- NFI viser mangel på profesjonalitet

- Jeg regner med at NFI rydder opp i eget rot og tar regningen for feilen de har begått, sier programsjef for drama hos Rubicon TV, Anne Kolbjørnsen om frysningen av 50,3 millioner kroner av årets statsstøtte til film og TV-produksjoner. Filmprodusent Christian Fredrik Martin mener derimot at tv-bransjen skriker uten grunn – Det er snakk om en utsettelse, forteller han.

- Ikke bare Toronto som hindrer norske filmer i Haugesund

Mange norske filmer fra anerkjente regissører – ‘Frøken Julie’, ‘1001 gram’ og ‘Mot naturen’ – deltok ikke på Den norske filmfestivalen i Haugesund fordi de var tatt ut til Toronto som krever premiere på filmene. Men direktør for lanseringsavdelingen hos NFI, Stine Helgeland, mener det er flere grunner til at produsenter og distributører ikke velger Haugesund.

Arne Berggrens 10 dogmer for forfatterspirer

Drømmer du om å leve av å skrive? Den gode nyheten er at det er enklere enn du kanskje tror. Den dårlige er at Djevelen har infisert deg med et farlig ego og forestillingen om at alle andre har skylden hvis du ikke lykkes. Her er noe av det som ofte overrasker forfatter- og dramatikerspirer:

- En bauta i norsk animasjonsfilm

Inni Karine Melbye var denne uken jurymedlem i Hiroshima International Animation Festival. Der møtte Rune Kreutz henne til en samtale om festivalen og hennes innsats for å fremme norsk animasjonsfilm internasjonalt.

– Det meste i filmen er akkurat så vilt som det ser ut

– Fjellet er nærmest en karakter i seg selv, så vi brukte mye tid på å finne helt riktig location, forteller Andreas Thaulow om 'Fallet' der han ville gi et troverdig bilde av å klatre rett opp en fjellside.

- Da Wenders sa ”it has to be in 3D”, ble jeg ganske sjokkert

– Ute i produksjonsmiljøet er det mye tankeløshet, til tider nærmest rent tyveri, sier forfatter Bjørn Olaf Johannessen, som i høst er aktuell med tv-satiren 'Kampen for tilværelsen', 'Dirk Ohm – illusjonisten' og Wim Wenders’ nyeste film 'Everything Will Be Fine'.

Året for de gode kvinnerollene

Med "Blind", "Det er meg du vil ha" og den kommende "1001 Gram" ser vi flere store, komplekse kvinneroller i norsk film enn på lenge. Hvordan unngå at 2014 bare blir et unntaksår?

- Jeg ville avsløre tingene jeg skammet meg mest for

- Da jeg ønsket å vise 'Oss' på Blått Lerret fikk jeg avslag fordi de ville være «forsiktige med å representere et såpass privat prosjekt ovenfor sitt trofaste publikum». Det er et tydelig bilde på at dette fortsatt er et tabu, forteller FALCK som er aktuell med flere kortfilmer og en av hovedrollene i High Point.

Et lukket selskap?

– Jeg var under oppfatning av at Film&Kino er kinoenes organisasjon, ikke distributørenes, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen. Han mener egendistribuerte filmer som "Haram" stenges ut fra å vises for kinosjefene under Den norske filmfestivalen i Haugesund – en skjebne den deler med "Verden venter", "Dryads" og "Høvdinger".

- Filmskoledebatten preget av myter

Både Sverre Pedersen (NFF) og Monica Boracco (NDF) mener debatten om hvor Filmskolens masterutdanning skal ligge er en avsporing. - Hvis skolens ledelse mener at de innenfor rammene skolen har fått vil kunne realisere en bedre masterutdanning i Oslo, så er det her debatten må ligge.

- Kaster vi bort de nye talentene?

De nye talentene har det for tiden vanskelig med å slippe til i nordisk film, mener Petri Kemppinen i Nordisk film- og tv-fond. Vi har snakket med ham om tingenes tilstand i nordisk film – i forkant av New Nordic Films i Haugesund, Nordic Talents i København og Nordisk Panorama i Malmø.

Børning med Bræin

Norges første rendyrkede bilfilm har varmet opp dekkene, og klamper gassen i bånn fra og med i dag. Filmen er en 2167 km lang helnorsk produksjon fra Oppegård til Nordkapp, og regissør Hallvard Bræin er stolt over å ha laget norsk film i Norge. - Når omgivelsene ikke oppleves som norske, er ikke filmen lenger et bilde av vår samtid, mener regissøren.

Å være lojal mot en sykkel

- Da vi var små var egentlig kjolene våre mer flaue å bruke enn sykkelen, forteller Torill Kove om 'Moulton og meg' – en film der en britisk designsykkel er rammen rundt en fortelling som ligger nærme hennes egen oppvekst. På lørdag har filmen premiere på Filmens Hus.

- Ikke la dette bli en distriktspolitisk debatt!

For å videreutvikle filmspråket er vi avhengig av synergien mellom film og de andre kunstartene. Vi kan ikke forvente at noen vil flytte fjellet til filmskolen på Lillehammer, mener John Christian Rosenlund.

Når lokalpolitikken trumfer alt

Med krangelen om plasseringen av Den norske filmskolens mastergrad stanger dekan Thomas Stenderup hodet mot det norskeste av alt norsk. Ståle Stein Berg mener politikerne blander kortene når de tror at fagmiljøet på filmskolen vil bli svekket ved å bygge bro til bransjen i Oslo.

Om Kill Bill, Karen Black og kvinners blikk

De neste fire ukene vil Rushprint presentere et knippe aktuelle kortfilmskapere. Først ute er Sara Eliassen som i "A Blank Slate" er opptatt av hvilket blikk vi bruker for å se på kvinner på film.

Vår olje og vår makt

Etter over 40 års oljeeventyr som har endret Norge fundamentalt, er det laget få filmer og tv-serier som nærmer seg denne omveltningen. Hvorfor har kritiske filmblikk på olje-Norge vært så få, spør Morten Barth og tar oss med gjennom oljealderens filmografi.

Har Seinfeld tålt tidens tann?

"Seinfeld" var den første serien som gjorde en sitcom stuerein for kultureliten. I sommer fyller serien 25 år. Har den tålt tidens tann?