Ruben Östlund, Mariken Halle og Gunnar Vikene på neste Blått Lerret

Velkommen til Parkteateret onsdag 8. oktober og presentasjon av fire aktuelle prosjekter. Tre spillefilmer står på programmet: 'Her er Harold', 'Verden venter' og 'Turist'. I tillegg kommer NRK-serien 'Øyevitne'.

Møt Viken filmsenters nye leder

- At Viken er en region med Oslo som nærmeste nabo ser jeg på som en styrke, forteller Ånund Austenå som overtar som ny daglig leder i Viken Filmsenter. Her forteller han om hva som er hovedutfordringen for filmsenteret for Oslofjord-regionen.

Da Joseph Goebbels styrte norsk filmpolitikk

Den tyske filmpolitikken var vellykket i Norge under krigen. Nordmenn gikk på kino i hundretusentall og Hjemmefrontens appell om boikott mislyktes. Forfatter Bjørn-Erik Hanssen forteller her om hvordan det gikk til, i et utdrag fra sin biografi om Kirsten Heiberg, "Glamour for Goebbels", som kommer i oktober.

Norsk-amerikansk dokumentar gjør suksess i Toronto

Den minst kjente norske filmen i Toronto er "Sunshine Superman", dokumentaren om basehopperen Carl Boenish som døde i Trollveggen. - Toronto-festivalen selv sier at dette er en av topp ti filmer man bør få med seg under festivalen, forteller Lars Løge i Flimmer Film.

Å bygge et mentalt univers

- Det var et så grundig og gjennomtenkt fundament bak ”Blind” at det ble enklere å leke seg, forteller produksjonsdesigner Jørgen Stangebye Larsen. Les om hans samarbeid med Eskil Vogt på ”Blind” – som nå settes opp på kino på nytt i forbindelse med nomineringen til Nordisk Råds filmpris.

Har vi fått nok av heltehistoriene?

– Tiden er moden, for ikke å si overmoden, til å belyse andre sider av andre verdenskrig, mener Lex Rinnan-regissør Anders T. Andersen. Er tiden for de rene krigshelt-historiene forbi? Vi ser nærmere på blant annet "Tre døgn i april", "Lex Rinnan" og tv-serien "Kampen om tungtvannet".

- Europeisk bunnotering for Norge

- Verken den nasjonale eller regionale filmpolitikken evner å fange opp de mest interessante internasjonale prosjektene som henvender seg til Norge. Det gir grunn til å kreve endring, mener Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon.

Har vi en nasjonal filmpolitikk?

Den regionale filmsatsingen bør integreres i den nasjonale filmpolitikken på en slik måte at selve begrepet ”regional filmsatsing” blir overflødig. Først da vil vi få en helhetlig nasjonal filmpolitikk, mener Lars Marøy, styreleder i FilmReg.

- Tør du dramatisere ‘Beatles’?

Sterk lidenskap. Det må til hvis overgangen fra bok til film skal bli bra, skriver Axel Hellstenius. Her forteller han om prosessen med å adaptere Lars Saabye Christensens romanklassiker til filmen, og hvordan han måtte plukke boken fra hverandre for å forbli tro mot den.

Blått Lerret web-tv: utdrag fra sesongstart høst 2014

I høstens første Blått Lerret fikk man oppleve klipp og intervjuer med menneskene bak NRK-serien 'Kampen for tilværelsen', Toronto-aktuelle 'Mot naturen' og dokumentarfilmen om de tre Wegge-brødrenes eventyr på 'Bjørnøya'. Her kan du se utdrag av arrangementet.

- NFI har ikke kuttet i midler fra tv-drama

Det har vært mye skriverier om at NFI skal ha kuttet i støtten til produksjon av tv-drama og at vi ønsker en nedprioritering av området. Det er ikke riktig, og det eksisterer misforståelser det er behov for å rydde opp i, skriver Sveinung Golimo, avdelingsdirektør for Utviklings- og produksjonsavdelingen i NFI, i sitt svar til forrige ukes påstand om manglende profesjonalitet.

Tanker ved Vatn

En svekket filmformidling gjør kulturfeltet fattigere og det blir vanskeligere for norske filmskapere å nå ut. Anne Gjelsvik søkte i helgen tilflukt i en bunker i Nord-Trøndelag, under Filmfest Vatn, der hun fikk øye på noen lyspunkter.

- NFI viser mangel på profesjonalitet

- Jeg regner med at NFI rydder opp i eget rot og tar regningen for feilen de har begått, sier programsjef for drama hos Rubicon TV, Anne Kolbjørnsen om frysningen av 50,3 millioner kroner av årets statsstøtte til film og TV-produksjoner. Filmprodusent Christian Fredrik Martin mener derimot at tv-bransjen skriker uten grunn – Det er snakk om en utsettelse, forteller han.

- Ikke bare Toronto som hindrer norske filmer i Haugesund

Mange norske filmer fra anerkjente regissører – ‘Frøken Julie’, ‘1001 gram’ og ‘Mot naturen’ – deltok ikke på Den norske filmfestivalen i Haugesund fordi de var tatt ut til Toronto som krever premiere på filmene. Men direktør for lanseringsavdelingen hos NFI, Stine Helgeland, mener det er flere grunner til at produsenter og distributører ikke velger Haugesund.

Arne Berggrens 10 dogmer for forfatterspirer

Drømmer du om å leve av å skrive? Den gode nyheten er at det er enklere enn du kanskje tror. Den dårlige er at Djevelen har infisert deg med et farlig ego og forestillingen om at alle andre har skylden hvis du ikke lykkes. Her er noe av det som ofte overrasker forfatter- og dramatikerspirer:

- En bauta i norsk animasjonsfilm

Inni Karine Melbye var denne uken jurymedlem i Hiroshima International Animation Festival. Der møtte Rune Kreutz henne til en samtale om festivalen og hennes innsats for å fremme norsk animasjonsfilm internasjonalt.

– Det meste i filmen er akkurat så vilt som det ser ut

– Fjellet er nærmest en karakter i seg selv, så vi brukte mye tid på å finne helt riktig location, forteller Andreas Thaulow om 'Fallet' der han ville gi et troverdig bilde av å klatre rett opp en fjellside.

- Da Wenders sa ”it has to be in 3D”, ble jeg ganske sjokkert

– Ute i produksjonsmiljøet er det mye tankeløshet, til tider nærmest rent tyveri, sier forfatter Bjørn Olaf Johannessen, som i høst er aktuell med tv-satiren 'Kampen for tilværelsen', 'Dirk Ohm – illusjonisten' og Wim Wenders’ nyeste film 'Everything Will Be Fine'.