Snekker Anderssons stillevende bildedannelse

Lars von Trier har sagt at en film skal være som en stein i skoen. Roy Andersson deler delvis dette synet, men sørger også for å plukke ut steinen. Kinoaktuelle "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" kurrer vakkert og lar det snø lorter over publikum, skriver Jon Inge Faldalen.

Flaskepost til P!

Norsk filmforbund er tydelig på hva vi produsenter kan gjøre, men sier lite om hva de selv kan bidra med for å skape en bærekraftig film og tv-produksjon, skriver Finn Gjerdrum, som her kommer med noen forslag.

Mariken Halle lukker øynene og løper

- Vrimlefilmen "Verden venter" viser servitørenes vei til bordet og filmskaperens svimete søk mellom ulike ståsted. Ikke siden Erik Løchens filmer har noen filmskaper laget mer interessante filmatiske motforestillinger her til lands, skriver Jon Inge Faldalen om Mariken Halles filmer.

Nordiske skuespillere inntar Berlinalen

Under Berlinalen skal nystartede Northern Lights profilere nordiske skuespillere i et omfang vi før ikke har sett. – Nordiske skuespillertyper er etterspurt som aldri før, og det er på tide vi får en arena der de kan synes for internasjonale castere, sier Linda Steinhoff som oppfordrer filmskuespillere om å søke innen fristen 1.desember.

- Problematisk med bråskarpt skille mellom teori og praksis

- Vi ikke er tjent med for skråsikker verktøy-orientering. Personlig vil jeg heller se en film som vil noe og tryner, enn en film som safer og funker helt fint, skriver Øystein Stene som svar til Jan Toreg.

Naiv Super, Gjerdrum?

- Gjerdrum synes å følge Per og Påls strategi når han logrer for de mektige og skylder på norske filmarbeidere for å ”slå seg vrange” når han ikke får det som han vil, skriver Jostein Brå Oksavik fra Norsk Filmforbund.

Ønsker vi en bærekraftig norsk film- og TV-bransje?

Det er produsentenes praksis som må dokumentere om de vil bidra til å bygge en bærekraftig norsk film- og TV-bransje, skriver Sverre Pedersen i et nytt svar til Finn Gjerdrum. Det er ikke like lett å lese av ditt utspill.

- Syriavideo heller bensin på bålet

- Den fiktive norske Syria-videoen har bidratt til å så ekstra tvil om de mange ekte - og tragiske - videoene, sier Ole Solvang i E-Team som dokumenterer overgrep i væpnede konflikter. - Videoen heller bensin på bålet og gir våre kritikere ammunisjon.

- Jeg ville rive Karl XII ned fra pidestallen

– Filmene mine er frukter av en besværlig situasjon, jeg utviklet jo stilen min gjennom reklamefilm, forteller den svenske filmskaperen Roy Andersson. Han er straks klar for norske kinoer med den etterlengtede Gulløve-vinneren "En due satt på en gren og funderte over tilværelsen". Oda Bhar møtte ham i Stockholm.

- Pedersen bommer grovt

Det er ingen norske produsenter som er opptatt av «å flagge ut» norsk filmproduksjon. Norsk film blir best ved å produseres i Norge, men det kan være andre forhold ved et prosjekt som gjør at deler av det må legges til utlandet, skriver Finn Gjerdrum i sitt svar til Sverre Pedersen.

Om avstanden mellom film- og teaterverdenen

Den store forskjellen oss i mellom ligger i din mer teoretiske tilnærming og min brukstilpassede praktiske. Men om teater og film er forskjellig har vi en stor fellesnevner og det er skuespillerne, skriver Jan Toreg i sitt svar til Øystein Stene.

- Gjerdrum tar skammelig feil

For mange produsenter er mer opptatt av å finne fram til land med lave lønninger, lav organiseringsgrad og gunstige insentivordninger enn langsiktig å bygge den norske film- og TV-bransjen, skriver Sverre Pedersen i dette innlegget som svar til Finn Gjerdrum.

- Filmspråkets framtid har uendelige muligheter

- Skal jeg bruke et år av mitt liv på et manus, må det innebære oppdagelsen av et nytt landskap, sier Jean-Claude Carriere som denne uken fikk æres-Oscar. Møt den produktive forfatteren – som har jobbet med kremen av europeiske filmkunstnere – i dette intervjuet med Elsa Kvamme.

- Mindre produksjonsmiljøer er bedre rustet til å endre seg

Animatøren Bjørn-Erik Aschim er sentral i det britiske animasjonsstudioet The Line og ble tidligere i år nominert til en BAFTA. - Nettverket vi deler her er utrolig viktig for oss. Det gjør at vi både får oppdrag, men også kan utvikle oss teknisk og kreativt, forteller han. Rune Kreutz møtte ham under Fredrikstad Animation Festival.

- Vi trenger en mer fremtidsrettet forvaltning av støttemidlene

Norsk filminstitutts tolkning og praktisering av støtte til samproduksjoner fører ikke til kunstnerisk og produksjonsmessig profesjonalisering av norsk filmbransje. Den er gammeldags, og ordningen bør legges hos spillefilmkonsulentene, mener produsent Finn Gjerdrum.

- Jeg savner kvinneroller jeg kan identifisere meg med

– Jeg kjenner meg igjen i Ebba. Jeg tror mange familier ikke ser verdien av hva man har før man er i ferd med å miste det, sier Lisa Loven Kongsli om sin internasjonale gjennombruddsrolle i 'Turist'.

-Teleselskapene har et ansvar

Det er ikke bare i Norge det har oppstått debatt om bredbåndstilbydernes rolle. - Vi har fått i gang en viktig debatt om teleoperatørenes bidrag, forteller direktør for den danske Producentforeningen, Klaus Hansen. Danske politikere har innsett at teleselskapene ikke bare kan lene seg tilbake og si «vi har ikke noe ansvar».

– Et paradigmeskifte innen dokumentarfilmen

– En ny generasjon dokumentarister viser større evne til å sette sosial og politisk agenda, mener Tine Fischer, direktør for CPH:DOX i København, en av verdens ledende dokumentarfilmfestivaler som starter denne uken.