Hva er poenget med en mannekanal?

Denne uken startet TVNorge sin nye mannekanal Max. Men er det en god plan å programmere som NRK 2 og promotere seg som Vi Menn, spør Anders Fagerholt.

Mandag hadde TVNorges nye nisjekanal premiere. Denne gangen er nisjen de sikter seg inn mot halvparten av jordas befolkning. Menn.

Kanalen lanseres med hele pakken av kjønnsklisjeer. Plakater av speedometere som viser full gass, forsterkere som er skrudd opp til 11. Ideen var tydelig, nå skal gutta få seg en egen kanal, en kanal med fart og spenning for oss med hår på brøstet.

– Vi ser at menns TV-konsum øker mest, og vil derfor møte den etterspørselen med litt maskulin underholdning. Ser vi bort fra sport, er det ikke mange tilbud rettet mot menn. Men nå kommer MAX, sannsynligvis Norges tøffeste TV-kanal, lyder den mer saklige argumentasjonen for kanalen fra TVNorge-sjef Harald Strømme på TVNorges nettsider.

Man trenger ikke ha en doktorgrad i kjønnsforskning for å skjønne at dette er et konstruert behov. Jeg skjønner at dette er et utmerket innsalg til annonsører, men det har lite med virkeligheten å gjøre. Det er ikke et underskudd av tv-tilbud for menn. Jeg kan i hvert fall ikke huske sist jeg satte meg ned foran tven og tenkte ”Nå skulle jeg sannelig ønske at det kom noen programmer som appellerer til det faktum at jeg har utover-tiss!”.

Jeg er fullt klar over at Vi menn-generasjonen fortsatt eksisterer. Det finnes et marked for de som har lyst til å selge seg inn på den gamle mannsrollen, og floskler som ”la menn være menn”. Det som derimot forvirrer meg med Max er at denne kanalen ikke er rettet mot dem.

Selv om markedsføringen tilsier at her skal vi få en tøff og macho kanal er sendeskjema frontet av serier som Mad Men, Breaking Bad, Late night with Conan O’Brien og The Big Bang Theory. Det nøyaktig motsatte av det det er solgt inn som. Hvem er det TVNorge prøver å nå?

Mad Men og Breaking Bad er kvalitetsserier som omhandler og problematiserer mannsrollen. Serier som nettopp fordrer at man har et reflektert forhold til kjønnsroller. Mad Men retter seg også i minst like stor grad til et kvinnelig publikum som et mannlig. For meg virker det som Max prøver å ri to hester på en gang. De skal både treffe det moderne manne-idealet og det gamle macho-idealet.

Dette virker som en umulig oppgave. Etter flere tiår med diskusjon om hva den nye mannsrollen består i er har vi ikke kommet til noe klart svar, men en ting er vel sikkert, den moderne mannen vil i hvert fall ikke assosieres med den gamle mannsrollen. Og ideen om å starte en mannekanal er definitivt noe som hører den gamle mannsrollen til.

Med kvalitetsserier som Mad Men og Breaking Bad på programmet er det vanskelig å ikke ønske den nye kanalen lykke til. Men hvis målet er å nå kvalitetsbevisste seere, som ønsker seg god, smart underholdning, hvorfor er det da nødvendig å drukne det hele i en klam eim av kjønnsfascisme? Det høres i hvert fall ikke ut som en spesielt god plan å programmere som NRK 2 og promotere seg som Vi Menn.

 

Anders Fagerholt er journalist/redaksjonssekretær i Rushprint og manusforfatter.

 

Tidligere innlegg av Anders Fagerholt:

Nerdenes evolusjon

Nerdenes svanesang?

Årets høydepunkt -rett på dvd

Litt-syndromet i norsk film

Den pragmatiske filmen

3D-filmens mørke fortid

2 kommentarer til Hva er poenget med en mannekanal?

 1. Herlig skrevet!
  Jeg tenkte mye det samme, men fra en kvinnes posisjon. Programtilbudet appelerer like mye til meg, men jeg skal jo åpenlyst ikke ha lyst til å se på dette. Ifølge samme kanaleier skal jeg ønske å fylle opp tiden min med kjærlighets-reality, Judge Judy og romantiske komedier.

  Det hele er et ubehagelig gufs fra 50-/60-tallet.

 2. Det finnes bare en kanal i Norge som er verdt å se på, og det er NRK. Til nød TV2. De kommersielle tv kanalene sender bare de samme dårlige amerikanske seriene, doku såper og reality serier. Denne Max kanalen har jeg ikke en gang giddet å skru på fordi den bare sender det samme amerikanske søppelet. Spesielt irritert er jeg på TVN som prøver å hjernevaske publikum med 4 daglige episoder av CSI. Jeg har fått nok av Heroes, Lost og NCIS. Hadde de nå en gang vært skikkelig mandig og sendt John Wayne filmer så skulle jeg ikke sagt noe, men disse dårlige TV seriene fra de siste ti årene er det ikke verdt å bry seg med.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Hva er poenget med en mannekanal?

Denne uken startet TVNorge sin nye mannekanal Max. Men er det en god plan å programmere som NRK 2 og promotere seg som Vi Menn, spør Anders Fagerholt.

Mandag hadde TVNorges nye nisjekanal premiere. Denne gangen er nisjen de sikter seg inn mot halvparten av jordas befolkning. Menn.

Kanalen lanseres med hele pakken av kjønnsklisjeer. Plakater av speedometere som viser full gass, forsterkere som er skrudd opp til 11. Ideen var tydelig, nå skal gutta få seg en egen kanal, en kanal med fart og spenning for oss med hår på brøstet.

– Vi ser at menns TV-konsum øker mest, og vil derfor møte den etterspørselen med litt maskulin underholdning. Ser vi bort fra sport, er det ikke mange tilbud rettet mot menn. Men nå kommer MAX, sannsynligvis Norges tøffeste TV-kanal, lyder den mer saklige argumentasjonen for kanalen fra TVNorge-sjef Harald Strømme på TVNorges nettsider.

Man trenger ikke ha en doktorgrad i kjønnsforskning for å skjønne at dette er et konstruert behov. Jeg skjønner at dette er et utmerket innsalg til annonsører, men det har lite med virkeligheten å gjøre. Det er ikke et underskudd av tv-tilbud for menn. Jeg kan i hvert fall ikke huske sist jeg satte meg ned foran tven og tenkte ”Nå skulle jeg sannelig ønske at det kom noen programmer som appellerer til det faktum at jeg har utover-tiss!”.

Jeg er fullt klar over at Vi menn-generasjonen fortsatt eksisterer. Det finnes et marked for de som har lyst til å selge seg inn på den gamle mannsrollen, og floskler som ”la menn være menn”. Det som derimot forvirrer meg med Max er at denne kanalen ikke er rettet mot dem.

Selv om markedsføringen tilsier at her skal vi få en tøff og macho kanal er sendeskjema frontet av serier som Mad Men, Breaking Bad, Late night with Conan O’Brien og The Big Bang Theory. Det nøyaktig motsatte av det det er solgt inn som. Hvem er det TVNorge prøver å nå?

Mad Men og Breaking Bad er kvalitetsserier som omhandler og problematiserer mannsrollen. Serier som nettopp fordrer at man har et reflektert forhold til kjønnsroller. Mad Men retter seg også i minst like stor grad til et kvinnelig publikum som et mannlig. For meg virker det som Max prøver å ri to hester på en gang. De skal både treffe det moderne manne-idealet og det gamle macho-idealet.

Dette virker som en umulig oppgave. Etter flere tiår med diskusjon om hva den nye mannsrollen består i er har vi ikke kommet til noe klart svar, men en ting er vel sikkert, den moderne mannen vil i hvert fall ikke assosieres med den gamle mannsrollen. Og ideen om å starte en mannekanal er definitivt noe som hører den gamle mannsrollen til.

Med kvalitetsserier som Mad Men og Breaking Bad på programmet er det vanskelig å ikke ønske den nye kanalen lykke til. Men hvis målet er å nå kvalitetsbevisste seere, som ønsker seg god, smart underholdning, hvorfor er det da nødvendig å drukne det hele i en klam eim av kjønnsfascisme? Det høres i hvert fall ikke ut som en spesielt god plan å programmere som NRK 2 og promotere seg som Vi Menn.

 

Anders Fagerholt er journalist/redaksjonssekretær i Rushprint og manusforfatter.

 

Tidligere innlegg av Anders Fagerholt:

Nerdenes evolusjon

Nerdenes svanesang?

Årets høydepunkt -rett på dvd

Litt-syndromet i norsk film

Den pragmatiske filmen

3D-filmens mørke fortid

2 Responses to Hva er poenget med en mannekanal?

 1. Herlig skrevet!
  Jeg tenkte mye det samme, men fra en kvinnes posisjon. Programtilbudet appelerer like mye til meg, men jeg skal jo åpenlyst ikke ha lyst til å se på dette. Ifølge samme kanaleier skal jeg ønske å fylle opp tiden min med kjærlighets-reality, Judge Judy og romantiske komedier.

  Det hele er et ubehagelig gufs fra 50-/60-tallet.

 2. Det finnes bare en kanal i Norge som er verdt å se på, og det er NRK. Til nød TV2. De kommersielle tv kanalene sender bare de samme dårlige amerikanske seriene, doku såper og reality serier. Denne Max kanalen har jeg ikke en gang giddet å skru på fordi den bare sender det samme amerikanske søppelet. Spesielt irritert er jeg på TVN som prøver å hjernevaske publikum med 4 daglige episoder av CSI. Jeg har fått nok av Heroes, Lost og NCIS. Hadde de nå en gang vært skikkelig mandig og sendt John Wayne filmer så skulle jeg ikke sagt noe, men disse dårlige TV seriene fra de siste ti årene er det ikke verdt å bry seg med.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY