Støtte til ambisiøs Afghanistan-serie

Dokumentar-serien Krigens Pris om Norges engasjement i Afghanistan er et av prosjektene som fikk støtte fra NFI i denne tildelingsrunden. Til sammen fikk 11 prosjekter støtte.

NFI melder om nye produksjonstilskudd i en pressemelding. 5 dokumentarprosjekter og seks samproduksjoner fikk tilskudd i denne tildelingsrunden.
 

Produksjonstilskudd til dokumentarfilmer som ikke er kinofilm, Nye veier til dokumentar og dokumentar tv-serie:

 

Keiseren, Lene Løtvedt as, er tildelt kr 1.100.000
Produsent Lene Løtvedt Manuskript Hans Mjelva og Lars Skorpen Regissør Lars Skorpen
Hilmar Reksten var blant verdens fire-fem største skipsredere – han var en Askeladden- figur. I 1975 kollapset eventyret med oljekrisen. Etablissementet snudde seg mot han, staten og kreditorene gikk til angrep. Jakten på den hemmelige utenlandsformuen startet.
”Denne dokumentarfilmen er en godt oppbygget historisk biografi som gjennom Reksten-historien også forteller historien om norsk skipsfart. Filmen er av nasjonal interesse og betydning og vil gi oss innblikk i en verden man sjelden får innsyn i og som fortsatt dominerer norsk økonomi,” sier filmkonsulent Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi som begrunnelse for tildelingen.

Klasse, Laterna Magica as, er tildelt kr 750.000 (Nye veier til dokumentar)
Produsent Paul René Roestad Manuskript og regi Marthe Stokvik
Dokumentarfilmprosjektet Klasse ønsker å tilbakevise myten om at velferdsstaten har gitt alle lik mulighet. Regissøren mener det fremdeles er slik at adgangen til posisjoner forhindres av økonomiske og sosiale barrierer, og hun mener at man har overdrevne forestillinger om hvor langt demokratiseringen i Norge har kommet. Filmens intensjon er å formidle at det i velferdsstaten fremdeles finnes klasseforskjeller.
”Regissør Marthe Stokvik og produsent Paul René Roestad med selskapet Laterna Magica har lenge ønsket å belyse dette tema gjennom å lage en subjektiv samfunnskritisk dokumentarfilm. Samtidig har det vært en utfordring for dem å filmatisere tema. Med utgangspunkt i arkivmaterialer har de funnet en formmessig helhet med sine egne visjoner, som kan bli en opplevelseskronikk om klasseskille med historisk tilbakeblikk opp mot nåtidens samfunn i Norge”, sier konsulent Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi.

Krigens pris, Flimmer Film as, er tildelt kr 1.250.000 (Dokumentar tv-serie)
Produsent Lars Løge Manuskript Odd Isungset, Øystein Bogen, Fredrik Græsvik Regissør Odd Isungset, Øysten Bogen og Fredrik Græsvik
Ambisiøst anlagt serie om det norske engasjementet i Afghanistan – som offisielt ikke kalles krigføring, men likner til forveksling. I en tredelt serie vil Øystein Bogen gi bakgrunn for hvorfor Norge ble involvert, Fredrik Græsvik vil ta oss med blant de norske soldatene i konfliktområder i Afghanistan og endelig vil Odd Isungset gi et bilde av hva krigen koster – både ved at det går liv og prisen familien må betale.

”Det kan dokumenteres en avtale med Forsvaret om god tilgang til operasjoner i krigssonen. Produsent Lars Løge i Flimmer Film har satt sammen en svært kompetent gruppe til å gjennomføre prosjektet, og det er all grunn til å tro at dette vil bli en sterk dokumentarserie med et viktig innhold som vil skape debatt”, sier konsulent Stig Andersen.

 

Rushprint intervjuet Fredrik Græsvik og Odd Isungset om prosjektet i utgave nr. 3 i år. Til Rushprint sier Græsvik at han merket en indignasjon hos de norske soldatene over at de ble ignorert hjemme.

– Sist gang en norsk soldat ble drept i januar, kom flere soldater bort til meg og spurte hvorfor vi ikke viser mer av hvordan det er. De forteller om sine opplevelser til familie og venner, men blir noen ganger ikke trodd, fordi ingen har sett noe av det på tv. De ønsker selvsagt å bli sett og anerkjent for det de gjør, men opplever at det motsatte er tilfelle, sier Græsvik.

 

Roar Strand, Motlys as, er tildelt kr 750.000 (Nye veier til dokumentar)
Produsent Brede Hovland Manuskript og regissør Rune Denstad Langlo
”Rune Denstad Langlo er en produsent og regissør som har markert seg innen norsk dokumentar så vel som fiksjon. Dokumentarseriene Alt for Norge og 99% ærlig, samt spillefilmen Nord viser alle hans allsidige talent. Som dokumentarist ønsker han nå å gjennomføre et prosjekt der opptakstiden begrenses mest mulig, og der det brukes flere kameraer – og dermed utforskes flerkamerateknikken i forhold til "virkeligheten". Dokumentarfilmen Roar Strand følger den legendariske roseborgspillerens aller siste fotballkamp på hjemmebane gjennom menneskene og miljøet rundt ham, uten at han intervjues. Jeg har store forventninger til denne dokumentaren som nettopp byr på de utfordringene og snubletrådene en ung, men likevel etablert filmskaper her stiller seg – helt i tråd med hensikten til programmet Nye veier til dokumentar”, sier konsulent Stig Andersen.

Young man afraid, Flimmer Film as, er tildelt kr 750.000 (Nye veier til dokumentar)
Produsent Lars Løge Manuskript og regissør Christer Fasmer
”Regissør Christer Fasmer har gjennom årene påbegynt mange dokumentarfilmer det av ulike grunner ikke ble noe av. Nå retter han kameraet mot seg selv, og forteller historien om hvorfor prosjektene gikk i vasken. Samtidig har han selv gått gjennom store forandringer i sitt liv. Han er blitt far og hans egen far er død – og han ser på dermed på livet og fortiden med nye øyne. Slik blir dette også en fortelling om en modningsprosess, og om det å utviske forskjellen mellom å være filmskaper og privatmenneske,” uttaler konsulent Stig Andersen.

Tilskudd til samproduksjon av kinofilm med utenlandsk hovedprodusent:

En annan stans i Sverige, Pomor Film AS ved Knut Skoglund, er tildelt kr 400.000
Produsent Davja film ved Anna Björk Manuskript Hans Gunnarsson Regissør Kjell-Åke Andersson.
Historien er et multiplot drama fra et lite sted i Sverige. Forskjellige skjebner knyttes sammen gjennom tilfeldigheter og i løpet av filmen får man forklaringen på en mordgåte.

Nåde, Neofilm AS ved Aage Aaberget, er tildelt kr 1.200.000
Produsent Knudsen & Streuber ved Kristine Knudsen Manuskript Kim Fupz Aakeson Regissør Mathias Glasner
Nåde handler om et ektepar som flytter til Norge. Ekteskapet skranter, men når hun kjører på noe som viser seg å være ei jente finner de tilbake til fellesskapet. Hun blir ikke tatt for dette, men ønsket om å fortelle sannheten presser seg sakte men sikkert frem hos mannen. Den danske manusforfatteren Kim Fupz Aakeson er kjent for manuset til filmer som En ganske snill mann, Det eneste ene og Andre omgang.

 

Waves from Home, Maipo AS, er tildelt kr 1.100.000
Produsent Fladen Film ved Patrick Ryborn Manuskript og regissør Peter Dalle
Waves from Home er en film lagt til begynnelsen av andre verdenskrig. En vitenskaplig ekspedisjon reiser til Svaldbard for å forske. Her er mange nasjonaliteter samlet – også en tysker – og det hele utvikler seg til et spennende drama på liv og død.


Gumby, 4 ½ Fiksjon as ved Turid Øversveen, er tildelt kr 800.000

Produsent Bob film ved Jan Blomgren og Anna Croneman Manuskript og regissør Patrik Eklund
En litt underlig, svart komedie om en gruppe mennesker som har strøm- og strålingsenergi. De er mennesker som prøver å sabotere både strømforsyningen og telekommunikasjonen i byen der de bor. Dette får selvfølgelig mange uventede konsekvenser.

Stella days, Paradox Produksjon AS ved Stein B. Kvae, er tildelt kr 1.000.000
Produsent New Grange ved Jackie Larkin Manuskript Antoine O`Flatharta Regissør Thaddeus O`Sullivan
Stella Days er en film om en katolsk prest i en liten landsby i Irland i 1956 som er fasinert av film og kino. Biskopen vil bygge ny kirke og presten vil da starte kino for å finansiere dette, men møter mye motstand mot dette lokalt. Filmen er basert på en memoarbok og bearbeidet til film av manuskriptforfatteren Antoine O` Flaharta, som er en kjent irsk dramatiker. Martin Sheen skal spille hovedrollen i filmen.


To liv, Helgeland film AS ved Axel Helgeland, er tildelt kr 1.400.000

Produsent Zinoberfilm ved Dieter Zeppefield Manuskript Stein Ståle Berg og Regissør Georg Maas
Zwei LebenTo Liv – er en tysk-norsk samproduksjon hvor hovedhandlingen foregår i Norge. Det er et tett familiedrama om hemmeligheter og løgner, med elementer av politisk thriller. Historien er fiksjon, men den bygger på historiske fakta. Bakteppet er rettsprosessen mot den norske stat på vegne av krigsbarna (barn av norske mødre og tyske soldater), med referanser til den kalde krigen, delingen av Tyskland og Berlinmurens fall.  Kjente norske skuespillere vil bekle en rekke store roller, bl.a. er produsentene i dialog med Liv Ullmann om en av hovedrollene.

 

1 kommentar til Støtte til ambisiøs Afghanistan-serie

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Støtte til ambisiøs Afghanistan-serie

Dokumentar-serien Krigens Pris om Norges engasjement i Afghanistan er et av prosjektene som fikk støtte fra NFI i denne tildelingsrunden. Til sammen fikk 11 prosjekter støtte.

NFI melder om nye produksjonstilskudd i en pressemelding. 5 dokumentarprosjekter og seks samproduksjoner fikk tilskudd i denne tildelingsrunden.
 

Produksjonstilskudd til dokumentarfilmer som ikke er kinofilm, Nye veier til dokumentar og dokumentar tv-serie:

 

Keiseren, Lene Løtvedt as, er tildelt kr 1.100.000
Produsent Lene Løtvedt Manuskript Hans Mjelva og Lars Skorpen Regissør Lars Skorpen
Hilmar Reksten var blant verdens fire-fem største skipsredere – han var en Askeladden- figur. I 1975 kollapset eventyret med oljekrisen. Etablissementet snudde seg mot han, staten og kreditorene gikk til angrep. Jakten på den hemmelige utenlandsformuen startet.
”Denne dokumentarfilmen er en godt oppbygget historisk biografi som gjennom Reksten-historien også forteller historien om norsk skipsfart. Filmen er av nasjonal interesse og betydning og vil gi oss innblikk i en verden man sjelden får innsyn i og som fortsatt dominerer norsk økonomi,” sier filmkonsulent Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi som begrunnelse for tildelingen.

Klasse, Laterna Magica as, er tildelt kr 750.000 (Nye veier til dokumentar)
Produsent Paul René Roestad Manuskript og regi Marthe Stokvik
Dokumentarfilmprosjektet Klasse ønsker å tilbakevise myten om at velferdsstaten har gitt alle lik mulighet. Regissøren mener det fremdeles er slik at adgangen til posisjoner forhindres av økonomiske og sosiale barrierer, og hun mener at man har overdrevne forestillinger om hvor langt demokratiseringen i Norge har kommet. Filmens intensjon er å formidle at det i velferdsstaten fremdeles finnes klasseforskjeller.
”Regissør Marthe Stokvik og produsent Paul René Roestad med selskapet Laterna Magica har lenge ønsket å belyse dette tema gjennom å lage en subjektiv samfunnskritisk dokumentarfilm. Samtidig har det vært en utfordring for dem å filmatisere tema. Med utgangspunkt i arkivmaterialer har de funnet en formmessig helhet med sine egne visjoner, som kan bli en opplevelseskronikk om klasseskille med historisk tilbakeblikk opp mot nåtidens samfunn i Norge”, sier konsulent Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi.

Krigens pris, Flimmer Film as, er tildelt kr 1.250.000 (Dokumentar tv-serie)
Produsent Lars Løge Manuskript Odd Isungset, Øystein Bogen, Fredrik Græsvik Regissør Odd Isungset, Øysten Bogen og Fredrik Græsvik
Ambisiøst anlagt serie om det norske engasjementet i Afghanistan – som offisielt ikke kalles krigføring, men likner til forveksling. I en tredelt serie vil Øystein Bogen gi bakgrunn for hvorfor Norge ble involvert, Fredrik Græsvik vil ta oss med blant de norske soldatene i konfliktområder i Afghanistan og endelig vil Odd Isungset gi et bilde av hva krigen koster – både ved at det går liv og prisen familien må betale.

”Det kan dokumenteres en avtale med Forsvaret om god tilgang til operasjoner i krigssonen. Produsent Lars Løge i Flimmer Film har satt sammen en svært kompetent gruppe til å gjennomføre prosjektet, og det er all grunn til å tro at dette vil bli en sterk dokumentarserie med et viktig innhold som vil skape debatt”, sier konsulent Stig Andersen.

 

Rushprint intervjuet Fredrik Græsvik og Odd Isungset om prosjektet i utgave nr. 3 i år. Til Rushprint sier Græsvik at han merket en indignasjon hos de norske soldatene over at de ble ignorert hjemme.

– Sist gang en norsk soldat ble drept i januar, kom flere soldater bort til meg og spurte hvorfor vi ikke viser mer av hvordan det er. De forteller om sine opplevelser til familie og venner, men blir noen ganger ikke trodd, fordi ingen har sett noe av det på tv. De ønsker selvsagt å bli sett og anerkjent for det de gjør, men opplever at det motsatte er tilfelle, sier Græsvik.

 

Roar Strand, Motlys as, er tildelt kr 750.000 (Nye veier til dokumentar)
Produsent Brede Hovland Manuskript og regissør Rune Denstad Langlo
”Rune Denstad Langlo er en produsent og regissør som har markert seg innen norsk dokumentar så vel som fiksjon. Dokumentarseriene Alt for Norge og 99% ærlig, samt spillefilmen Nord viser alle hans allsidige talent. Som dokumentarist ønsker han nå å gjennomføre et prosjekt der opptakstiden begrenses mest mulig, og der det brukes flere kameraer – og dermed utforskes flerkamerateknikken i forhold til "virkeligheten". Dokumentarfilmen Roar Strand følger den legendariske roseborgspillerens aller siste fotballkamp på hjemmebane gjennom menneskene og miljøet rundt ham, uten at han intervjues. Jeg har store forventninger til denne dokumentaren som nettopp byr på de utfordringene og snubletrådene en ung, men likevel etablert filmskaper her stiller seg – helt i tråd med hensikten til programmet Nye veier til dokumentar”, sier konsulent Stig Andersen.

Young man afraid, Flimmer Film as, er tildelt kr 750.000 (Nye veier til dokumentar)
Produsent Lars Løge Manuskript og regissør Christer Fasmer
”Regissør Christer Fasmer har gjennom årene påbegynt mange dokumentarfilmer det av ulike grunner ikke ble noe av. Nå retter han kameraet mot seg selv, og forteller historien om hvorfor prosjektene gikk i vasken. Samtidig har han selv gått gjennom store forandringer i sitt liv. Han er blitt far og hans egen far er død – og han ser på dermed på livet og fortiden med nye øyne. Slik blir dette også en fortelling om en modningsprosess, og om det å utviske forskjellen mellom å være filmskaper og privatmenneske,” uttaler konsulent Stig Andersen.

Tilskudd til samproduksjon av kinofilm med utenlandsk hovedprodusent:

En annan stans i Sverige, Pomor Film AS ved Knut Skoglund, er tildelt kr 400.000
Produsent Davja film ved Anna Björk Manuskript Hans Gunnarsson Regissør Kjell-Åke Andersson.
Historien er et multiplot drama fra et lite sted i Sverige. Forskjellige skjebner knyttes sammen gjennom tilfeldigheter og i løpet av filmen får man forklaringen på en mordgåte.

Nåde, Neofilm AS ved Aage Aaberget, er tildelt kr 1.200.000
Produsent Knudsen & Streuber ved Kristine Knudsen Manuskript Kim Fupz Aakeson Regissør Mathias Glasner
Nåde handler om et ektepar som flytter til Norge. Ekteskapet skranter, men når hun kjører på noe som viser seg å være ei jente finner de tilbake til fellesskapet. Hun blir ikke tatt for dette, men ønsket om å fortelle sannheten presser seg sakte men sikkert frem hos mannen. Den danske manusforfatteren Kim Fupz Aakeson er kjent for manuset til filmer som En ganske snill mann, Det eneste ene og Andre omgang.

 

Waves from Home, Maipo AS, er tildelt kr 1.100.000
Produsent Fladen Film ved Patrick Ryborn Manuskript og regissør Peter Dalle
Waves from Home er en film lagt til begynnelsen av andre verdenskrig. En vitenskaplig ekspedisjon reiser til Svaldbard for å forske. Her er mange nasjonaliteter samlet – også en tysker – og det hele utvikler seg til et spennende drama på liv og død.


Gumby, 4 ½ Fiksjon as ved Turid Øversveen, er tildelt kr 800.000

Produsent Bob film ved Jan Blomgren og Anna Croneman Manuskript og regissør Patrik Eklund
En litt underlig, svart komedie om en gruppe mennesker som har strøm- og strålingsenergi. De er mennesker som prøver å sabotere både strømforsyningen og telekommunikasjonen i byen der de bor. Dette får selvfølgelig mange uventede konsekvenser.

Stella days, Paradox Produksjon AS ved Stein B. Kvae, er tildelt kr 1.000.000
Produsent New Grange ved Jackie Larkin Manuskript Antoine O`Flatharta Regissør Thaddeus O`Sullivan
Stella Days er en film om en katolsk prest i en liten landsby i Irland i 1956 som er fasinert av film og kino. Biskopen vil bygge ny kirke og presten vil da starte kino for å finansiere dette, men møter mye motstand mot dette lokalt. Filmen er basert på en memoarbok og bearbeidet til film av manuskriptforfatteren Antoine O` Flaharta, som er en kjent irsk dramatiker. Martin Sheen skal spille hovedrollen i filmen.


To liv, Helgeland film AS ved Axel Helgeland, er tildelt kr 1.400.000

Produsent Zinoberfilm ved Dieter Zeppefield Manuskript Stein Ståle Berg og Regissør Georg Maas
Zwei LebenTo Liv – er en tysk-norsk samproduksjon hvor hovedhandlingen foregår i Norge. Det er et tett familiedrama om hemmeligheter og løgner, med elementer av politisk thriller. Historien er fiksjon, men den bygger på historiske fakta. Bakteppet er rettsprosessen mot den norske stat på vegne av krigsbarna (barn av norske mødre og tyske soldater), med referanser til den kalde krigen, delingen av Tyskland og Berlinmurens fall.  Kjente norske skuespillere vil bekle en rekke store roller, bl.a. er produsentene i dialog med Liv Ullmann om en av hovedrollene.

 

One Response to Støtte til ambisiøs Afghanistan-serie

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY