- Cannes er ikke noe lotteri!

- Vi har en tendens til å tro at det å komme til topps med film er et slags lykkelotteri hvor vi alle før eller siden vil vinne, sier Thomas Robsahm, produsent av Joachim Triers ”Louder than bombs” som nå skal delta i hovedkonkurransen i Cannes. Han etterspør større satsing på enerne.

Problemet med kvinnene

Kjære manusforfattere, kan dere ikke begynne å skrive historier der det å være kvinne ikke er et problem i seg selv, ber skuespiller Rolf Kristian Larsen.

Den Norske Dokumentarfilmfestivalen: Dag 3

Hvor går den etiske grensen når man lager film om og med mennesker med psykiske lidelser? Og hvem hadde de beste ideene under dokumentar-pitchingen? Dette er noe av de man forsøkte å få svar på Dokfilms tredje dag. Og litt Lego da, selvfølgelig.

Gutta på skauen har fortsatt grepet om norsk film

Norske filmskapere har endelig begynt å dikte videre på Andre verdenskrig. Men vi har fortsatt til gode å se en fiksjonsfilm som utfordre den offisielle framstillingen.

Å se en reality-deltaker vokse

En utpreget frykt hos reality-deltakere er at de skal bli redusert til noen få egenskaper. De nominerte til ”Årets deltaker” på Gullruten 2015 har alle det til felles at de vokser gjennom sine respektive serier, skriver Hedvig Montgomery.

Øystein Stenes luftetur

Beskrivelse som inkluderer og dialog som ikke polariserer kan være fine luftrensere. Men Øystein Stene gjør en nærmest paranoid lesning av min anmeldelse av hans bok, skriver Siri Senje.

 Hvordan gjøre filmen relevant i det offentlige rom?

– Vi oppgir den gammeldagse tankegangen om at vi leverer en ferdig film, vi går isteden ut og former markedet etter den filmen, forteller Freddy Neumann, spesialist i strategisk kommunikasjon. Denne uken drillet han norske filmskapere i hvordan lage og lansere film som treffer markedet best mulig.

Okkupert med silkehansker

Hva skjer når et folk okkuperes, men fortsatt får beholde livsstilen sin. Hvem vil da gjøre motstand? Med Jo Nesbø, Erik Skjoldbjærg og nitti millioner i ryggen føler produsent Gudny Hummelvoll seg trygg på at tv-serien "Okkupert" vil gi seerne en mektig opplevelse.

Et råskinn av en 84-åring

Jean-Luc Godard finner opp filmen enda en gang - denne gangen med 3D. Men kom ikke å si at jeg ikke advarte deg.

Med Ballettguttene ut i verden

– Jeg trodde hovedpersonene mine møtte fordommer, men det opplevde de ikke selv, sier regissør Kenneth Elvebakk, som selv ble kvitt noen fordommer under arbeidet med Ballettguttene som har fått et langt liv på festivaler. Nå står også kinolansering i USA, Frankrike og Japan for tur.

- La publikum få lov til å betale for innhold

Å satse på et felles digitalt marked innad i EU er ikke å velge bort kampen mot piratkopiering, det er jo nettopp å sørge for at de som ønsker å betale for innhold kan betale, mener Cecilie Stranger-Thorsen.

- Jeg er lei av den innestengte lufta i norsk film og teatermiljø!

Ingen taktfull forfatter kommenterer anmeldelser av boka si. Men jeg gjør et unntak for Siri Senje som synes å fastholde et perspektiv der dramatikeren, regissøren og skuespillerens særlige kompetanse må holdes fra hverandre, skriver Øystein Stene.

– Det er lettere å skrive mannlige karakterer

Kjære NRK, når ble det så mye vanskeligere å skrive gode hovedroller for kvinner?

2014 – året norske filmer ble problematisk små?

Variert, mer profesjonalisert og flere lekne fortellinger – men samtidig et år med bekymringsfullt lave besøkstall. Mode Steinkjer, Guri Kulås og Aksel Kielland ser tilbake på filmåret 2014.

Ambisiøst om skuespillerkunsten

Øystein Stene har skrevet historiens første samlede introduksjon til skuespillerkunsten. Siri Senje synes resultatet er godt, men savner blant annet det spesifikke og levende som bidrag fra våre egne praktikere kunne gitt.

Neste Blått Lerret: Bølgen, Knutsen & Ludvigsen og Pøbler

På vårens siste Blått Lerret kan du møte filmskapere og skuespillere bak katastrofefilmen Bølgen, animasjonsfilmen Knutsen & Ludvigsen og dokumentarfilmen Pøbler.

- «Ex Machina» ga stor effekt

– For Norddal kommune hadde innspillingen av kinoaktuelle "Ex Machina" stor direkte effekt, forteller ordfører Bjørn Inge Ruset. – Nå er det viktig å få en insentivordning på plass.

Blått Lerret WEB-TV: De Nærmeste, Dirk Ohm og Den tilfeldige rockestjerne

Møt kinoaktuelle filmskapere på Blått Lerret WEB-TV: Anne Sewitsky og Ine Marie Wilmann forteller om ”De nærmeste”, Bobbie Peers om ”Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant” og Igor Devold om dokumentaren ”Den tilfeldige rockestjerne”.