Sier opp alle ansatte

Etter 11 år som et av landets ledende produksjonselskap for dokumentarfilm, er det nå slutt. Bergensbaserte Corax Videoproduksjon må si opp fire av sine ansatte. – Med det nåværende tildelingssystemet, kan vi ikke fortsette, sier daglig leder Magne Hagen Sleire.

Den 5.juli skrev Rushprint om Motlys som nå kommer til å droppe dokumentarfilm. Vilkårene er håpløse, sa regissør Rune Denstad Langlo. Nå står produksjonsselskapet Corax i Bergen på dørstokken. Selskapet har holdt på siden 1998, og har en rekke dokumentarfilmer bak seg. De har jevnlig levert enkeltdokumentarer for NRK og TV 2.

Daglig leder og dokumentarfilm produsent Magne Helge Sleire syntes det er tragisk at selskapet må kutte ned på ansatte.

– Sånn som tildelingssystemet for dokumentarfilm er i dag kan vi ikke fortsette. Det ender opp med at vi bare tapper og tapper. Det vi foretar oss nå er en redningsaksjon. Vi har hele tiden prøvd å få tak i de mulighetene NFI har, men når vi ikke når frem til filmfondet med våre saker blir vi nødt til å kutte, sier Sleire.

 

Corax har tidligere mottatt støtte fra NFI, men dette har kun vært små beløper.

– Vi fikk 80.000 i år, 300.000 i fjor og 100.000 to år før det. Det er bare blåbær, mener Sleire.

 

 

KUTTE NED PÅ STØTTEN

 

For fire år siden ansatte Corax flere regissører, samt en assistent. I løpet av neste år vil de stå igjen med et enkeltmannsforetak.


Skuffet dokumentarist: Magne Hagen Sleire (foto: Corax)

 

– Gjennom en årrekke har vi bygget opp selskapet uten offentlige midler. Vi har økt produksjonen, og produsert opp til tre filmer i året. Vi har også alltid hatt en høy kvinneandel, forteller Magne Hagen Sleire.

 

Han mener dagens støtteordning ikke er velfungerende.

– Jeg er helt uenig i måten NFI-tildelingene skjer på. Alt er avhenging av én persons mening.

 

– Burde NFI øke støtten til dokumentarfilm?

– Paradoksalt nok vil flere midler til dokumentarfilm virke ødeleggende for oss. Nå blir en rekke små selskaper og enkeltmannsforetak holdt i live. Kommer det mer støtte til dokumentarfilm, vil det poppe opp enda flere slike selskaper. Ti millioner ekstra i potten til dokumentarfilm bidrar bare til økt konkurranse. Konkurranse er bra, men økte midler vil bare øke antall enkeltmannsforetak som blir holdt i live av NFI. Det bidrar ikke til den profesjonalitet som bransjen ønsker, nemlig sterke selskaper som jevnlig produserer gode dokumentarer over tid.

 


MER TAKHØYDE

 

For øyeblikket har de fem dokumentarer i produksjon. Fire av disse får premiere neste år.

 

– Vi tenker å produsere ferdig disse filmene. Den direkte årsaken til av vi går ned med ansatte er at vi ikke får ta del i de offentlige midlene som kanaliseres igjennom NFI. Det som er synd er at TV-selskapene ønsker våre filmer.

Anonymiteten i filmbransjen i Norge er ødeleggende mener Sleire. Mye blir sagt om Filminstituttet og , men lite kommer frem i offentlighet.

– Jeg har vært i debatt hos NRK, og kritisert Filminstituttet. Det er få som er på hugget. Jeg har sikkert ingen høy stjerne hos Filminstituttet. Det finnes lite takhøyde der, og vi må kunne løfte den takhøyden og diskutere ting saklig.

 

– Jeg har laget mange kritiske dokumentarer som kritiserer det norske samfunnet. Men når vi tar opp noe kritisk med den organisasjonen som vi skal samarbeide med, risikerer man kanskje å bli holdt utenfor. Jeg mener NFI må tåle debatt.

 

 

Følg dokumentarfilmdebatten videre her på Rushprint.

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Sier opp alle ansatte

Etter 11 år som et av landets ledende produksjonselskap for dokumentarfilm, er det nå slutt. Bergensbaserte Corax Videoproduksjon må si opp fire av sine ansatte. – Med det nåværende tildelingssystemet, kan vi ikke fortsette, sier daglig leder Magne Hagen Sleire.

Den 5.juli skrev Rushprint om Motlys som nå kommer til å droppe dokumentarfilm. Vilkårene er håpløse, sa regissør Rune Denstad Langlo. Nå står produksjonsselskapet Corax i Bergen på dørstokken. Selskapet har holdt på siden 1998, og har en rekke dokumentarfilmer bak seg. De har jevnlig levert enkeltdokumentarer for NRK og TV 2.

Daglig leder og dokumentarfilm produsent Magne Helge Sleire syntes det er tragisk at selskapet må kutte ned på ansatte.

– Sånn som tildelingssystemet for dokumentarfilm er i dag kan vi ikke fortsette. Det ender opp med at vi bare tapper og tapper. Det vi foretar oss nå er en redningsaksjon. Vi har hele tiden prøvd å få tak i de mulighetene NFI har, men når vi ikke når frem til filmfondet med våre saker blir vi nødt til å kutte, sier Sleire.

 

Corax har tidligere mottatt støtte fra NFI, men dette har kun vært små beløper.

– Vi fikk 80.000 i år, 300.000 i fjor og 100.000 to år før det. Det er bare blåbær, mener Sleire.

 

 

KUTTE NED PÅ STØTTEN

 

For fire år siden ansatte Corax flere regissører, samt en assistent. I løpet av neste år vil de stå igjen med et enkeltmannsforetak.


Skuffet dokumentarist: Magne Hagen Sleire (foto: Corax)

 

– Gjennom en årrekke har vi bygget opp selskapet uten offentlige midler. Vi har økt produksjonen, og produsert opp til tre filmer i året. Vi har også alltid hatt en høy kvinneandel, forteller Magne Hagen Sleire.

 

Han mener dagens støtteordning ikke er velfungerende.

– Jeg er helt uenig i måten NFI-tildelingene skjer på. Alt er avhenging av én persons mening.

 

– Burde NFI øke støtten til dokumentarfilm?

– Paradoksalt nok vil flere midler til dokumentarfilm virke ødeleggende for oss. Nå blir en rekke små selskaper og enkeltmannsforetak holdt i live. Kommer det mer støtte til dokumentarfilm, vil det poppe opp enda flere slike selskaper. Ti millioner ekstra i potten til dokumentarfilm bidrar bare til økt konkurranse. Konkurranse er bra, men økte midler vil bare øke antall enkeltmannsforetak som blir holdt i live av NFI. Det bidrar ikke til den profesjonalitet som bransjen ønsker, nemlig sterke selskaper som jevnlig produserer gode dokumentarer over tid.

 


MER TAKHØYDE

 

For øyeblikket har de fem dokumentarer i produksjon. Fire av disse får premiere neste år.

 

– Vi tenker å produsere ferdig disse filmene. Den direkte årsaken til av vi går ned med ansatte er at vi ikke får ta del i de offentlige midlene som kanaliseres igjennom NFI. Det som er synd er at TV-selskapene ønsker våre filmer.

Anonymiteten i filmbransjen i Norge er ødeleggende mener Sleire. Mye blir sagt om Filminstituttet og , men lite kommer frem i offentlighet.

– Jeg har vært i debatt hos NRK, og kritisert Filminstituttet. Det er få som er på hugget. Jeg har sikkert ingen høy stjerne hos Filminstituttet. Det finnes lite takhøyde der, og vi må kunne løfte den takhøyden og diskutere ting saklig.

 

– Jeg har laget mange kritiske dokumentarer som kritiserer det norske samfunnet. Men når vi tar opp noe kritisk med den organisasjonen som vi skal samarbeide med, risikerer man kanskje å bli holdt utenfor. Jeg mener NFI må tåle debatt.

 

 

Følg dokumentarfilmdebatten videre her på Rushprint.

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY