Amerikansk fokus i Fredrikstad

Kurt_lite.jpgI år har Fredrikstad Animation Festival et spesielt fokus på amerikansk animasjon. – Det amerikanske presidentvalget er rett rundt hjørnet, og Amerika er animasjonens vugge, sier festivalleder Trond Ola Mevassvik.  

Kurt_stort.jpg

I år har Fredrikstad Animation Festival et spesielt fokus på amerikansk animasjon. – Det amerikanske presidentvalget er rett rundt hjørnet, og Amerika er animasjonens vugge, sier festivalleder Trond Ola Mevassvik. 

Med filmer som Frank and Ollie og The Pixar Story setter Fredrikstad Animation Festival fokus på henholdsvis Disney og Pixar som de to ledende animasjonsstudioene i Hollywood. Flere amerikanske størrelser innenfor animasjonsverdenen gjester festivalen, deriblant Andreas Deja, som skal holde foredraget "Disneys Nine Old Men". 

– Deja regnes som en guru innenfor den amerikanske animasjonsbransjen. Han er en av de virkelig store animatørene til Disney, og det er nytt for festivalen å kunne bringe en slik kapasitet til Fredrikstad, sier festivalleder Trond Ola Mevassvik, og forteller at Deja har levert bidrag til filmer som Skjønnheten og udyret, Løvenes konge, Alladin og Lilo & Stitch.

Andre størrelser som kommer til Fredrikstad i år, er Amid Amidi – forfatteren av Cartoon Modern. Han skal holde et foredrag om amerikansk 50-talls animasjon med særlig fokus på United Productions of America (UPA) – som med sine nyskapende tegnefilmer på 50-tallet introduserte moderne design i animasjonsfilmen.

Festivalens hedersgjest er imidlertid 84-årige Gene Deitch – mannen bak Tom & Jerry og Krazy Kat. Tidligere har han vunnet Oscar for beste animerte kortfilm og fått animasjonsbransjens høyeste utmerkelse, Winsor McCay-prisen. 

Til tross for et bredt amerikansk spekter, kan festivallederen fortelle at det også i år er et sterkt fokus på den nordiske og europeiske animasjonsfilmen.

– Vi er veldig glade for at det Nordisk-baltiske konkurranseprogrammet er tilbake i den størrelsen det nå er. Så omfattende har ikke programmet vært siden 2004, sier Mevassvik om programmet – som både rommer studentproduksjoner og tre programmer med kort- og oppdragsfilm.

-Festivalen er dermed den viktigste visningsarenaen for ny nordisk og baltisk animasjon i regionen, legger han til.

Festivalens status som visningsarena for animasjonsfilm, har gjort at den er en av ni festivaler som nominerer filmer til den prestisjetunge filmprisen Cartoon d’Or – den eneste europeiske prisen for animasjonsfilmindustrien. Dette vitner om at Fredrikstad Animation Festival er langt fra ubetydelig – også i europeisk sammenheng.

Fredrikstad Animation Festival er i tillegg den eldste animasjonsfestivalen i Norden. Opprinnelig hadde festivalen sitt utspring i Animerte dager i Oslo, og det var først i 2000 at festivalen flyttet til Fredrikstad og oppsto i sin nåværende form. 

– I dag er Fredrikstad Animation Festival en bransjefestival og en nisjefestival. En stor del av publikumet er fra animasjonsbransjen, i tillegg til mediestudenter og et filminteressert publikum. Profesjonelle animatører kommer til Fredrikstad, og flere av seminarene våre er tilpasset nettopp dem. Ellers kan vi sammenliknes med Kortfilmfestivalen i den forstand at vi har konkurranseprogrammer for ny, animert kortfilm, sier festivallederen.

Som ser positivt på den utviklingen den norske animasjonsbransjen er inne i.

– At vi i Norge klarer å produsere helaftens animasjonsfilmer – som Kurt blir grusom og Elias og kongeskipet – vitner om at bransjen er i vekst, og at det har vært en sterk utvikling siden begynnelsen av 90-tallet.

– Vi ser også at animasjonsbransjen har blitt en viktig leverandør av spesialeffekter og postproduksjon til norske spillefilmer, i tillegg til at den også er en viktig bidragsyter til den voksende norske spillproduksjonen, avslutter han.

Kurt blir grusom, produsert av Nordisk Film i samarbeid med Qvisten Animation, åpner Fredrikstad Animation Festival – som finner sted i perioden 22.-26. oktober.

Les mer om Fredrikstad Animation Festival her.

Foto: Kurt blir grusom

Amerikansk fokus i Fredrikstad

Kurt_lite.jpgI år har Fredrikstad Animation Festival et spesielt fokus på amerikansk animasjon. – Det amerikanske presidentvalget er rett rundt hjørnet, og Amerika er animasjonens vugge, sier festivalleder Trond Ola Mevassvik.  

Kurt_stort.jpg

I år har Fredrikstad Animation Festival et spesielt fokus på amerikansk animasjon. – Det amerikanske presidentvalget er rett rundt hjørnet, og Amerika er animasjonens vugge, sier festivalleder Trond Ola Mevassvik. 

Med filmer som Frank and Ollie og The Pixar Story setter Fredrikstad Animation Festival fokus på henholdsvis Disney og Pixar som de to ledende animasjonsstudioene i Hollywood. Flere amerikanske størrelser innenfor animasjonsverdenen gjester festivalen, deriblant Andreas Deja, som skal holde foredraget "Disneys Nine Old Men". 

– Deja regnes som en guru innenfor den amerikanske animasjonsbransjen. Han er en av de virkelig store animatørene til Disney, og det er nytt for festivalen å kunne bringe en slik kapasitet til Fredrikstad, sier festivalleder Trond Ola Mevassvik, og forteller at Deja har levert bidrag til filmer som Skjønnheten og udyret, Løvenes konge, Alladin og Lilo & Stitch.

Andre størrelser som kommer til Fredrikstad i år, er Amid Amidi – forfatteren av Cartoon Modern. Han skal holde et foredrag om amerikansk 50-talls animasjon med særlig fokus på United Productions of America (UPA) – som med sine nyskapende tegnefilmer på 50-tallet introduserte moderne design i animasjonsfilmen.

Festivalens hedersgjest er imidlertid 84-årige Gene Deitch – mannen bak Tom & Jerry og Krazy Kat. Tidligere har han vunnet Oscar for beste animerte kortfilm og fått animasjonsbransjens høyeste utmerkelse, Winsor McCay-prisen. 

Til tross for et bredt amerikansk spekter, kan festivallederen fortelle at det også i år er et sterkt fokus på den nordiske og europeiske animasjonsfilmen.

– Vi er veldig glade for at det Nordisk-baltiske konkurranseprogrammet er tilbake i den størrelsen det nå er. Så omfattende har ikke programmet vært siden 2004, sier Mevassvik om programmet – som både rommer studentproduksjoner og tre programmer med kort- og oppdragsfilm.

-Festivalen er dermed den viktigste visningsarenaen for ny nordisk og baltisk animasjon i regionen, legger han til.

Festivalens status som visningsarena for animasjonsfilm, har gjort at den er en av ni festivaler som nominerer filmer til den prestisjetunge filmprisen Cartoon d’Or – den eneste europeiske prisen for animasjonsfilmindustrien. Dette vitner om at Fredrikstad Animation Festival er langt fra ubetydelig – også i europeisk sammenheng.

Fredrikstad Animation Festival er i tillegg den eldste animasjonsfestivalen i Norden. Opprinnelig hadde festivalen sitt utspring i Animerte dager i Oslo, og det var først i 2000 at festivalen flyttet til Fredrikstad og oppsto i sin nåværende form. 

– I dag er Fredrikstad Animation Festival en bransjefestival og en nisjefestival. En stor del av publikumet er fra animasjonsbransjen, i tillegg til mediestudenter og et filminteressert publikum. Profesjonelle animatører kommer til Fredrikstad, og flere av seminarene våre er tilpasset nettopp dem. Ellers kan vi sammenliknes med Kortfilmfestivalen i den forstand at vi har konkurranseprogrammer for ny, animert kortfilm, sier festivallederen.

Som ser positivt på den utviklingen den norske animasjonsbransjen er inne i.

– At vi i Norge klarer å produsere helaftens animasjonsfilmer – som Kurt blir grusom og Elias og kongeskipet – vitner om at bransjen er i vekst, og at det har vært en sterk utvikling siden begynnelsen av 90-tallet.

– Vi ser også at animasjonsbransjen har blitt en viktig leverandør av spesialeffekter og postproduksjon til norske spillefilmer, i tillegg til at den også er en viktig bidragsyter til den voksende norske spillproduksjonen, avslutter han.

Kurt blir grusom, produsert av Nordisk Film i samarbeid med Qvisten Animation, åpner Fredrikstad Animation Festival – som finner sted i perioden 22.-26. oktober.

Les mer om Fredrikstad Animation Festival her.

Foto: Kurt blir grusom

MENY