeg separere lydene mer og gjøre mindre av tradisjonelle stereo-opptak hvor flere elementer er tilstede samtidig, forteller Nelson.

Gravity er en film som har ført disse ideene videre og det foreløpige kunstneriske høydepunkt i Atmos. Filmens regissør Alfonso Cuaron uttalte følgende til Soundworks Collection:

– Denne filmen er tenkt til 3D og surround. Lyden følger personer og handling helt bokstavelig. Så når de farer rundt i rommet følger lyden med og på den måten skapes desorientering og følelse av vektløshet. Atmos er det formatet jeg har drømt om. Hvor lyden omkranser oss og blir levende i unike filmiske øyeblikk.

Gravity_768
‘Gravity’.

Men hva med mer jordnær europeisk film? Den tyske mikser Lars Ginzel svarer:

– Jeg synes actionfylte filmer bare har få fordeler av Atmos. I min optikk så kan systemet brukes til mye mer enn kraftige eksplosjoner og biljakter. I det lange løp tror jeg at hvis systemet blir utnyttet i forskjellige typer film vil det forandre hvordan vi opplever kinolyden. Det vil være mer plass til bevegelse og hendelser utenfor lerretet. Og det krever enda mere presisjon og besluttsomhet enn i 5.1 da det skal enda mindre til for at lyden blir distraherende. Da vi mikset Ari Folmans The Congress brukte vi Atmos kun i deler av filmen når den går over i animasjon og når handlingen sees igjennom en av karakterene som har Usher syndrom og dermed nedsatt hørsel. I 5.1 ville vi ha valgt den trygge veien, men i Atmos tok vi den ekstreme sti. Vi hører kun hva Aaron fokuserer på og noen veldig underspilte lyder til å underbygge det subjektive. I en scene er det f.eks. kun dragen man hører fly rundt i rommet. Og den helt destillerte lyden har en veldig sterk effekt.

De første spillefilmene i Atmos i Norden er på vei. I Danmark er to miksekinoer klare til å ta dem imot. Lyddesigner Tormod Ringnes sitter med den første; filmatiseringen av Lars Saabye Christensens Beatles.

– Filmen er en dialogdreven film med Beatles-låter og Beatles-inspirert score. Ambisjonene fra komponistene og oss er å mikse musikken i Beatles-stil i ekstrem stereo, som vi kjenner fra den tiden. Det blir en utfordring, men også morsomt og annerledes hvis vi får det til. Jeg ser fordeler med at det igjen sitter en dekoder i maskinrommet. Det betyr mer kontroll på salene slik at det vi hører i miksen også lyder likt i kinoene. Nå er det ingen standarder, og når man reiser rundt og sjekker er det alle mulige feil og merkelige innstillinger. De filmene vi vanligvis lager i Norge har små nyanser og subtile detaljer som kun betyr noe hvis de kan høres! Jeg har sett Oblivion i Atmos og 7.1 rett etter hverandre og det var en mektig forskjell. 7.1 føltes bare høy i klimaksene, mens i Atmos fikk man den fine filmopplevelsen uten at volumet var for kraftig, sier Ringnes.

'Beatles'.
‘Beatles’.

Tilbake til San Francisco 2012. Lydsidene blir mere ambisiøse med færre midler. Nå kommer et nytt format med tilsynelatende uendelige muligheter og lydsjefene skal prøve å overbevise produsentene at dette vil ta tid. I tillegg skal Dolby-avgiften tilbake i Excel-arket.

– Her i startfasen har både studioene og Dolby vært veldig hjelpsomme til å gi oss ekstra tid. Og foreløpig har kun produsentene gitt oss litt mer luft til miks, men ikke til editeringen. Det er selvfølgelig noe som bekymrer oss, sier Oblivions lyddesigner Ren Klyce.

Men hvorfor bruke ekstra tid og penger på Atmos hvis det ikke vises noen steder er et argument produsentene bruker. I øyeblikket er det én sal i hver av de fem største norske byer og i Notodden.  Oppgraderingen er en dyr affære for kinoene. Hver høyttaler skal kables for seg selv og de i surround og i taket skal være fullfrekvente med hjelp av en subwoofer. Dolbys nye prosessor koster alene nærmere en kvart million. Høsten 2012 var det 13 Atmos-saler i verden.  På tross av omkostningene er tallet nå 450. Prosessoren har offisielt kun vært på markedet siden april 2013 og flere venter på at de forskjellige DCP softwares blir kompatible med Atmos før de bygger om.

Barcos Auro 3D er noe billigere. I prinsippet er det et kvadrofonisk system ovenpå det eksisterende 7.1, eventuelt supplert med en rekke høyttalere i taket og en front i høyden. Av de store studioer er det kun Dreamworks som satser helhjertet på systemet, og da disse filmene også blir mastret i Atmos ligner Barco en taper. Derfor finnes det også kun enkelte installasjoner i Norden. Kinokjedene holder kortene tett til kroppen og vil ikke ut med fremtidige planer, men hvis man kikker på tilgjengelige offentlige prosjekter vil Norge være et av de land i verden med flest Atmos-installasjoner per innbygger. I København finnes Imperial, som i øyeblikket er verdens største Atmos-kino. Gravity har tjent nesten halvparten av sine inntekter i Danmark i denne ene salen hvor den blir satt opp med jevne mellomrom.

5.1 har etter tyve år blitt et standardformat også for TV. Men hvordan ser fremtidsutsiktene ut for Atmos? Ren Klyce forteller.

– Før jeg gikk i gang var jeg veldig skeptisk til Atmos. Høyttalere i taket virket som en gimmick på meg. Ørene våre peker ut til sidene og ikke oppover. Men da jeg var ferdig med Atmos-miksen og skulle høre den foldes ned til 5.1 låt det dårlig. Jeg savnet klarheten og det transparente i Atmos, så kunstnerisk har jeg tro på formatet. Det er en betydelig investering for kinoene og det skal noen store filmer til for å trekke folk til salene, men hvis formatet skal overleve må mindre filmer og kinoer følge etter slik at publikumsopplevelsen blir bedre for alle.

– Jeg forstår ikke hvorfor kinoene reklamerer mer for Atmos. Snart får vi 4k-tver så Atmos blir den eneste store forskjell mellom hjemme og kino. Hvem gidder og sette opp 40 høyttalere i stua, supplerer Lars Ginzel.

Iosono, Barco, Auro og noen små firmaer har utviklet noen hjelpemidler for 3D-lyd så teknikken ikke stjeler tid fra det kreative. Dolby samarbeider tett med de mest brukte utviklerne og det første de kommer med er en “local renderer”, som betyr at man kan lage sine Atmos-panoreringer i sitt lydredigeringsrom eller formiks med opp til 16 kanaler.

– Etterhvert håper jeg at vi kan frigjøre oss fra den gamle kanal- og tidslinje-tankegangen og kun arbeide med objekter som i prinsippet kan bestå av mange lyder, men som vi fritt kan bevege i tid og rom, avslutter Lars Ginzel.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Dolby Atmos – gimmick eller lyden av kinofremtiden?

Dolby Atmos – gimmick eller lyden av kinofremtiden?

I 2012 annonserte Dolby deres nye lydsystem ‘Atmos’. Snart to år senere kan man stille seg spørmålet om dette blir det ultimate lydformat, eller om det bare er Dolbys siste forsøk på overlevelse, mener lyddesigner Rune Palving.

Foto: Joseph Kosinskis ‘Oblivion’ ble mikset i Dolby Atmos.

San Francisco høsten 2012. Den internasjonale lydforening AES har sin årlige messe. Konferansedelen er fylt med seminarer om 3D audio-formater og presentasjoner av høyde-surround. Dolby vil markedsføre seg aggressivt med deres nye påfunn, Atmos. De er ikke de første: Japansk nasjonal-tv har et 22.2 format med. Iosono er ved å feste et grep i Asia med deres objektbaserte system med opp til 128 kanaler. Auro 3D i samarbeid med Barco er kanalbasert med opp til 14 kanaler.

To år har Dolby brukt på å utvikle Atmos og kommet frem til et system som er en blanding av de to førstnevnte. De første 10 kanaler er et “bed” i 7.1 med et ekstra stereo sett i taket. De resterende 118 er reservert til objekter som kan plasseres fritt i rommet eller helt presist i en spesifikk høyttaler. Objektene er kanaluavhengige og tilpasser seg det antall høyttalere som er i den gitte sal. For at dette skal virke behøves en boks til å kode det inn fra miks, og en boks til å dekode det igjen i kinoen. Onde tunger på messen snakker om at Dolby igjen desperat prøver å få et stykke hardware og en avgift inn i prosessen etter at digitaliseringen og DCP gjorde slutt på Dolby masteringen. Auro 3D bruker de spor som allerede er tilgjengelig på DCPen og er tidlig ute med å se farer i en mer komplisert prosess med unødvendig mye hardware.

Ute på George Lucas’ Skywalker Ranch er de i gang med å bygge miksekinoene om til Atmos. Et team fra Dolby viser husets miksere hvordan teknikken fungerer, mens lyddesignere rundt omkring i bygningen prøver å finne ut av hva de nye mulighetene bringer av gleder og sorger. Lydeffektlegger Al Nelson er i gang med det som vil bli hans første film i Atmos, Joseph Kosinskis Oblivion.

– Hvert nytt format fra mono til nå blir mer og mer transparente. I Atmos kan man legge lydene slik at de kommer enda mindre i veien for hverandre. Surrounden går nå helt ned til lerretet, så vi kan trekke deler av musikken og effektene ut av fronthøytalerne og skape plass til andre fortellende elementer.  Oblivion vil få et elektronisk soundtrack, så her vil vi helt klart bruke tid på å få musikken til å virke organisk gjennom panoreringer. Jeg vil komme til å jobbe annerledes med å legge atmosfæresporene hvor jeg i større grad vil bygge det opp av enkeltdeler. Vind eksempelvis består av forskjellige elementer som pip, dypere hyling og kvister lagt på helt nøyaktige steder i rommet. Dette vil påvirke måten jeg tar opp lydeffekter. Nå vil jeg separere lydene mer og gjøre mindre av tradisjonelle stereo-opptak hvor flere elementer er tilstede samtidig, forteller Nelson.

Gravity er en film som har ført disse ideene videre og det foreløpige kunstneriske høydepunkt i Atmos. Filmens regissør Alfonso Cuaron uttalte følgende til Soundworks Collection:

– Denne filmen er tenkt til 3D og surround. Lyden følger personer og handling helt bokstavelig. Så når de farer rundt i rommet følger lyden med og på den måten skapes desorientering og følelse av vektløshet. Atmos er det formatet jeg har drømt om. Hvor lyden omkranser oss og blir levende i unike filmiske øyeblikk.

Gravity_768
‘Gravity’.

Men hva med mer jordnær europeisk film? Den tyske mikser Lars Ginzel svarer:

– Jeg synes actionfylte filmer bare har få fordeler av Atmos. I min optikk så kan systemet brukes til mye mer enn kraftige eksplosjoner og biljakter. I det lange løp tror jeg at hvis systemet blir utnyttet i forskjellige typer film vil det forandre hvordan vi opplever kinolyden. Det vil være mer plass til bevegelse og hendelser utenfor lerretet. Og det krever enda mere presisjon og besluttsomhet enn i 5.1 da det skal enda mindre til for at lyden blir distraherende. Da vi mikset Ari Folmans The Congress brukte vi Atmos kun i deler av filmen når den går over i animasjon og når handlingen sees igjennom en av karakterene som har Usher syndrom og dermed nedsatt hørsel. I 5.1 ville vi ha valgt den trygge veien, men i Atmos tok vi den ekstreme sti. Vi hører kun hva Aaron fokuserer på og noen veldig underspilte lyder til å underbygge det subjektive. I en scene er det f.eks. kun dragen man hører fly rundt i rommet. Og den helt destillerte lyden har en veldig sterk effekt.

De første spillefilmene i Atmos i Norden er på vei. I Danmark er to miksekinoer klare til å ta dem imot. Lyddesigner Tormod Ringnes sitter med den første; filmatiseringen av Lars Saabye Christensens Beatles.

– Filmen er en dialogdreven film med Beatles-låter og Beatles-inspirert score. Ambisjonene fra komponistene og oss er å mikse musikken i Beatles-stil i ekstrem stereo, som vi kjenner fra den tiden. Det blir en utfordring, men også morsomt og annerledes hvis vi får det til. Jeg ser fordeler med at det igjen sitter en dekoder i maskinrommet. Det betyr mer kontroll på salene slik at det vi hører i miksen også lyder likt i kinoene. Nå er det ingen standarder, og når man reiser rundt og sjekker er det alle mulige feil og merkelige innstillinger. De filmene vi vanligvis lager i Norge har små nyanser og subtile detaljer som kun betyr noe hvis de kan høres! Jeg har sett Oblivion i Atmos og 7.1 rett etter hverandre og det var en mektig forskjell. 7.1 føltes bare høy i klimaksene, mens i Atmos fikk man den fine filmopplevelsen uten at volumet var for kraftig, sier Ringnes.

'Beatles'.
‘Beatles’.

Tilbake til San Francisco 2012. Lydsidene blir mere ambisiøse med færre midler. Nå kommer et nytt format med tilsynelatende uendelige muligheter og lydsjefene skal prøve å overbevise produsentene at dette vil ta tid. I tillegg skal Dolby-avgiften tilbake i Excel-arket.

– Her i startfasen har både studioene og Dolby vært veldig hjelpsomme til å gi oss ekstra tid. Og foreløpig har kun produsentene gitt oss litt mer luft til miks, men ikke til editeringen. Det er selvfølgelig noe som bekymrer oss, sier Oblivions lyddesigner Ren Klyce.

Men hvorfor bruke ekstra tid og penger på Atmos hvis det ikke vises noen steder er et argument produsentene bruker. I øyeblikket er det én sal i hver av de fem største norske byer og i Notodden.  Oppgraderingen er en dyr affære for kinoene. Hver høyttaler skal kables for seg selv og de i surround og i taket skal være fullfrekvente med hjelp av en subwoofer. Dolbys nye prosessor koster alene nærmere en kvart million. Høsten 2012 var det 13 Atmos-saler i verden.  På tross av omkostningene er tallet nå 450. Prosessoren har offisielt kun vært på markedet siden april 2013 og flere venter på at de forskjellige DCP softwares blir kompatible med Atmos før de bygger om.

Barcos Auro 3D er noe billigere. I prinsippet er det et kvadrofonisk system ovenpå det eksisterende 7.1, eventuelt supplert med en rekke høyttalere i taket og en front i høyden. Av de store studioer er det kun Dreamworks som satser helhjertet på systemet, og da disse filmene også blir mastret i Atmos ligner Barco en taper. Derfor finnes det også kun enkelte installasjoner i Norden. Kinokjedene holder kortene tett til kroppen og vil ikke ut med fremtidige planer, men hvis man kikker på tilgjengelige offentlige prosjekter vil Norge være et av de land i verden med flest Atmos-installasjoner per innbygger. I København finnes Imperial, som i øyeblikket er verdens største Atmos-kino. Gravity har tjent nesten halvparten av sine inntekter i Danmark i denne ene salen hvor den blir satt opp med jevne mellomrom.

5.1 har etter tyve år blitt et standardformat også for TV. Men hvordan ser fremtidsutsiktene ut for Atmos? Ren Klyce forteller.

– Før jeg gikk i gang var jeg veldig skeptisk til Atmos. Høyttalere i taket virket som en gimmick på meg. Ørene våre peker ut til sidene og ikke oppover. Men da jeg var ferdig med Atmos-miksen og skulle høre den foldes ned til 5.1 låt det dårlig. Jeg savnet klarheten og det transparente i Atmos, så kunstnerisk har jeg tro på formatet. Det er en betydelig investering for kinoene og det skal noen store filmer til for å trekke folk til salene, men hvis formatet skal overleve må mindre filmer og kinoer følge etter slik at publikumsopplevelsen blir bedre for alle.

– Jeg forstår ikke hvorfor kinoene reklamerer mer for Atmos. Snart får vi 4k-tver så Atmos blir den eneste store forskjell mellom hjemme og kino. Hvem gidder og sette opp 40 høyttalere i stua, supplerer Lars Ginzel.

Iosono, Barco, Auro og noen små firmaer har utviklet noen hjelpemidler for 3D-lyd så teknikken ikke stjeler tid fra det kreative. Dolby samarbeider tett med de mest brukte utviklerne og det første de kommer med er en “local renderer”, som betyr at man kan lage sine Atmos-panoreringer i sitt lydredigeringsrom eller formiks med opp til 16 kanaler.

– Etterhvert håper jeg at vi kan frigjøre oss fra den gamle kanal- og tidslinje-tankegangen og kun arbeide med objekter som i prinsippet kan bestå av mange lyder, men som vi fritt kan bevege i tid og rom, avslutter Lars Ginzel.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY