USA mindre viktig for Hollywood

I 2001 var det utenlandske markedet for amerikansk like stort som innenlandsmarkedet, nå er det dobbelt så stort som innenlandsmarkedet. Hva gjør dette med det amerikanske filmtilbudet?

Utenlandsmarkedet har blitt langt viktigere for amerikansk film melder The Economist. I løpet av det siste tiåret har de amerikanske billettinntektene økt med rundt en tredjedel, mens de i resten av verden har blitt mer enn doblet. Amerikansk film tjener nå dobbelt så mye utenfor USA, som i USA.

Kombinert med fallende dvd-inntekter gjør dette at det utenlandske markedet blir stadig viktigere for Hollywood, og er med å forme hvilke filmer som blir laget. Filmer som flopper på det interne markedet kan bli reddet i utlandet. Dette har vi sett med for eksempel Prince of Persia, The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader og Gulliver’s Travels.
 

The Economist trekker frem tre viktige faktorer for veksten. En kino-boom i fremvoksende markeder som for eksempel Kina og Russland, økt fokus på å lage film som også  appellerer bredt utenfor USA og økt global markedsføring.

Frykten for piratkopiering har gjort at filmene slippes nesten samtidig over hele verden. Dette har forandret Hollywoods markedsføringsstrategier. Michael Lynton, sjef for Sony Pictures, forklarer at tidligere satset man på at rykter om suksess i USA kom til de utenlandske markedene og forberedte publikum på filmene som kom. Nå er de avhengig av å koordinere globale kampanjer, noe som er langt dyrere og hardere for filmstjernene. Skuespillere blir nå dyttet gjennom toukers markedsføringsturneer som går innom opptil 10 land. Lynton sammenligner det med politiske kampanjer. Skuespillere som er villige til å gå gjennom denne typen hektiske turneer, slik som for eksempel Jack Black i Gulliver’s Travels, vil bli mer ettertraktet for studioene.

De som har ansvar for internasjonal distribusjon har fått innflytelse på hva slags filmer som blir laget, og deres meninger blir vektlagt i studioenes ”green light”-avgjørelser. Filmer med utenlandske stjerner, locations og språk blir markedsført målrettet mot landene det gjelder. Sony trekker frem utenlandssuksessen til The Green Hornet (taiwansk helt, tysk/østerriksk skurk) og Resident Evil: Afterlife (japansk location) som vellykkede eksempler på denne strategien.

Filmer som spiller på spesielt amerikanske kulturreferanser går dårlig i utlandet og blir nedprioritert av studioene. Det samme gjelder komedier. Brad Grey sjef for Paramount Pictures, sier at de ikke vil produsere mange komedier fremover. Store actionspekkede filmer og filmer basert på kjente kilder er det som gjør det best i utenlandske markeder.

Utviklingen tjener de største aktørene, ikke fordi de har råd til de store eksplosjonene, men fordi det er de som sitter på apparatet og kompetansen til å kunne hente inn mest mulig penger fra det internasjonale markedet.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

USA mindre viktig for Hollywood

I 2001 var det utenlandske markedet for amerikansk like stort som innenlandsmarkedet, nå er det dobbelt så stort som innenlandsmarkedet. Hva gjør dette med det amerikanske filmtilbudet?

Utenlandsmarkedet har blitt langt viktigere for amerikansk film melder The Economist. I løpet av det siste tiåret har de amerikanske billettinntektene økt med rundt en tredjedel, mens de i resten av verden har blitt mer enn doblet. Amerikansk film tjener nå dobbelt så mye utenfor USA, som i USA.

Kombinert med fallende dvd-inntekter gjør dette at det utenlandske markedet blir stadig viktigere for Hollywood, og er med å forme hvilke filmer som blir laget. Filmer som flopper på det interne markedet kan bli reddet i utlandet. Dette har vi sett med for eksempel Prince of Persia, The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader og Gulliver’s Travels.
 

The Economist trekker frem tre viktige faktorer for veksten. En kino-boom i fremvoksende markeder som for eksempel Kina og Russland, økt fokus på å lage film som også  appellerer bredt utenfor USA og økt global markedsføring.

Frykten for piratkopiering har gjort at filmene slippes nesten samtidig over hele verden. Dette har forandret Hollywoods markedsføringsstrategier. Michael Lynton, sjef for Sony Pictures, forklarer at tidligere satset man på at rykter om suksess i USA kom til de utenlandske markedene og forberedte publikum på filmene som kom. Nå er de avhengig av å koordinere globale kampanjer, noe som er langt dyrere og hardere for filmstjernene. Skuespillere blir nå dyttet gjennom toukers markedsføringsturneer som går innom opptil 10 land. Lynton sammenligner det med politiske kampanjer. Skuespillere som er villige til å gå gjennom denne typen hektiske turneer, slik som for eksempel Jack Black i Gulliver’s Travels, vil bli mer ettertraktet for studioene.

De som har ansvar for internasjonal distribusjon har fått innflytelse på hva slags filmer som blir laget, og deres meninger blir vektlagt i studioenes ”green light”-avgjørelser. Filmer med utenlandske stjerner, locations og språk blir markedsført målrettet mot landene det gjelder. Sony trekker frem utenlandssuksessen til The Green Hornet (taiwansk helt, tysk/østerriksk skurk) og Resident Evil: Afterlife (japansk location) som vellykkede eksempler på denne strategien.

Filmer som spiller på spesielt amerikanske kulturreferanser går dårlig i utlandet og blir nedprioritert av studioene. Det samme gjelder komedier. Brad Grey sjef for Paramount Pictures, sier at de ikke vil produsere mange komedier fremover. Store actionspekkede filmer og filmer basert på kjente kilder er det som gjør det best i utenlandske markeder.

Utviklingen tjener de største aktørene, ikke fordi de har råd til de store eksplosjonene, men fordi det er de som sitter på apparatet og kompetansen til å kunne hente inn mest mulig penger fra det internasjonale markedet.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY