Nordic Short Films: Grimur Hákonarson

– Intensjonen var å lage en film om to homofile brytere som har et hemmelig forhold på landsbygda; en bygde-homo-bryte-film, sier Grimur Hákonarson om Wrestling.

Nordic Short Films er en unik dvd-utgivelse med nordiske kort- og novellefilmer. I forbindelse med utgivelsen presenterer vi her intervjuer med filmskaperne.

 

Hvordan startet arbeidet med Wrestling og under hvilke omstendigheter ble den laget?

– Wrestling var min første kortfilm etter jeg var ferdig på filmskolen i Praha (FAMU). Jeg produserte, regisserte og skrev den. Den var finansiert av Icelandic Film Centre og NFTF. Den hadde ganske høyt budsjett sammenlignet med mine andre filmer. Jeg brukte hele 2007 på å lage filmen og la ned mye arbeid i den.

 

Hva var dine intensjoner?

– Å lage en film om to homofile brytere som har et hemmelig forhold på landsbygda; en bygde-homo-bryte-film.

 

Hva var den største utfordringen – kunstnerisk og teknisk?

– Å få filmen til ikke å virke corny. Å forsøke å vise kjærligheten mellom disse to karakterene med brytesporten som metafor. Å forsøke å unngå klisjeer og pretensiøsitet som man ofte ser i slike filmer. Mitt mål var å lage en original kjærlighetshistorie med en spesiell islandsk stemning.

 

Hvordan ser du på resultatet i ettertid?

– Jeg tror jeg lyktes i å lage en ærlig og rørende film om emnet.

 

Hva var den største utfordringen – kunstnerisk og teknisk?

– Det er vanskeligere å filme på landsbygda enn jeg hadde trodd. Og dyrere enn jeg kunne forestilt meg. Det tok oss 9 dager å filme denne kortfilmen!

 

Hva har filmen betydd for din karriere?

– Denne filmen åpnet noen dører for meg og jeg fikk tilbud om å lage mer film. Jeg holder på å gjøre ferdig min første spillefilm Summerland nå. Wrestling vant 25 festivalpriser og ble solgt til mange land, så den har også betydd mye økonomisk.

 

Synes du at nordiske filmer har en bestemt stemning eller tone?

– Den klassiske skandinaviske smerten. Det er smerte i mine filmer, folk må lide. Men jeg synes skandinaviske filmer er mer deprimerende enn livet i Skandinavia er. Kanskje filmskaperne er deprimerte?

 

Ser du på deg selv som en nordisk regissør? Føler du deg knyttet til en bestemt nordisk tradisjon av historiefortelling eller til store nordiske kunstnere fra historien?

– Definitivt. Flere av mine favorittfilmskapere er nordiske: Kaurismäki, Bent Hamer, Lars von Trier, Jens Jonsson. Jeg vil beskrive meg selv som en ganske old-school nordisk filmskaper.

 

Hvilken nyere nordisk film har gjort størst inntrykk på deg?

– Breaking the Waves av Lars von Trier og Noi Albinoi av Dagur Kari.

 

Hva er det beste og verste med å produsere filmer i et nordisk samarbeid?

– Jeg fikk støtte fra Nordisk Film og TV-Fond til å lage Wrestling og hadde et godt samarbeid med dem. Bortsett fra det har jeg ikke mye erfaring med det.

 

Nordic Short Films er et samarbeid mellom Nordisk film- og tv-fond og de ledende nordiske filmmagasinene RUSHPRINT, Filmmagasinet Ekko, svenske FLM og finske Episodi.

 

Om du slår til på vårt abonnementstilbud får du Nordic Short Films-dvden med på kjøpet: ABONNEMENT MED DVD

 

Les intervjuer med flere av filmskaperne på Nordic Short Films:

Roy Andersson

Joachim Trier

Marius Holst

Bobbie Peers

Ruben Östlund

Jens Jonsson

Bo Hr. Hansen

Saara Saarela

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nordic Short Films: Grimur Hákonarson

– Intensjonen var å lage en film om to homofile brytere som har et hemmelig forhold på landsbygda; en bygde-homo-bryte-film, sier Grimur Hákonarson om Wrestling.

Nordic Short Films er en unik dvd-utgivelse med nordiske kort- og novellefilmer. I forbindelse med utgivelsen presenterer vi her intervjuer med filmskaperne.

 

Hvordan startet arbeidet med Wrestling og under hvilke omstendigheter ble den laget?

– Wrestling var min første kortfilm etter jeg var ferdig på filmskolen i Praha (FAMU). Jeg produserte, regisserte og skrev den. Den var finansiert av Icelandic Film Centre og NFTF. Den hadde ganske høyt budsjett sammenlignet med mine andre filmer. Jeg brukte hele 2007 på å lage filmen og la ned mye arbeid i den.

 

Hva var dine intensjoner?

– Å lage en film om to homofile brytere som har et hemmelig forhold på landsbygda; en bygde-homo-bryte-film.

 

Hva var den største utfordringen – kunstnerisk og teknisk?

– Å få filmen til ikke å virke corny. Å forsøke å vise kjærligheten mellom disse to karakterene med brytesporten som metafor. Å forsøke å unngå klisjeer og pretensiøsitet som man ofte ser i slike filmer. Mitt mål var å lage en original kjærlighetshistorie med en spesiell islandsk stemning.

 

Hvordan ser du på resultatet i ettertid?

– Jeg tror jeg lyktes i å lage en ærlig og rørende film om emnet.

 

Hva var den største utfordringen – kunstnerisk og teknisk?

– Det er vanskeligere å filme på landsbygda enn jeg hadde trodd. Og dyrere enn jeg kunne forestilt meg. Det tok oss 9 dager å filme denne kortfilmen!

 

Hva har filmen betydd for din karriere?

– Denne filmen åpnet noen dører for meg og jeg fikk tilbud om å lage mer film. Jeg holder på å gjøre ferdig min første spillefilm Summerland nå. Wrestling vant 25 festivalpriser og ble solgt til mange land, så den har også betydd mye økonomisk.

 

Synes du at nordiske filmer har en bestemt stemning eller tone?

– Den klassiske skandinaviske smerten. Det er smerte i mine filmer, folk må lide. Men jeg synes skandinaviske filmer er mer deprimerende enn livet i Skandinavia er. Kanskje filmskaperne er deprimerte?

 

Ser du på deg selv som en nordisk regissør? Føler du deg knyttet til en bestemt nordisk tradisjon av historiefortelling eller til store nordiske kunstnere fra historien?

– Definitivt. Flere av mine favorittfilmskapere er nordiske: Kaurismäki, Bent Hamer, Lars von Trier, Jens Jonsson. Jeg vil beskrive meg selv som en ganske old-school nordisk filmskaper.

 

Hvilken nyere nordisk film har gjort størst inntrykk på deg?

– Breaking the Waves av Lars von Trier og Noi Albinoi av Dagur Kari.

 

Hva er det beste og verste med å produsere filmer i et nordisk samarbeid?

– Jeg fikk støtte fra Nordisk Film og TV-Fond til å lage Wrestling og hadde et godt samarbeid med dem. Bortsett fra det har jeg ikke mye erfaring med det.

 

Nordic Short Films er et samarbeid mellom Nordisk film- og tv-fond og de ledende nordiske filmmagasinene RUSHPRINT, Filmmagasinet Ekko, svenske FLM og finske Episodi.

 

Om du slår til på vårt abonnementstilbud får du Nordic Short Films-dvden med på kjøpet: ABONNEMENT MED DVD

 

Les intervjuer med flere av filmskaperne på Nordic Short Films:

Roy Andersson

Joachim Trier

Marius Holst

Bobbie Peers

Ruben Östlund

Jens Jonsson

Bo Hr. Hansen

Saara Saarela

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY