- En filmbransje i stabilt sideleie er ikke forutsigbar

Det finnes muligheter for privat finansiering, men dette kan aldri erstatte den offentlige støtten til produksjoner, ikke minst forutsigbarheten og variasjonen dette representerer. Vil man ha norsk film og det kulturelle mangfoldet det gir, så må dette betales for, skriver Khalid Maimouni, spillefilmprodusent i Storyline Studios.

Hva skal vi med en master?

Filmskolens mastergrad er under vurdering fra NOKUT i påvente av mer detaljert beskrivelse av utdanningen. Gudrun Austli og Moa Liljedahl fra kull 6 etterlyser også en diskusjon rundt det faglige innholdet, og setter spørsmålstegn ved hvilke roller de ulike linjene får ved å gjøre en spillefilm i et skolesystem.

- På sitt beste er «Kampen for tilværelsen» lysende.

Absurd sosialformalistiske "Kampen for tilværelsen" skildrer med lun ironi polske arbeideres underblikk på de siste dagers heldige, båssatt i Ullevål hageby. Jeg kan ikke huske sist en dramatisk NRK-produksjon ga meg mer, skriver Jon Inge Faldalen.

En norsk postapokalyptisk ørkenvandring

Den nye norske langfilmen "Morgenrøde" er en postapokalyptisk ørkenvandring med kun to karakterer, som nå får sin verdenspremiere under BIFF og Reykjavik Internasjonale filmfestival. -Vannmangel står sentralt, et scenario hvor alt vann har blitt giftig og sivilisasjonen har gått under, forteller regissør og manusforfatter Anders Elsrud Hultgreen.

Tor ”de force” og hans ekspanderende BIFF

– Vi må ikke være redde for å utfordre publikum, sier BIFF-sjef Tor Fosse som i år har utvidet programmet til seks ulike kategorier. - Vi skal serve mange målgrupper på mer enn 500 forestillinger. Mest spent er jeg på mottakelsen av 'Stammen' – en fiksjonsfilm fra Ukraina på tegnspråk, uten oversettelse og undertekster!

Den norske filmfestivalen lever i beste velgående!

Hva er det som er så galt med filmfestivalen i Haugesund? Jeg forstår ikke kritikken, skriver Jan Erik Holst i dette innlegget der han kommer med 10 motargumenter overfor Rushprint-redaktør Kjetil Lismoens kritikk av festivalen.

Ole Giævers brennende bål

Tankene springer i Ole Giævers overstemte og indrevisjonære 'Mot naturen', som viser at runking ikke nødvendigvis er sex med en man elsker, skriver Jon Inge Faldalen.

Telecomselskapene – de nye nettpiratene

Telecomselskapene tjener på og er avhengig av nasjonalt innhold, derfor er det rimelig at de investerer i det. Det er på tide at Norge implementerer EU-direktivet som krever dette, skriver Marianne Kleven, Sverre Pedersen, Hauk Heyerdahl og Monica Boracco i dette innlegget.

Kunsten å lansere små filmer

Dokumentaren "Flink pike" lanseres på Verdensdagen for psykisk helse, og spillefilmen "Haram" har hyret inn en erfaren kinomann til å gjøre jobben for seg. Ingvil Giske og Tony Fjærgård forteller om lanseringsstrategien på sine respektive filmer, og hvordan man må tenke annerledes når man jobber med små filmer og vanskelig tema.

10 dogmer for en styrket filmfestival

Om Den norske filmfestivalen i Haugesund fortsatt skal stå i en særstilling, må den styrke og spisse sin profil, både lokalt og internasjonalt. Her kommer Rushprints redaktør med noen innspill til hvordan det kan gjøres.

Ruben Östlund, Mariken Halle og Gunnar Vikene på neste Blått Lerret

Velkommen til Parkteateret onsdag 8. oktober og presentasjon av fire aktuelle prosjekter. Tre spillefilmer står på programmet: 'Her er Harold', 'Verden venter' og 'Turist'. I tillegg kommer NRK-serien 'Øyevitne'.

Møt Viken filmsenters nye leder

- At Viken er en region med Oslo som nærmeste nabo ser jeg på som en styrke, forteller Ånund Austenå som overtar som ny daglig leder i Viken Filmsenter. Her forteller han om hva som er hovedutfordringen for filmsenteret for Oslofjord-regionen.

Da Joseph Goebbels styrte norsk filmpolitikk

Den tyske filmpolitikken var vellykket i Norge under krigen. Nordmenn gikk på kino i hundretusentall og Hjemmefrontens appell om boikott mislyktes. Forfatter Bjørn-Erik Hanssen forteller her om hvordan det gikk til, i et utdrag fra sin biografi om Kirsten Heiberg, "Glamour for Goebbels", som kommer i oktober.

Norsk-amerikansk dokumentar gjør suksess i Toronto

Den minst kjente norske filmen i Toronto er "Sunshine Superman", dokumentaren om basehopperen Carl Boenish som døde i Trollveggen. - Toronto-festivalen selv sier at dette er en av topp ti filmer man bør få med seg under festivalen, forteller Lars Løge i Flimmer Film.

Å bygge et mentalt univers

- Det var et så grundig og gjennomtenkt fundament bak ”Blind” at det ble enklere å leke seg, forteller produksjonsdesigner Jørgen Stangebye Larsen. Les om hans samarbeid med Eskil Vogt på ”Blind” – som nå settes opp på kino på nytt i forbindelse med nomineringen til Nordisk Råds filmpris.

Har vi fått nok av heltehistoriene?

– Tiden er moden, for ikke å si overmoden, til å belyse andre sider av andre verdenskrig, mener Lex Rinnan-regissør Anders T. Andersen. Er tiden for de rene krigshelt-historiene forbi? Vi ser nærmere på blant annet "Tre døgn i april", "Lex Rinnan" og tv-serien "Kampen om tungtvannet".

- Europeisk bunnotering for Norge

- Verken den nasjonale eller regionale filmpolitikken evner å fange opp de mest interessante internasjonale prosjektene som henvender seg til Norge. Det gir grunn til å kreve endring, mener Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon.

Har vi en nasjonal filmpolitikk?

Den regionale filmsatsingen bør integreres i den nasjonale filmpolitikken på en slik måte at selve begrepet ”regional filmsatsing” blir overflødig. Først da vil vi få en helhetlig nasjonal filmpolitikk, mener Lars Marøy, styreleder i FilmReg.