Hvordan gjøre filmen relevant i det offentlige rom?

– Vi oppgir den gammeldagse tankegangen om at vi leverer en ferdig film, vi går isteden ut og former markedet etter den filmen, forteller Freddy Neumann, spesialist i strategisk kommunikasjon. Denne uken drillet han norske filmskapere i hvordan lage og lansere film som treffer markedet best mulig.

Okkupert med silkehansker

Hva skjer når et folk okkuperes, men fortsatt får beholde livsstilen sin. Hvem vil da gjøre motstand? Med Jo Nesbø, Erik Skjoldbjærg og nitti millioner i ryggen føler produsent Gudny Hummelvoll seg trygg på at tv-serien "Okkupert" vil gi seerne en mektig opplevelse.

Et råskinn av en 84-åring

Jean-Luc Godard finner opp filmen enda en gang - denne gangen med 3D. Men kom ikke å si at jeg ikke advarte deg.

Med Ballettguttene ut i verden

– Jeg trodde hovedpersonene mine møtte fordommer, men det opplevde de ikke selv, sier regissør Kenneth Elvebakk, som selv ble kvitt noen fordommer under arbeidet med Ballettguttene som har fått et langt liv på festivaler. Nå står også kinolansering i USA, Frankrike og Japan for tur.

- La publikum få lov til å betale for innhold

Å satse på et felles digitalt marked innad i EU er ikke å velge bort kampen mot piratkopiering, det er jo nettopp å sørge for at de som ønsker å betale for innhold kan betale, mener Cecilie Stranger-Thorsen.

- Jeg er lei av den innestengte lufta i norsk film og teatermiljø!

Ingen taktfull forfatter kommenterer anmeldelser av boka si. Men jeg gjør et unntak for Siri Senje som synes å fastholde et perspektiv der dramatikeren, regissøren og skuespillerens særlige kompetanse må holdes fra hverandre, skriver Øystein Stene.– Det er lettere å skrive mannlige karakterer

Kjære NRK, når ble det så mye vanskeligere å skrive gode hovedroller for kvinner?

2014 – året norske filmer ble problematisk små?

Variert, mer profesjonalisert og flere lekne fortellinger – men samtidig et år med bekymringsfullt lave besøkstall. Mode Steinkjer, Guri Kulås og Aksel Kielland ser tilbake på filmåret 2014.

Ambisiøst om skuespillerkunsten

Øystein Stene har skrevet historiens første samlede introduksjon til skuespillerkunsten. Siri Senje synes resultatet er godt, men savner blant annet det spesifikke og levende som bidrag fra våre egne praktikere kunne gitt.

Neste Blått Lerret: Bølgen, Knutsen & Ludvigsen og Pøbler

På vårens siste Blått Lerret kan du møte filmskapere og skuespillere bak katastrofefilmen Bølgen, animasjonsfilmen Knutsen & Ludvigsen og dokumentarfilmen Pøbler.

- «Ex Machina» ga stor effekt

– For Norddal kommune hadde innspillingen av kinoaktuelle "Ex Machina" stor direkte effekt, forteller ordfører Bjørn Inge Ruset. – Nå er det viktig å få en insentivordning på plass.

Blått Lerret WEB-TV: De Nærmeste, Dirk Ohm og Den tilfeldige rockestjerne

Møt kinoaktuelle filmskapere på Blått Lerret WEB-TV: Anne Sewitsky og Ine Marie Wilmann forteller om ”De nærmeste”, Bobbie Peers om ”Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant” og Igor Devold om dokumentaren ”Den tilfeldige rockestjerne”.

Vil EU-initiativ legge europeisk film i ruiner?

Europeiske film- og tv-produsenter raser mot et forslag fra EU om å skape ett felles digitalt marked. Det vil bli umulig å få finansiert alt annet enn engelskspråklige filmer, frykter bransjeorganisasjoner. Kon-tiki-produsent Aage Aaberge forteller her hva det kan bety for norsk film.

Da auteur ble et skjellsord i Norge

– Auteurbegrepet ble brukt til å diskreditere den norske 70-tallsfilmen, mener Johanne Kielland Servoll. I sin doktoravhandling har hun sett på hvordan auteurbegrepet i Norge gikk fra å være en hedersbetegnelse til å bli et skjellsord.

Mens vi venter på Langlois

Henri Langlois ville nylig ha fylt 100 år. Han huskes mest for å ha vekket vår bevissthet om verdens filmarv, kanskje særlig den franske. Hva forteller hans liv og virke om dagens begredelige tilstand for filmarven, ikke minst her til lands?

Strålende norsk historiefortelling om krigen

NRK-serien ”Alliert og alene” er historiefortelling på særdeles høyt nivå. Serien burde danne skole for flere norske produksjoner basert på historiske hendelser, skriver Jan Toreg, som her forklarer hvorfor.

Halsbrekkende dramaserie, minutt for minutt

– Dette er jo helt umulig å få til, derfor måtte vi gjøre det! forteller NRKs dramasjef Ivar Køhn om sommerens halsbrekkende dramasatsing. Etter flere suksesskonsepter med slow-tv og sendinger minutt for minutt vil NRKs dramaavdeling også kaste seg på.

Se de nominerte til Nordic Music Video Awards

Nå er årets nominerte til Nordic Music Video Awards klare. Her kan du se videoene til de nominerte innen blant annet kategorien beste musikkvideo.