Kristen Stewarts vei ut av Twilight-sonen

Julianne Moore og Juliette Binoche gjør sine sterkeste roller på lenge i Oscarvinner "Still Alice" og "Sils Maria" – men ingen av dem ville vært like gode uten Kristen Stewart.

- Historisk godt trøndersk filmår

– I år feirer vi ti år med trøndersk satsning på film med to lokalt innspilte spillefilmer som åpnings- og avslutningsfilm. Og det hele startet med Kosmorama, mener Silje Engeness, direktør for festivalen som starter i dag.

Et velstrukturert oppgjør

Med "Frikjent" som har TV2-premiere på mandag vil serieskaperne Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig ta et velstrukturert oppgjør smålåtent norsk tv-drama. – De interessante, mangefasetterte rollene for kvinner over førti finnes ikke. Det har vi som kvinnelige forfattere prøvd å gjøre noe med.

Hva er en filmstjerne i dag?

Som Oscarshowet vitner om kan filmstjerner brukes til å selge alt fra kosmetikk til menneskerettigheter. Eller bare seg selv. Hvilke mekanismer skaper egentlig filmstjerner i dag, spør Øystein Stene.

Inn i Kaizers visuelle verden

Da Igor Devold så Kaizers Orchestra live første gangen i 2001 ble han forført. Men det skulle ta ti år før han gikk i gang med en dokumentar om det unike live-bandet. Snart har filmen kinopremiere. Se klipp fra den her og les Devolds egne ord om veien fram mot ferdig film.

Jeg, Charlie og retten til redsel

Norsk-svenske "Jag stannar tiden", som har kinopremiere i dag, er en meditasjon over filmmediet så vel som krigen, og den problematiserer mediets rolle i den. Jeg ble dypt berørt av denne filmen og anbefaler den på det sterkeste, skriver Jon Inge Faldalen.Salgsboom i Berlin

– Dette er ikke bare film laget for de norske fjell, det er film for hele verden, mener Rikke Ennis, CEO i TrustNordisk. Markedet under årets Berlinale betegnes som en norsk salgssuksess.

Torill Koves vei til Oscar

- Da vi var små var egentlig kjolene våre mer flaue å bruke enn sykkelen, forteller Torill Kove om 'Moulton og meg' – en film der en britisk designsykkel er rammen rundt en fortelling som ligger nærme hennes egen oppvekst. Til helgen kan hun få sin andre Oscar for filmen.

Game of Drones

– Steget mellom å ha en drone som observerer og en drone med våpen er kort, sier dokumentarfilmskaper Tonje Hessen Schei. Hun er straks kinoaktuell med Drone, en internasjonal film full av sprengkraft som nylig vant Cinema For Peace-prisen på Berlinalen og har bred global distribusjon gjennom The Guardian.

Flere ser «Børning» på VOD enn på fysisk video

Flere har sett "Børning" på VOD enn på fysisk video, og "Jul i Flåklypa" opplever også tilsvarende tendens. Overfor det yngste publikummet kan du gjøre underverker digitalt, mener videobransjen. Produsent Synnøve Hørsdal er likevel skuffet over inntektene.

Hva slags film er årets Gullbjørnvinner?

Jafar Panahis Gullbjørnvinner "Taxi" er kulminasjonen på en mesterlig trilogi om en filmkunstners kreative motstand overfor diktaturet. Trilogien representerer noe unikt i moderne filmhistorie.

Eventyret om Klaskepott

"Fifty Shades of Grey" løfter seg aldri til ståkarakter og forblir en uforklarlig omfavnet hån mot kvinners og menns seksualitet, skriver Jon Inge Faldalen. Filmen handler ikke om kjærlighet og sex, men om makt og vold.

Berlinale 2015: Sex, løgner og svart humor

De siste dagene har Berlinalen vært preget av filmer med alvorlig tema pakket inn i alt fra Roy Andersson-aktig stilisert dystopi til ellevill homofarse og skittenrealisme. Utenfor konkurranse slentret Wim Wenders inn med norsk manus og følelser i 3D. Oda Bhar rapporterer mot festivalslutt.

Jakten på Sonja Henie

– Det går skikkelig galt for Sonja, hun ender opp helt alene, og kanskje først da blir hun seg selv, sier produsent Synnøve Hørsdal, som her forteller om den internasjonale finansieringen av filmen. – Mye av historien foregår i Los Angeles, men stedet er ikke nødvendigvis det beste å filme Beverly Hills anno 30- og 40-tallet.

De nominerte til Kanonprisen

Blind og Mot Naturen – de to mest kritikerroste filmene fra 2014 – har fått flest nominasjoner til Kanonprisen.

Neste Blått Lerret: Rockstjerner, illusjoner og søskenkjærlighet

På Blått Lerret onsdag 4. mars presenteres tre kinoaktuelle filmprosjekter: Igor Devolds dokumentar ”Den tilfeldige rockestjerne”, Anne Sewitskys ”De nærmeste” og Bobbie Peers ”Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant”.

- Da Wenders sa ”it has to be in 3D”, ble jeg ganske sjokkert

- Dette er et pionerprosjekt: Wenders benytter ikke 3D for effektens skyld, men for å komme tettere på karakterene, forteller forfatter Bjørn Olaf Johannessen, som etter tv-serien "Kampen for tilværelsen" er aktuell på Berlinalen med "Every Thing will be fine" og snart "Dirk Ohm – illusjonisten som forsvant".

Northern Lights: Gard Eidsvold, Lærke Winther, Fredrik Wagner og Jói Johannsson

På Northern Lights-mønstringen under Berlinalen møter nordiske skuespillere internasjonale castere. Vi avslutter vår nedtelling med Gard Eidsvold, Lærke Winther, Fredrik Wagner og Jói Johannsson