Nordisk råds filmpris: endelig en norsk vinner?

- Det svekker tiltroen til prisen at man har forbigått Nordens største filmtalent, Joachim Trier, hele to ganger, mener redaktøren av Danmarks ledende filmmagasin. Vi har snakket med ham og en svensk redaktørkollega om tingenes tilstand i dansk, svensk og norsk film i forkant av nordisk filmhelg og utdelingen av Den nordiske filmprisen. Og så spår vi hvem som vinner.

- Det holder ikke lenger å tenke «likes»

Bak suksessen til "Børning" lå en lenge planlagt og høyst effektivt kampanje via sosiale medier. Jobben ble blant annet utført av bedriften Målstua, som har funnet sin nisje i å hjelpe norske filmer bli lagt merke til. - Å bygge et publikum og trigge folks interesse tar tid, forteller kreativ leder Cathrine Abramowski.

- Kompromissløsning kan gi filmstudioene evig liv

- Det er filmstudioene som er viktig å bevare, ikke kontorbygningene i Filmparken, skriver Knud Bjørne-Larsen i dette innlegget. Han mener det finnes en løsning som kan redde studioene, men denne diskuteres ikke i media.

Om å få sparken

Før eller siden får du sparken. Uansett hvor flink du er.

15 år med Fight Club og det maskuline opprøret

Det er 15 år siden "Fight Club" berørte en rå nerve i populærkulturen. Hva var det som traff oss den gangen, og kan vi fortsatt merke rystelsene?

Kunsten å være Abbas Kiarostami

– De filmene jeg ikke kan lage her, lager jeg i utlandet, forteller Abbas Kiarostami om utfordringen med å være filmskaper i Iran. Marianne Lystrup møtte ham nylig i Teheran, der han enda en gang har havnet i konflikt med presteskapet.

Blått Lerret web-tv: utdrag fra oktober 2014

På Parkteateret onsdag 8. oktober ble fire aktuelle prosjekter presentert. Tre spillefilmer; 'Her er Harold', 'Verden venter' og 'Turist'. I tillegg ble NRK-serien 'Øyevitne' presentert.

Jakten på talentene i norsk film

Både "Mot Naturen" og "Flink Pike" er resultat av Nye Veier som er ment å spisse regitalentene og styrke samarbeidet med produsentene. Men selv om alle vil bli en del av ordningen, passer den ikke for alle. Så hvem passer den for - og hvor vellykket er den?

- Kortere til København enn til Oslo

- Jeg er bosatt i Kristiansand, og for meg er det dermed kortere til København enn til Oslo, forteller Kristian Mosvold om hva som trakk ham til dokumentaren '1989', som er årets åpningsfilm på CPH:DOX.

Koloristene kommer!

– En god kolorist skal ikke bare passe på hvitbalansen og levere master til alt fra kino til Netflix. Han må også være jordmor for filmen og holde nervøse regissører i hånden, sier Christian Berg-Nielsen, kolorist på dokumentaren 'Nitrate Flames'. Rushprint har snakket med ham og kollegaen Tom Chr. Lilletvedt, som jobbet på 'The Act of Killing'.

Møt lysets mestere i høstmørket

I en ny serie på Cinemateket fremheves noen av filmhistoriens fremste filmfotografer, med tekster til filmene av norske filmfotografer. Her kan du lese tekstene og se klipp fra filmene.

Hvorfor involvere seg i nordisk samproduksjon?

Vi ser nærmere på noen av høstens sentrale nordiske co-produksjoner der norske produsenter medvirker. Hva var det ved filmprosjektene som gjorde det interessant for dem å involvere seg?

Disse filmene bør du se under Film fra Sør 2014

Endelig er det tid for høstens filmbegivenhet i Oslo, Film fra Sør-festivalen. Blant godbitene i år er en egen Jentedag med film og debatt, en dokumentar om japanske Studio Ghibli og en retrospektiv med kultfiguren Jodorowski. Oda Bhar gir deg bakgrunn og filmtips.

- Grundig vurdering bak fusjonen med Virke

Produsentforeningen meldte denne uken at de forhandler om å å fusjonere med Hovedorganisasjonen Virke fra nyttår. Generalsekretær Leif Holst Jensen forteller her om hvorfor det er naturlig å søke styrke fra en større hovedorganisasjon og hvordan foreningen skal fungere under Virke.

- Transmedia er ikke markedsføring

- Mange gjør fortsatt den tabben å se på transmedia som et tillegg til filmen, og derved som et markedføringstiltak. Det gir for lave ambisjoner, for lite fokus og for små budsjetter, sa Nick Fortugno, medgründer hos Playmatics, på årets Power to the Pixel i London.

- Vi må ikke slipe ned kantene på karakterene våre

- Læreren min hadde et mantra om at publikum skal se én ting, høre noe annet og forstå noe tredje. Det er interessant å skape differanse i ord og handling, mener Ane Dahl Torp, som er kinoaktuell med sin første hovedrolle i en norsk spillefilm, Bent Hamers '1001 gram'.

Kampen om tungtvannet og jomfruelig snø

– Fordi sabotørenes oppgaver var så ekstreme har vi gitt skuespillerne vanskelige fysiske oppgaver i fjellet mens vi filmer, sier regissør Per Olav Sørensen. Her forteller han og filmfotograf John Christian Rosenlund om de krevende vinteropptakene til tv-serien 'Kampen om Tungtvannet'.

- Dokumentarfilmen krever manus!

Et dokumentarmanus vil aldri kunne presses inn i en «korrekt» mal. Men å starte opptak til en dokumentarfilm uten manus er i beste fall tegn på uvitenhet – eller uttrykk for intellektuell ignoranse, mener Jan Toreg som her utdyper sine tanker om manusets rolle i dokumentarfilm.