Den norske dokumentarfilmfestivalen: Dag 1

Norges eldste dokumentarfilmfestival er i gang, for attende gang, med 70 filmer og en rekke premierer, deriblant på åpningsfilmen ”Den siste bohem”. Hver dag under hele festivalen oppdaterer studenter fra Volda Rushprints lesere med både tekst og video.

Mellom trash og mainstream

Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen er premiereklar med 'De Umoralske'. Her forteller filmskaperen om sin vei fra trash til mainstream, og om sitt elsk-hat-forhold til både velferdssamfunnet og USA. - Vi har alle et downtown i oss, med mørke gater og røde lamper. Før eller siden er man nødt til å besøke sitt eget downtown og være kåt, sint og gal, mener han.

Lekre små piller av aggresjon

– Hemmeligheten med tv-seriene kan være at Israel endelig har funnet en måte å gjøre aggresjonen sin sexy på, sier Yael Hedaya, manusforfatter på den israelske terapiserien som i USA ble adaptert til suksessen In Treatment. Nordiske mediedager fokuserer i år på israelsk tv-drama, med gjester fra produksjonsselskapet Keshet som også sto bak originalen til amerikanske Homeland.

Mellom det gode og det onde: Karaktertegning i ‘The Wire’

I juni er det 12 år siden 'The Wire' gjorde sin entre på amerikansk fjernsyn. I et utdrag fra sin nye bok, ”Tv-serier: The Wire og den tredje gullalderen”, ser Erlend Lavik nærmere på hva som gjør serien så revolusjonerende og annerledes.

Blått Lerret web-tv: utdrag fra april 2014

April-utgaven av Blått Lerret bydde på tre vidt forskjellige og interessante filmer: '1001 gram' av Bent Hamer, 'De umoralske' av Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen og 'Heart of Lightness' ('Søvnløs i Lofoten') av Jan Vardøen. Se utdrag fra arrangementet her.

- En grundig studie av legenden Per Høst

- Gunnar Iversen har hele tiden øye til hva pressen skrev om Per Høsts filmer. Dette gir en fin kulturhistorisk samtidsbeskrivelse, og de mange omstendelige omtalene er underholdende lesning. Men det kan også innvendes at Iversen skriver noe omstendelig og repeterende, mener Jan Erik Holst i sin anmeldelse av boken 'Naturen og eventyret - dokumentarfilmskaperen Per Høst'.

Å dokumentere en revolusjon

Dokumentarfilmen er blitt vår tids fremste sannhetsvitne til revolusjoner og omveltninger, enten det er i Egypt, Venezuela eller Ukraina. Men sannheten har mange ansikter.

- Mer å hente for filmbransjen

"Lilyhammer" og blockbusteren "Frozen" har satt norsk natur og kultur på det internasjonale kartet. Men det er mer å hente for filmbransjen gjennom ytterligere samarbeid, mener norsk reiseliv.

Kunsten å klippe dokumentarfilm

Jeg har klippet drøyt 30 enkeltstående dokumentarer og nærmer meg en metode. I verste fall betyr det at jeg stagnerer; i beste fall er metoden en klippe som enten redder eller knuser en film i havsnød, skriver Anders Teigen, som er aktuell med "Opprørske oldemødre" og nominert for Kanonprisen med "Søsken til evig tid".

Mørke historier, lekne streker

Barn som har sin far i fengsel, ungdom med tvangstanker og palestinske flyktninger. Nei, dette er ikke dokumentarer, men animerte dokumentarer som for tiden markerer seg sterkt i norsk film. Møt tre filmskapere som utforsker formatet på hver sin måte i "The Tower", "Du Velger selv" og "Det var ikke meg, det var fiskmåsen".

150 norske dokumentarer klare for verden

En katalog på 150 norske dokumentarfilmer skal nå tilbys internasjonale strømmingstjenester. - Vi er i prosessen der vi tilbyr ca. ti VOD-leverandører filmene, forteller produsent Carsten Aanonsen. - Det styrker tilgjengeligheten til norsk repertoar, det gir filmene lengre liv og det setter en presedens for nye dokumentarers distribusjonsmuligheter fremover.

Agentene kommer!

Først bygde de opp Skandinavias største agentur for skjønnlitterære forfattere som Jo Nesbø. Nå står manusforfatterne for tur, og snart kanskje også regissørene og skuespillerne. – Vi synes ikke at manusforfatterne har fått den posisjonen de fortjener i filmprosessen, og det vil vi gjøre noe med, sier Tor Jonasson i Salomonsson Agency.

Norsk films gullalder

Vi er livredde for at noen som får makt faktisk skal bruke denne. Dermed er både direktøren for det hele og konsulentene ganske handlingslammede, skriver Thomas Robsahm. Likevel mener han vi befinner oss i den norske filmens gullalder.

- Støtteordningene må forenkles!

- Vi ønsker å se om ting kan gjøres bedre, vi skal innta en aktiv rolle, ikke kun være bank, forteller investorene Geir Eikeland og Stig Haug om sitt engasjement i norsk og nordisk film. - Mye av fokuset i norsk film ligger på å selge 10.001 billetter, men betydelig mindre viktig å selge 10.002, mener de.

Når norsk film blir en del av verden

Sørfondet er blitt en viktig livlinje til verden utenfor for norsk film. La oss ikke legge det ned, men utvide det.

Manusforfatterens kamp

Har det siste tiårets filmsatsing gitt positivt utslag for manusforfattaren? Eg kjem til å svare nei, og kanskje litt ja, men eg prøvar veldig hardt å gi blanke. Ståle Stein Berg forsøker å oppsummere manusforfattarens status etter Filmløftet.

Sørfondet må få fortsette!

Akkurat idet Sørfondet er blitt en suksess, trues det av nedleggelse. En rekke norske filmprodusenter kommer her med et opprop til NFI og UD om hvorfor ordningen er viktig for norsk film.

- Vi trenger en nasjonal filmpark

- Vi må enes om at en filmpark er, på lik linje med en opera, en hoppbakke eller et kulturhus på Hamar - noe vi definerer som nødvendig fordi vi ønsker å kalle oss en kulturnasjon og en filmnasjon, skriver John Christian Rosenlund.