Blått Lerret web-tv: utdrag fra april 2014

April-utgaven av Blått Lerret bydde på tre vidt forskjellige og interessante filmer: '1001 gram' av Bent Hamer, 'De umoralske' av Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen og 'Heart of Lightness' ('Søvnløs i Lofoten') av Jan Vardøen. Se utdrag fra arrangementet her.

- En grundig studie av legenden Per Høst

- Gunnar Iversen har hele tiden øye til hva pressen skrev om Per Høsts filmer. Dette gir en fin kulturhistorisk samtidsbeskrivelse, og de mange omstendelige omtalene er underholdende lesning. Men det kan også innvendes at Iversen skriver noe omstendelig og repeterende, mener Jan Erik Holst i sin anmeldelse av boken 'Naturen og eventyret - dokumentarfilmskaperen Per Høst'.

Å dokumentere en revolusjon

Dokumentarfilmen er blitt vår tids fremste sannhetsvitne til revolusjoner og omveltninger, enten det er i Egypt, Venezuela eller Ukraina. Men sannheten har mange ansikter.

- Mer å hente for filmbransjen

"Lilyhammer" og blockbusteren "Frozen" har satt norsk natur og kultur på det internasjonale kartet. Men det er mer å hente for filmbransjen gjennom ytterligere samarbeid, mener norsk reiseliv.

Kunsten å klippe dokumentarfilm

Jeg har klippet drøyt 30 enkeltstående dokumentarer og nærmer meg en metode. I verste fall betyr det at jeg stagnerer; i beste fall er metoden en klippe som enten redder eller knuser en film i havsnød, skriver Anders Teigen, som er aktuell med "Opprørske oldemødre" og nominert for Kanonprisen med "Søsken til evig tid".

Mørke historier, lekne streker

Barn som har sin far i fengsel, ungdom med tvangstanker og palestinske flyktninger. Nei, dette er ikke dokumentarer, men animerte dokumentarer som for tiden markerer seg sterkt i norsk film. Møt tre filmskapere som utforsker formatet på hver sin måte i "The Tower", "Du Velger selv" og "Det var ikke meg, det var fiskmåsen".

150 norske dokumentarer klare for verden

En katalog på 150 norske dokumentarfilmer skal nå tilbys internasjonale strømmingstjenester. - Vi er i prosessen der vi tilbyr ca. ti VOD-leverandører filmene, forteller produsent Carsten Aanonsen. - Det styrker tilgjengeligheten til norsk repertoar, det gir filmene lengre liv og det setter en presedens for nye dokumentarers distribusjonsmuligheter fremover.

Agentene kommer!

Først bygde de opp Skandinavias største agentur for skjønnlitterære forfattere som Jo Nesbø. Nå står manusforfatterne for tur, og snart kanskje også regissørene og skuespillerne. – Vi synes ikke at manusforfatterne har fått den posisjonen de fortjener i filmprosessen, og det vil vi gjøre noe med, sier Tor Jonasson i Salomonsson Agency.

Norsk films gullalder

Vi er livredde for at noen som får makt faktisk skal bruke denne. Dermed er både direktøren for det hele og konsulentene ganske handlingslammede, skriver Thomas Robsahm. Likevel mener han vi befinner oss i den norske filmens gullalder.

- Støtteordningene må forenkles!

- Vi ønsker å se om ting kan gjøres bedre, vi skal innta en aktiv rolle, ikke kun være bank, forteller investorene Geir Eikeland og Stig Haug om sitt engasjement i norsk og nordisk film. - Mye av fokuset i norsk film ligger på å selge 10.001 billetter, men betydelig mindre viktig å selge 10.002, mener de.

Når norsk film blir en del av verden

Sørfondet er blitt en viktig livlinje til verden utenfor for norsk film. La oss ikke legge det ned, men utvide det.

Manusforfatterens kamp

Har det siste tiårets filmsatsing gitt positivt utslag for manusforfattaren? Eg kjem til å svare nei, og kanskje litt ja, men eg prøvar veldig hardt å gi blanke. Ståle Stein Berg forsøker å oppsummere manusforfattarens status etter Filmløftet.

Sørfondet må få fortsette!

Akkurat idet Sørfondet er blitt en suksess, trues det av nedleggelse. En rekke norske filmprodusenter kommer her med et opprop til NFI og UD om hvorfor ordningen er viktig for norsk film.

- Vi trenger en nasjonal filmpark

- Vi må enes om at en filmpark er, på lik linje med en opera, en hoppbakke eller et kulturhus på Hamar - noe vi definerer som nødvendig fordi vi ønsker å kalle oss en kulturnasjon og en filmnasjon, skriver John Christian Rosenlund.

Blått Lerret web-tv: utdrag fra mars 2014

Blått Lerret 12. mars hadde ungdomsfilmen 'Natt til 17.', Tromsø-thrilleren 'Glassdukkene' og dokumentarfilmen 'Opprørske oldemødre' på programmet. Se utdrag fra arrangementet her.

Hva nå, Produsentforeningen?

Norges seks største tv-produksjonsselskaper trådte sist uke ut av Produsentforeningen, med mål om innpass i NHO. Generalsekretær i Produsentforeningen, Leif Holst Jensen, utdyper her hvilke konsekvenser avgjørelsen får for foreningen.

‘True Detective’ – making it messy!

Nå som vi endelig har fått fot på vår egen greie; Nordic Noir, kommer sjangerens svette fetter opp fra sørstatssumpene og tar innersvingen på alle - skitten, lurvete og moralsk rotete. Hvem skulle trodd at verden var så klar for beksvart Southern Noir?, spør Berg & Diesen.

Eurodok 2014: Jenter som kikker på stjerner og andre anbefalinger

Årets Eurodok-festival er i gang på Cinemateket, med nærmere 30 filmer fra fjern og nær. Oda Bhar gir deg noen trender og anbefalinger, med blant annet norske ballettgutter, burmesiske sjønomader, filminnspilling i Afghanistan og iranske jenter som kikker på stjerner.