Kickstart på finansieringen

Nettsiden Kickstarter gir filmskapere nye muligheter til å finansiere filmene sine gjennom donasjoner over nettet.

Kickstarter er en nettside som ble startet i 2009. Konseptet er at kreative mennesker kan legge ut beskrivelser av sine prosjekter, så kan leserne støtte prosjektene de liker med små og store donasjoner. Prosessen blir kalt crowd-funding. Siden oppstarten har de hjulpet til å finansiere mer enn 1500 prosjekter, melder New York Times.

Dan Nuxoll i filmorganisasjonen Rooftop Films mener Kickstarter er blitt en viktig størrelse innen det amerikanske independent-miljøet.

– Nesten alle filmskapere jeg kjenner gjør en Kickstarter nå. Det har forandret ting, sier Nuxoll til New York Times.
 

I helgen holder Kickstarter i samarbeid med Rooftop Films sin første filmfestival for å presentere noen av prosjektene de har finansiert.
 

– For mange av disse prosjektene finnes det ikke noen klar arena hvor de kan vise sitt arbeide, spesielt for filmene som aldri har fått kinodistribusjon, og som ikke var ment for det. Mye av dette er små hjemmesnekrede prosjekter, jeg liker tanken om å gi dem et forum, sier Yancey Strickler en av grunnleggerne av Kickstarter.

Festivalen blir også første mulighet for mange av finansiørene til å få se de ferdige filmene. Arrangørene og filmskaperne sier de ikke er nervøse for responsen fra dem og vektlegger at det ikke er meningen finansiørene skal ha noen økonomisk gevinst.
 

– En av de positive tingene med Kickstarter er at det ikke er folk som investerer i prosjektene. Det er ingen gevinst bortsett fra at du er involvert i prosjektet. Tanken er å støtte kunstnerne i det de gjør på det nivået de gjør det, sier Nuxoll.
 

Når en legger inn et prosjekt på kickstarter setter en selv et mål for hvor mye penger man trenger, og en deadline til å nå målet. Hvis prosjektet ikke når målet innen deadline får det ingen penger. Kickstarter finansieres ved at de tar 5 % av donasjonene, men kun hvis prosjektet når målet sitt, hvis ikke går donasjonene tilbake til de som har donert. De hevder heller ikke noe eierskap til prosjektene de hjelper å finansiere.
 

Nettsiden er ikke kun for film, men er åpen for alle typer kreative prosjekter. Donasjonene går gjennom Amazons betalingssystem og er derfor foreløpig bare tilgjengelig for de som har en amerikansk bank-konto.

 

Les mer om Kickstarter:

New York Times: For web-financed film projects, a curtain rises

Inc.com: How to use Kickstarter to launch a business

 

 

4 kommentarer til Kickstart på finansieringen

 1. Hei
  Fin artikkel om Kickstarter.
  Vil bare informere at det lanseres et «norsk» alternativ til Kickstarter med Europa i første rekke som målgruppe.
  Har Innovasjon Norge i ryggen og tar sikte på å lanseres i september i år. Ta gjerne kontakt for mer info
  Mvh
  Jacob berg thomassen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Kickstart på finansieringen

Nettsiden Kickstarter gir filmskapere nye muligheter til å finansiere filmene sine gjennom donasjoner over nettet.

Kickstarter er en nettside som ble startet i 2009. Konseptet er at kreative mennesker kan legge ut beskrivelser av sine prosjekter, så kan leserne støtte prosjektene de liker med små og store donasjoner. Prosessen blir kalt crowd-funding. Siden oppstarten har de hjulpet til å finansiere mer enn 1500 prosjekter, melder New York Times.

Dan Nuxoll i filmorganisasjonen Rooftop Films mener Kickstarter er blitt en viktig størrelse innen det amerikanske independent-miljøet.

– Nesten alle filmskapere jeg kjenner gjør en Kickstarter nå. Det har forandret ting, sier Nuxoll til New York Times.
 

I helgen holder Kickstarter i samarbeid med Rooftop Films sin første filmfestival for å presentere noen av prosjektene de har finansiert.
 

– For mange av disse prosjektene finnes det ikke noen klar arena hvor de kan vise sitt arbeide, spesielt for filmene som aldri har fått kinodistribusjon, og som ikke var ment for det. Mye av dette er små hjemmesnekrede prosjekter, jeg liker tanken om å gi dem et forum, sier Yancey Strickler en av grunnleggerne av Kickstarter.

Festivalen blir også første mulighet for mange av finansiørene til å få se de ferdige filmene. Arrangørene og filmskaperne sier de ikke er nervøse for responsen fra dem og vektlegger at det ikke er meningen finansiørene skal ha noen økonomisk gevinst.
 

– En av de positive tingene med Kickstarter er at det ikke er folk som investerer i prosjektene. Det er ingen gevinst bortsett fra at du er involvert i prosjektet. Tanken er å støtte kunstnerne i det de gjør på det nivået de gjør det, sier Nuxoll.
 

Når en legger inn et prosjekt på kickstarter setter en selv et mål for hvor mye penger man trenger, og en deadline til å nå målet. Hvis prosjektet ikke når målet innen deadline får det ingen penger. Kickstarter finansieres ved at de tar 5 % av donasjonene, men kun hvis prosjektet når målet sitt, hvis ikke går donasjonene tilbake til de som har donert. De hevder heller ikke noe eierskap til prosjektene de hjelper å finansiere.
 

Nettsiden er ikke kun for film, men er åpen for alle typer kreative prosjekter. Donasjonene går gjennom Amazons betalingssystem og er derfor foreløpig bare tilgjengelig for de som har en amerikansk bank-konto.

 

Les mer om Kickstarter:

New York Times: For web-financed film projects, a curtain rises

Inc.com: How to use Kickstarter to launch a business

 

 

4 Responses to Kickstart på finansieringen

 1. Hei
  Fin artikkel om Kickstarter.
  Vil bare informere at det lanseres et «norsk» alternativ til Kickstarter med Europa i første rekke som målgruppe.
  Har Innovasjon Norge i ryggen og tar sikte på å lanseres i september i år. Ta gjerne kontakt for mer info
  Mvh
  Jacob berg thomassen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY