Krigens pris – fra Texas til Timbuktu

"American Sniper" og "Timbuktu" er begge Oscarnominerte filmer som på hver sin måte skildrer etterdønningene av en invasjonskrig. Men der førstnevnte film aldri kommer ut av hovedpersonens innsnevrede perspektiv, går den andre motsatt vei – og vinner stort på det.

Northern Lights: Laura Bach, Lina Ljungqvist, Guro N. Schia og Mads S. Pettersen

Møt Laura Bach, Lina Ljungqvist, Thora Karita, Guro Nagelhus Schia og Mads Sjøgård Pettersen – som alle deltar under Northern Lighs-mønstringen på Berlinalen.

– Norge har utviklet seg mest

– Norge er det nordiske filmlandet som har utviklet seg mest de seneste årene, sier Jonas Holmberg, kunstnerisk leder av Gøteborg Film Festival. I år har festivalen ekstra fokus på norsk film, både gammel og ny.

Filmstudioenes nasjonale hukommelse

Se for deg: et studio-museum der hver fagfunksjon har sin avdeling og fagsjefene forteller på tv-skjermer om hvordan de løste oppgaven. Slik kan det være om man har en filmkultur der også filmstudioer anses som en av bærebjelkene i en levende kulturproduksjon.

Vil tv-dramaet ta over?

Vil kinofilmen dø ut til fordel for både lengre og kortere formater? Vi har snakket med tre serieaktuelle regissører om tv-dramaets potensial og langfilmens framtid: Per-Olav Sørensen (Kampen om Tungtvannet), Geir Henning Hopland (Frikjent) og Jens Lien (Viva Hate).

Northern Lights: Elmer Bäck, Gitte Witt, Rolf Kristian Larsen og Emil Johnsen.

Vi fortsetter å telle ned til Northern Lights under Berlinalen. Møt Elmer Bäck, som deltar i hovedkonkurransen, samt Gitte Witt, Rolf Kristian Larsen og Emil Johnsen.Henger filmbransjen med?

Hva benytter publikum nett-TV til? Og hvorfor hører vi ikke om de unge norske megastjernene på YouTube? Det var blant spørsmålene under TIFF-konferansen om det nye digitale medielandskapet. Oda Bhar oppsummerer.

Møt vårens dokumentarfilmskapere

Denne våren handler det blant annet om lidenskap på dokumentarfronten – for musikk, cricket, fisk eller kostymer. Møt regissørene som står bak de norske dokumentarene som de neste månedene kommer på tv, kino – og på web.

- Min neste film skal være noe helt annet

Morten Tyldum traff perfekt på hoppkanten med sin første amerikanske film, The Imitation Game, som nå er nominert til åtte Oscarpriser. Men han føler seg fortsatt som en outsider i Hollywood, og det passer ham utmerket.

Oslo, på film, i Frankrike!

Hvert år velger franske Travelling Film Festival i Rennes en by som hovedfokus. I år falt valget på Oslo. Jan Erik Holst forteller om programmets spennvidde, fra Henning Carlsens Sult til Eskil Vogts Blind som har fransk førpremiere på festivalen.

Northern Lights: Inga Lilleaas, Lisette Pagler, Julia Schacht og Magne Håvard Brekke

Vi teller ned til Northern Lights sin presentasjon av nordiske skuespillere under Berlinalen. Møt Inga Lilleaas, Lisette Pagler, Julia Schacht og Magne Håvard Brekke

Flere provokasjoner, mindre ironi!

Har norske filmer blitt altfor gode på ironi? Har bransjen sett seg blind på besøkstall? Under en paneldebatt på Filmfestivalen i Tromsø satte filmkritikerne norsk film under lupen. Det ble mye ros – og en god del ris.

Nye veier til mer penger

Kulturministerens offensiv for å sikre fremtidig investering fra bredbåndsleverandørene og strømmeselskapene, er et stort skritt i riktig retning, skriver Elisabeth Sjaastad. Men den største utfordringen videre blir å vinne frem i den offentlige debatten og unngå en direkte avgift.

En aften med Herzog og Oppenheimer

- Det går et kvart århundre mellom filmer av det kaliberet, sa Werner Herzog om Joshua Oppenheimers filmer "The Look of Silence" og "The Act of Killing" da de to regissørene denne uken møttes til samtale på Grand Teatret i København. Rushprint var til stede.

Vil etterhåndsstøtten knekke de små filmene?

Kulturministerens nye forslag for etterhåndstøtte vil legge enda større press på de små filmene. Vil vi dermed se en markant endring i balansen mellom det brede og det smale i norsk film?

Hva nå, Nord-Norge?

Filmbransjen i landets tre nordligste fylker blomstrer. Med bransjen er uenig om veien videre: – Vi bør samle oss gjennom ett sterkt nordnorsk fond, mener Tor Vadseth i Nordnorsk filmsenter. – Nei, det er en styrke at man som filmskaper har flere kilder å gå til, mener Kjetil Jensberg i FilmCamp.

Våren 2015: Debutanter, damer og dokumentarer

Se frem mot en kinovår full av brødre, musikk og karakterer som famler etter tilhørighet. Her kan du lese mer om filmene som vil sette agenda for den norske filmvåren.

- Overfladisk og etisk tvilsom rapport

Den såkalte Ryssevik-rapportens tallbaserte kartlegging av bransjen hadde stått seg langt bedre med en drøfting av hva et økonomisk perspektiv kan - og ikke kan - si noe om. Når en hovedkonklusjon er å kutte all støtte til produksjon av tv-drama, gjøres det på sviktende grunnlag, skriver Jostein Brå Oksavik.