Frykter kinodød

Frykter kinodød

Kulturdepartementet må endre et foreldet system for finansiering av filmkontrollen. Men Film & Kino frykter at departementets forslag vil føre til kinodød i distriktene.

Den 19. oktober sendte Kulturdepartement ut et forslag til endring av filmkontrollgebyret. Gebyret, som finansierer Medietilsynet, har til nå vært basert på fysisk filmlengde og antallet fysiske kopier. Etter digitaliseringen er ingen av disse relevante lenger, og kopigebyret falt med nesten 4 millioner i 2011 etter å ha utgjort 4,9 millioner i 2010. Dermed dekkes ikke lenger Medietilsynets arbeid med filmkontroll og gebyret må endres.

Departementet skriver i utkastet til endring at de ønsker å unngå å ramme smal/kunstnerisk film med en for høy grunnavgift. De ønsker derfor en lavere grunnavgift, med en ytterligere avgift på 700 kroner for hver oppsetning etter de 15 første.

Film & Kino reagerer på denne avgiften, og på at kinoene ikke ble inkludert i den opprinnelige høringsrunden. Film & Kino tror at denne avgiften vil føre til at mange mindre kinohus ikke får film, siden distributørene i mange tilfeller ikke kan regne med at spilleinntektene kan forsvare et slikt gebyr. Lignende problemer er det allerede knyttet til VPF-avgiften, selv om denne avgiften stopper ved 90 oppsetninger og rammer dermed ikke de minste kinoene.

Etter at Film & Kino på eget initiativ sendte inn en høringsuttalelse, hvor de også kritiserte at de og kinoene ikke var innkalt til høring, har Kulturdepartementet utvidet høringen og invitert Film & Kino, Norske Kinosjefers Forbund, Norsk Kinoforbund og kionene. Et nytt høringsmøte er berammet til fredag 2. november.

Daglig leder i Film & Kino, Lene Løken, er glad for at kinoenes representanter når er tatt med.

– Vi er glade for at Kulturdepartementet tar oss med i høringen, men forslaget som foreligger er fortsatt svært dramatisk.

 RUSHPRINT vil følge denne saken videre.

Aktuelle lenker:

Høring av utkast

Utkast til endringer

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Frykter kinodød

Frykter kinodød

Kulturdepartementet må endre et foreldet system for finansiering av filmkontrollen. Men Film & Kino frykter at departementets forslag vil føre til kinodød i distriktene.

Den 19. oktober sendte Kulturdepartement ut et forslag til endring av filmkontrollgebyret. Gebyret, som finansierer Medietilsynet, har til nå vært basert på fysisk filmlengde og antallet fysiske kopier. Etter digitaliseringen er ingen av disse relevante lenger, og kopigebyret falt med nesten 4 millioner i 2011 etter å ha utgjort 4,9 millioner i 2010. Dermed dekkes ikke lenger Medietilsynets arbeid med filmkontroll og gebyret må endres.

Departementet skriver i utkastet til endring at de ønsker å unngå å ramme smal/kunstnerisk film med en for høy grunnavgift. De ønsker derfor en lavere grunnavgift, med en ytterligere avgift på 700 kroner for hver oppsetning etter de 15 første.

Film & Kino reagerer på denne avgiften, og på at kinoene ikke ble inkludert i den opprinnelige høringsrunden. Film & Kino tror at denne avgiften vil føre til at mange mindre kinohus ikke får film, siden distributørene i mange tilfeller ikke kan regne med at spilleinntektene kan forsvare et slikt gebyr. Lignende problemer er det allerede knyttet til VPF-avgiften, selv om denne avgiften stopper ved 90 oppsetninger og rammer dermed ikke de minste kinoene.

Etter at Film & Kino på eget initiativ sendte inn en høringsuttalelse, hvor de også kritiserte at de og kinoene ikke var innkalt til høring, har Kulturdepartementet utvidet høringen og invitert Film & Kino, Norske Kinosjefers Forbund, Norsk Kinoforbund og kionene. Et nytt høringsmøte er berammet til fredag 2. november.

Daglig leder i Film & Kino, Lene Løken, er glad for at kinoenes representanter når er tatt med.

– Vi er glade for at Kulturdepartementet tar oss med i høringen, men forslaget som foreligger er fortsatt svært dramatisk.

 RUSHPRINT vil følge denne saken videre.

Aktuelle lenker:

Høring av utkast

Utkast til endringer

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY